Skladajte si pucle - mozog sa vám odvďačí

Puzzle - po slovensky pucle, vzniklo v hlave britského kartografa a rytca Johna Spilsburyho v 18. storočí. Pôvodne malo byť učebnou pomôckou pre deti, aby sa naučili dôkladnejšie zemepis. Odvtedy vzniklo množstvo obrazových motívov, od menej až po veľmi náročné... 

... skladajúcich sa aj z niekoľko tisíc dielikov, ktoré pozitívne ovplyvňujú náš mozog a jeho fungovanie. Preto ak chceme zmysluplne stráviť dlhé zimné večery, skladanie pucle je jednou z najlepších volieb.

2_pucle_131223

Trénujeme pamäť a má terapeutické účinky

Faktom je, že keď si skladáme, zapájame do práce obe mozgové hemisféry. Ľavá analyzuje jednotlivé kúsky, tvary a farebnosť, a pravá nám intuitívne pomáha vytvárať si v hlave celý hotový obraz. Táto hemisférová spolupráca je veľmi prospešná. Okrem toho, keď sa nám podarí spojiť dva kúsky skladačky, pocit zadosťučinenia a radosti vytvára v našom mozgu dopamín. Tento neurónový prenášač hrá významnú úlohu v motorických funkciách mozgu, a tiež pomáha regulovať emocionálne reakcie ako radosť, stres a nervozitu. Tiež je dôležitým hráčom pri vytváraní energie pre fungovanie tela. Stimuluje srdce, reguluje tok informácií cez náš mozog, ovláda pohyb a umožňuje ľuďom prežívať pocity vášne a potešenia. Môžeme to nazvať aj mozgovou jógou, ktorá pôsobí aj ako prevencia proti stareckým chorobám mozgu, medzi ktoré patrí Alzheimerova choroba či demencia.

Zaujímavou pridanou hodnotou skladania pucle je aj to, že ak takto trávite čas s deťmi, vnúčatami, či partnerom, zoceľujete tým vaše medziľudské vzťahy. Okrem toho, problémom mnohých domácností je, že ich členovia často siahajú po mobilnom telefóne, sociálnych sieťach či mobilných hrách. No a práve skladanie pucle ich môže vtiahnuť späť k nám do reality. Je za tým nutkanie, že máme potrebu skladačku dokončiť a sústredíme sa na dieliky, a nie na svoje telefóny.

Vlastnoručne poskladaná dekorácia do bytu

Pucle môže byť vo výsledkom efekte aj dekoráciou. Na trhu existujú skladačky, ku ktorým dostanete aj drevený rám, do ktorého si ich vložíte bez lepenia. „Ak máte radi súčasné umenie, a chceli by ste ho mať doma, tak jediné čo musíte urobiť, je zložiť si svoje pucle. Máme na výber z diel viacerých autorov, pričom okrem dielikov na skladanie dostanete aj rám, ktorý je rozložiteľný na štyri časti. Poskladané pucle sa potom do neho umiestňuje na kartónovú podložku a pod ochrannú fóliu. Človek ho tak môže kedykoľvek vybrať z rámu, znova ho poskladať, ale aj vymeniť za iný motív, a dať tak svojmu interiéru nový impulz,“ vysvetľuje Barbora Holíčková z eshopu www.puclepucle.com.

Začo vám mozog pri skladaní pucle ešte poďakuje:

  1. Rozvíjate si logické myslenie: Pri skladaní je potrebné premýšľať logicky a analyzovať, ktoré dieliky sa majú umiestniť na správne miesto.
  2. Zlepšujete si koncentráciu: Aktivita skladania vyžaduje sústredenie a pozornosť na detaily, čo pomáha sústrediť sa.
  3. Rozvíjate si koordináciu prepojenia ruky-oko: Manipulácia s malými puzzle dielikmi zlepšuje jemnú motoriku a koordináciu medzi vašimi rukami a očami.
  4. Stimulujete si kreativitu: Skladanie môže tiež stimulovať tvorivé myslenie, pretože experimentujete s rôznymi vzormi a kombináciami.
  5. Vykonávate antistresovú terapiu: Táto aktivita vám môže slúžiť ako forma relaxácie a stresovej terapie, pretože vyžaduje pokojný prístup a odreagovanie sa od každodenných starostí.
  6. Posilňujete spojenie mozgových buniek: Skladanie môže pomôcť vytvárať nové spojenia medzi mozgovými bunkami, čo môže byť prospešné pre celkovú mozgovú funkciu.
  7. Podporujete svoju mentálnu agilitu (akčnosť): Aktivita skladania podnecuje mozog k rýchlym a flexibilným mentálnym procesom, čo je dôležité pre udržanie mentálnej agility.

3_pucle_131223

Na záver niekoľko dobrých rád od Barbory Holíčkovej:

  • Pri skladaní pucle  má každý svoj postup. Niekto začína pri krajoch obrázka, niekto si zase najprv roztriedi farby a snaží sa ísť po „farebnej línii“. Stretla som sa ale aj s ľuďmi, ktorí si rozdelia dieliky podľa tvaru. Každý je v poriadku :);
  • odporúčam skladať za jedálenským stolom, kde môže človek sedieť opretý o stoličku. Samozrejme skladanie je závislosť, ktorú ľudia vykonávajú v rôznych polohách, ale odporúčam si dať pozor nato, aby ste nezostali dlhší čas v tej istej, môže to mať potom za následok bolesti v krčnej a driekovej chrbtici.

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.