Prečo sa horúci vzduch mihotajúco vlní?

Napísal Počasie & Radar 26. august 2023

Aj počas týchto aktuálne horúcich dní môžeme tento jav pozorovať na uliciach, nad strechami domov alebo pri grilovaní: vzduch sa mihotajúco vlní a predmety v jeho blízkosti sa v dôsledku toho zdajú byť rozmazané. Ale prečo je to tak?

Keď sa na letnej grilovačke pozriete na rozpálený gril, uvidíte, že sa vzduch nad ním mihoce. Tento jav možno pozorovať aj na cestách pri veľmi vysokých teplotách. Niekedy sa úsek cesty rozmazáva, ba dokonca môže zmiznúť z obzoru.

Optická ilúzia spôsobená lomom svetla

Príčina javu vnímaného ako mihotajúci sa vzduch spočíva v rozdielnej hustote teplého a studeného vzduchu. Teplý vzduch má menšiu hustotu ako studený vzduch. Nižšia hustota teplého vzduchu spôsobuje nielen jeho stúpanie, ale tiež umožňuje, aby sa v ňom svetlo pohybovalo rýchlejšie ako v chladnejšom vzduchu. Vzduch s rôznou teplotou teda možno považovať za rôzne médiá, podobne ako vzduch a vodu.

Keď svetlo prechádza z jedného prostredia do druhého a mení svoju rýchlosť, dochádza k jeho lomu. Tam, kde sa stretáva teplejší vzduch so studeným, sa svetlo na hraničnej vrstve oboch prostredí odráža a mení svoju rýchlosť, teda sa láme. Ak sa napríklad v lete v dôsledku intenzívneho slnečného žiarenia rozpáli asfalt, vzduch nad asfaltom sa rýchlo ohreje. Ohriaty vzduch sa rozpína, znižuje svoju hustotu a má tendenciu okamžite stúpať nahor, kde sa začne stretávať s chladnejším vzduchom. Pritom sa miešajú vzduchové bubliny rôznych vlastností, čo vedie k miernym turbulenciám a víreniu.

Tieto turbulencie nevytvárajú len jednu, ale niekoľko hraničných plôch medzi vrstvami vzduchu s rôznymi teplotami. V dôsledku rôzneho lomu mení svetlo znova a znova svoj smer a rýchlosť. A práve to ľudské oko vníma ako mihotanie, vlnenie.

Podobný optický klam možno pozorovať aj vo vode. Ak sa pozriete do pohára s vodou, v ktorom je slamka, bude sa vám zdať ohnutá. Rovnaká situácia nastane, keď vstúpite nohami do vody – uvidíte ich ohnuté. Je to preto, že svetlo, ktoré sa odráža od vašich nôh, sa láme na rozhraní dvoch rôznych prostredí a v každom z nich sa pohybuje inou rýchlosťou.

Fatamorgána a lode duchov

Niekedy sa tiež môže stať, že na rozhraní vrstiev vzduchu s veľmi rozdielnymi teplotami dochádza k tzv. úplnému odrazu svetla – takáto hraničná vrstva sa správa ako zrkadlo. Tým sa dostávame k javu známemu ako fatamorgána, ktorý je možné vidieť na horúcich cestách – pripomína „plávajúci asfalt”.

Vtedy to vyzerá, akoby boli ulice mokré po daždi a na mokrom povrchu sa odráža okolitá krajina a predmety. Súčasťou tohto javu je, že niektoré vzdialené objekty sa môžu zdať byť oveľa bližšie, než v skutočnosti sú.

Mimochodom, tieto odrazy možno vidieť aj v obrátenej podobe – najmä nad morom. V tomto prípade je chladnejšia vrstva vzduchu priliehajúca k morskej hladine dole, zatiaľ čo teplejšia vrstva vzduchu je nad ňou. V dôsledku toho sa okolie a predmety nezrkadlia smerom k zemi, ale smerom nahor k oblohe. Môže sa zdať, akoby sa vo vzduchu vznášali lode duchov alebo akoby sa uprostred mora zázračne objavovali a rýchlo mizli hory.

Mihotajúci sa vzduchu možno vidieť nielen na uliciach či strechách domov, ale aj nad ohniskami.

shutterstock_ohnisko_823

Zdroj: Shutterstock 


O nás

Tvorcom aplikácie Počasie & Radar je nemecká meteorologická spoločnosť WetterOnline, ktorá už od roku 1996 pripravuje predpoveď počasia pre celý svet s veľkým profesionálnym nasadením a osobným nadšením. Je najväčším poskytovateľom meteorologických služieb v Nemecku a prostredníctvom aplikácií aj v ďalších viac ako 30 krajinách sveta. Viac ako 160-členný tím spoločnosti WetterOnline sa denne stará o to, aby sa k používateľom dostala presná a spoľahlivá predpoveď počasia.

Aplikácia Počasie & Radar je na slovenskom trhu od roku 2016 a teší sa mimoriadnej obľube.

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.