Leto sa blíži, ako sa vyhnúť nepríjemnostiam „tam dole“?

Letná sezóna je obdobím odhalených nôh a sexy bikín, kedy chceme svoje telo ukázať v tej najlepšej forme. Okrem slnka, piesku a vody je to aj obdobie, kedy by sme si mali dávať zvýšený pozor na intímne partie. 

urinario 1200x677

Mokré plavky, sedenie na chladnej zemi či nenápadný vetrík nám môžu „zavariť“ na poriadny problém

Pravdepodobne každá žena sa teší na návštevu kúpaliska či slnkom zaliatej pláže. Kúpanie môže byť príjemným spestrením letných radovánok, avšak mokrými plavkami si môžeme „zarobiť“ na vážne urologické problémy. Pre niektoré ženy sa tak môže stať leto hotovou nočnou morou. „Ide o ženy, ktoré trpia častými recidívami infektov močových ciest v súvislosti s kúpaním, podchladením, ale aj preteplením, najmä v termálnych vodách s možnosťou kolonizácie rôznymi patogénmi,”vysvetľuje urológ MUDr. Igor Bartl. Veľmi jednoduchou a účinnou prevenciou prechladnutia a prípadného vzniku nepríjemnej cystitídy je pravidelné prezliekanie sa do suchých plaviek. Aj mokré plavky sú totiž hotovým rajom pre baktérie. Zvážiť by sme mali i dĺžku pobytu v studenej či stojatej vode, najmä v prípade prírodných jazier, ktoré nemusia byť hygienicky overené.

Nielen mokro, ale i chlad

Močovým cestám neprospieva ani sedenie rozpáleného tela na studenom kameni alebo zábradlí v chládku, na mokrej tráve či v prievane. 

Zabúdať nesmieme ani na pravidelný pitný režim, ktorý je počas horúcich dní ešte dôležitejší ako inokedy. Je základom prevencie, bez ktorej by sme nemali spraviť ani krok. Pomáha totiž predchádzať tomu, aby sa baktérie udržali v močových cestách. Ideálne je vypiť aspoň 2,5 litra tekutín denne, najlepšie čistej vody, aby sa baktérie vyplavovali z tela von. Vhodné sú i urologické a bylinné čaje. Naopak vyhýbať by sme sa mali sladeným nápojom, ktoré sú v dôsledku vysokého obsahu cukru doslova „živiteľmi“ baktérií. 

Hygiena je základ, ale s mierou

Starostlivosť o intímne partie je dôležitá každý jeden deň. Počas leta je o to náročnejšia, že sa viac potíme a vzniká tak ideálny priestor na rozmnožovanie baktérií. Základom je dôkladné utretie po použití toalety či sprchy. Utierať by sme sa mali pohybom spredu dozadu a nikdy nie naopak, aby sme účinne dokázali eliminovať prenos baktérií z konečníka do pošvy. Sprchovať sa treba pred a po každom pohlavnom styku. 

Počas horúcich dní a nocí by sme mali uprednostňovať bavlnenú spodnú bielizeň pred umelými vláknami a klasické nohavičky pre tangami, ktoré sa zarezávajú do zadku a dopomáhajú tak k prenosu baktérií z konečníka smerom k močovej trubici. Pri sprchovaní je lepšie používať jemne parfumované mydlá alebo tie celkom bez parfumácie. Vyvarovať by sme sa mali najmä baktericídnym mydlám, ktoré môžu narušiť prirodzenú mikroflóru intímnych partií. 

Ak problémy predsa len prepuknú

Ak sa napriek opatreniam vzniku zápalu močových ciest predsa len nevyhnete, dôležité je dodržiavanie dostatočného pitného režimu, aby sa baktérie vyplavili z tela von, a, samozrejme, okamžitá návšteva lekára, ktorý naordinuje vhodnú liečbu. Tou sú vo väčšine prípadov antibiotiká. Vhodné sú aj produkty alebo čaje z brusníc či samotné brusnice. Nemýľte sa však, pretože nedokážu cystitídu liečiť, sú však efektívnym pomocníkom pri vyplavovaní baktérií. „Pitný režim je pri liečbe infekcií močových ciest veľmi dôležitý. Nemáme na mysli alkohol ani kávu, ale čistú vodu, zriedené zeleninové šťavy či odvary z močopudných bylín. Moč by mal byť svetlý bez nepríjemného zápachu. Ďalej sa odporúča nepikantná diéta, pobyt v suchu a teple bez fyzickej, ale aj psychickej záťaže,“ vysvetľuje odborník.

Ďalším pomocníkom môže byť výživový doplnok Cistibell a Cistibell Plus s unikátnym patentovaným zložením na pohodu v močových cestách. Je založený na báze kombinovanej fytoterapie – čiže duálnom dávkovaní (patentované zloženie bylín v kombinácii s D-manózou).„Ide o patentovanú kombináciu so synergickým efektom extraktov z berberínu, betulínu, arbutínu, forskolínu a D-manózy. Najnovšie štúdie potvrdili jeho účinnosť pri liečbe aj prevencii recidivujúcich infektov dolných močových ciest,”uzatvára Bartl. 

1 Komentár

  • Komentár Ivicka %PM, %25 %750 %2018 %17:%jún napísal Ivicka

    Zápaly močových ciest sú veľmi nepríjemný problém, zažila som si ho na vlastnej koži a už nikdy viac. Našťastie som užívala antibiotiká a wobenzym a dnes je už ok. Dúfam, že sa to už nevráti.

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.