Nepodceňujte prvé príznaky choroby

Napísal Hana Cuperová 02. január 2011

Poznáte to, začnete sa cítiť slabá, unavená a ospalá. Je vám zima, škriabe vás v hrdle a všetko vám zrazu prekáža.

 
Choroba opäť klope na dvere. Prevencia je čoraz viac diskutovanejšou témou a začína nachádzať svoje opodstatnenie. Veď kto by chcel ostať doma na PN-ke?

Imunita naša každodenná
Na začiatku celej obrannej reakcie je útok baktérií alebo vírusov, ktoré sa do vnútra ľudského organizmu dostanú napríklad dýchacími cestami. Po takomto napadnutí sa v tele ako prvá aktivuje tzv. nešpecifická imunita, ktorá dokáže votrelca zlikvidovať. Táto reakcia je skutočne veľmi rýchla a organizmus sa pri nej dokáže zbaviť útočníka v priebehu niekoľkých desiatok minút. Na väčšinu vírusov však musí náš organizmus používať zbrane silnejšieho kalibru – špecifickú imunitnú reakciu. Táto trvá aj viac dní a v priebehu tejto doby sa aktivovaný imunitný systém snaží vytvoriť, či použiť zodpovedajúcu protilátku, aby mohol mikróby zlikvidovať.

Čím posilníme obranyschopnosť?
Prirodzene fungujúci imunitný systém tela je schopný odhaľovať a zneškodňovať útoky vírusových infekcií. Je preto dôležité posilňovať ho po celý rok a dávať si pozor najmä v období zvýšeného nebezpečenstva viróz a nepodceňovať prevenciu. Vedeli ste, že až 90 % ochorení dýchacích ciest sú vírusového pôvodu? Každá z nás vie, kedy ju obchádza choroba a ako sa to prejavuje. Veľakrát sa však stane, že uprednostňujeme všetko, len nie svoje zdravie. Žijeme v mylnej domnienke, že to prechodíme a keď je najhoršie, existujú predsa antibiotiká. Práve tie sa predpisujú príliš často a zbytočne. Nie za každú cenu sú však tou správnou voľbou. Najmä, ak sa jedná o ochorenie vírusového pôvodu, ktoré sa dá podchytiť už pri prvých príznakoch. Ak dokážeme zareagovať včas účinným liekom, môžeme zabudnúť na zdĺhavé liečenie už pri rozvinutom ochorení.

Juhoafrický zázrak zvaný Pelargónia
Jedným z najúčinnejších látok na prírodnej báze je extrakt z koreňa rastliny Pelargonium sidoides, ktorý predstavuje hlavnú zložku obsiahnutú v kvapkách Kaloba. Táto rastlinka je jedinečný endemit z oblasti Lesotho v Južnej Afrike. Dlhotrvajúce štúdie účinnosti lieku Kaloba preukázali, že vynikajúco pomáha pri prvotných príznakoch ochorení dýchacích ciest. Uvoľňuje hlien, následne ukľudňuje sliznicu a čo je veľmi dôležité aktivuje vlastný imunitný systém.


Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.