Slnečné okuliare by sme mali nosiť aj v zime. Pomôžu predísť tzv. snežnej slepote.

Napísal Michal Krajčír 19. január 2024

Nie je to až tak známe, ale zima má svoje špecifiká a naše videnie ovplyvňuje z viacerých hľadísk. Nosiť slnečné okuliare a chrániť si tak zrak je vždy dobrý nápad, v zime o nič menej než v lete. Slnečné okuliare sú totiž pre naše oči rovnaké ako opaľovací krém pre našu pokožku.

pexels_pavel_danilyuk_1

Aj keď sa môže zdať, že v zime slnko nesvieti, chrániť sa pred ním je stále dôležité. Náš zrak je v zime totiž zaťažovaný inak ako v lete. Ochrana v podobe okuliarov sa preto hodí nielen na šport, ale aj na bežné nosenie.

Ľudia slnečné okuliare často nosia najmä pre ich štýl. To, že sú funkčné, vnímajú skôr ako príjemný bonus. V zime by však po slnečných okuliaroch mali siahnuť najmä vodiči. Ochránia ich pred oslnením, ktoré je na jeseň a v zime horšie ako v lete. Slnko je na horizonte nižšie a odráža sa od mokrej vozovky pod ostrejším uhlom. Sneh, ľad, spätné zrkadlá a lesklé plochy potom vytvárajú veľmi jasné odrazy.

Rovnako zákerné, aj keď menej nebezpečné, je oslnenie pri chôdzi. Slnečné okuliare sú preto istotou, že všetko uvidíme a zrak nebudeme zbytočne namáhať. Pozor by ste si mali dať však aj na viaceré faktory, ktoré ohrozujú zrak najmä v zimných mesiacoch.

V zime je UV žiarenie silnejšie

Aj keď slnko v zime síce sedí na oblohe nižšie, jeho sila je stále veľmi intenzívna. UV lúče sú k nám dokonca bližšie a viac nás ohrozujú. Slnko sa v zime odráža vďaka vlhku, námraze a snehu, a tým násobí svoju expozíciu. Uvádza sa, že čerstvo napadaný sneh zvyšuje hladinu UV žiarenia o 90%. Naopak, zelený trávny porast odráža len zhruba 3 % UV lúčov. Môžete preto mať pocit, že to so  zrakom nič nerobí, ale opak je pravdou. Prevencia je vždy na mieste.

Pozor na tzv. snežnú slepotu

Či už slnko svieti alebo je za oblakmi, pobyt na snehu alebo ľade zvyšuje pôsobenie UV žiarenia. Voda je jedným z najviac reflexných povrchov. Zimné športové aktivity navyše prevádzkujeme vo vyšších nadmorských výškach, kde sú slnečné lúče silnejšie. Kombinácia reflexných povrchov a vysokej nadmorskej výšky zapríčiňuje, že sú naše oči viac náchylné k spáleniu, ktoré sa prejavuje bolesťou a svetloplachosťou. Tento stav (tzv. snežná slepota či fotokeratidíta) odoznie až po niekoľkých dňoch a niekedy vyžaduje urgentnú návštevu lekára.

Studený vzduch prispieva k odparovaniu sĺz

V zime sa viac stretávame s pocitom suchých očí, slzíme a cítime podráždenie. Čím to je? Môže za to studený vzduch, prípadne vietor. Oči v reakcii na neho vytvárajú reakčné slzy, ktorými sa chcú chrániť. Vo vetre sa slzný film v prednej časti oka rýchlo odparuje. Nosenie slnečných okuliarov tento proces potláča a pomáha v očiach udržiavať prirodzenú vlhkosť. Okuliare takto poskytnú dobrú službu aj nositeľom kontaktných šošoviek.

pexels_maria_camila_castano

Jasné slnko namáha oči, čo prispieva k nepríjemnej bolesti hlavy

Za jasného počasia sa zornice sťahujú, za šera zornice reagujú rozšírením. Pokiaľ je extrémne svetlo alebo tma, oči sa snažia prispôsobiť, a tým sa viac namáhajú. Pri jasnom zimnom slnku alebo snehu zornice nemôžu účinne korigovať expozíciu svetla. To spôsobuje, že žmúrime a oči zaťažujeme spôsobom, ktorý môže viesť k bolesti hlavy. Obzvlášť vhodné sú preto v zime fotochromatické šošovky reagujúce na svetlo (teda sklá, ktoré sa sami sfarbia vo chvíli, kedy na ne dopadne slnečný svit).

Slnečné okuliare sú preto jedným z ideálnych riešení, ako sa chrániť pred nebezpečnými situáciami v spojitosti s našim zrakom. Pamätajte si však jedno - vždy je dôležité, aby okuliare boli pohodlné, netlačili a ich hmotnosť sa rovnomerne rozkladala na uši a nos, najmä pokiaľ sú určené na dlhé nosenie. Pred nákupom okuliarov ale vždy zvážte, pri akých príležitostiach ich chcete najčastejšie nosiť. Bežné slnečné okuliare sú dobré, keď je slnečno a nefúka. V zime ale býva počasie premenlivé, preto je dobré byť pripravený. Naopak, športové slnečné okuliare zakrývajú oči po celom obvode, chránia tak zrak nielen pred svetlom, ale tiež vetrom a cudzími telesami. Pokiaľ je zamračené, hmla alebo sneží, športové okuliare poskytnú lepšiu ochranu. Výhodou je tiež skutočnosť, že sedia bližšie k tvári, takže je v nich citeľne teplejšie.

No a na záver ešte jedna rada - slnečné okuliare by v zime mali nosiť nielen dospelí, ale hlavne deti, ktoré sú na UV žiarenie omnoho viac náchylnejšie.

pexels_pavel_danilyuk_2

Zdroj foto: Pexels- Maria-Camila Castaño

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.