Ako zmeniť svoj životný štýl

V praveku bol človek lovcom aj korisťou zároveň. Pre prežitie musel byť nielen rýchly, silný, vytrvalý, obratný a otužilý, ale aj najedený.


Ešte pre generáciu našich prarodičov bolo prirodzené vydávať energiu fyzickou prácou. Dnešná hektická doba príliš neprospieva vyváženému životnému štýlu. Pritom by sme radi žili zdravo. Ale ako na to? Odpovede na tieto otázky nájdu záujemcovia na webe Plus pre vás od Nestlé http://www.plusprevas.sk.

Pre súčasnú dobu je zas charakteristický absolútny nedostatok pohybu – hypokinéza. Stres a civilizačné choroby sa presadzujú naprieč vekom aj spoločenským postavením. Medzi najčastejšie choroby, spojené so zlým životným štýlom, patria: obezita, diabetes, ochorenia pohybového aparátu, psychické ochorenia a neplodnosť.

Ako zmeniť svoj životný štýl?

Pre úspešnú zmenu životného štýlu potrebujeme spoznať skutočný stav nášho organizmu a poradiť sa s odborníkom o ďalšom postupe:

1)   Stanovenie celkovej anamnézy (zistenie aktuálneho zdravotného stavu, prehľad o chorobách v rodine a prihliadnutie k aktuálnemu životnému štýlu)

2)   Zistenie motivácie na zmenu životného štýlu

3)   Diagnostika aktuálneho stavu organizmu vrátane hodnôt metabolizmu

4)   Návrh individuálneho stravovacieho a pohybového programu

5)   Celkový „Life coaching“ a dohľad

Niektoré faktory vplývajúce na kvalitu nášho zdravia dokážeme ovplyvniť iba minimálne (genetika, životné prostredie, výchova a vzdelanie). Avšak zvyčajne patria k dôležitejším tie faktory, ktoré dokážeme ovplyvniť: stravovacie a pohybové návyky (vyváženie príjmu a výdaja energie, vhodná skladba potravín, správne držanie tela), osobné motivácie pre aktívny životný štýl a prístup k informáciám.

Poznáme hneď niekoľko pádnych dôvodov pre pravidelný pohyb. V prvom rade blahodarne pôsobí na naše fyzické aj psychické zdravie, keďže kompenzuje nedostatok pohybu tak typický pre našu civilizáciu. Predchádzame ním civilizačným chorobám a zároveň sa staráme o nevyhnutný výdaj prijatej energie. Aktívna relaxácia pomáha aj prirodzene obnovovať fyzické a psychické sily človeka.


Aký pohyb, ako často a s akými princípmi?

Funkčný tréning

Zameriava sa na funkciu pohybového aparátu v 3 rovinách pohybu: pomáha redukovať hmotnosť, tvarovať postavu a komplexne posilňuje svalový korzet. Pri pravidelnom trénovaní sa organizmus naučí využívať svoju svalovú silu pri 3D pohybe (pohyb v troch rovinách). Posilňuje tiež hlboký svalový stabilizačný systém, čo je veľmi prospešné ako prevencia proti zraneniam a bolestiam chrbta. Ide o rozšírenú metódu používanú nielen vo fitness, ale aj vo vrcholovom športe a pri rehabilitácii.

Ako často?

Odporúčaná frekvencia je 2 x týždenne po dobu 30 až 45 minút. Forma môže byť individuálne alebo ako skupinové cvičenie. Novinkami vo funkčnom tréningu sú napríklad TRX (závesný systém), FLOWIN (frikčný tréning), BOSU (balančný tréning). Medzi tradičné aktivity patria Body Pump, Pilates, Fitball, Overball alebo Bodystick.

Aeróbny tréning

Je ideálnym na znižovanie hmotnosti, zvyšovanie kondície, a výrazne sa podieľa aj na zlepšení kvality metabolizmu a imunity. Vhodnú intenzitu si každý z nás môže vypočítať podľa vzorca: 220 – vek x 0,65 – 0,70.
Výsledkom je TF (tepová frekvencia), počas ktorej sa spotrebúva energia z tukového tkaniva, a to po dobu nepretržite vykonávanej aktivity 30 – 60 minút.

Ako často?

Odporúčaná frekvencia je 3 až 4-krát týždenne po 30 – 60 minút. Aeróbny tréning môžeme rozdeliť na dve kategórie. Indoor, do ktorého patria kardio trenažéry (bežecký pás, rotoped, trenažér veslovania, eliptický trenažér atď.) a skupinové aeróbne tréningy (kruhový tréning, ktorý možno kombinovať aj s funkčným tréningom, Kickbox, Aerobik, Tanec, Zumba a Spinning). Do druhej Outdoor kategórie spadá Nordic Walking, beh, Boot Camp (skupinový atleticko-posilňovací tréning v tzv. Army štýle), Inline, cyklistika alebo plávanie.

Autor: David Huf – kondičný a pohybový špecialista

2 komentárov

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.