Viete, kde sú nové klimatické kúpele v Čechách?

Napísal Klára Badinková 09. august 2023

Mariánske Lázně v západočeskom kúpeľnom trojuholníku sa stali v júli klimatickými kúpeľmi a patria medzi šesť klimatických kúpeľov v Českej republike a v Karlovarskom kraji sú druhé po Kynžvarte. Mesto, ktoré je na zozname svetového dedičstva UNESCO.

pixabay_marianske_lazne_1

Mariánske Lázně sú medzinárodne známe svojimi stáročnými minerálnymi prameňmi, zaradilo ministerstvo zdravotníctva do zoznamu klimatických kúpeľov. Mariánské Lázně sa tak stali v rámci Českej republiky najkomplexnejším kúpeľným mestom, ktoré na liečbu využíva všetky prírodné zdroje. Na klimatické ocenenie sme sa opýtali Reinharda Walla, riaditeľa  Falkensteiner Spa Resort Mariánské Lázně, v ktorom sa využíva miestna klíma v rámci procedúr dlhodobo.

Čakali ste, že Mariánske Lázně niekedy získajú toto ocenenie, ktoré je podobné značke Heilklimatischer Kurort a udeľuje sa v nemecky hovoriacich krajinách?

Mesto Mariánske Lázně má ideálne vlastnosti a pevný základ pre získanie tohto ocenenia. Úplná absencia znečisťujúceho priemyslu a blízkosť prírodnej rezervácie Slavkovský les zabezpečujú čistotu vzduchu, ktorá sa meria počas troch rokov, aby sa potvrdila jeho kvalita vo všetkých ročných obdobiach. V tomto zmysle to nie je prekvapením, ale certifikácia pridá ďalší dôležitý prvok, ktorý podčiarkne známe výhody už svetoznámeho kúpeľného mesta. V päťhviezdičkovom Falkensteiner Spa Resort Mariánské Lázně terapeuti dlhodobo integrujú kúpeľnú bioklímu a dobrú kvalitu ovzdušia do svojich procedúr.

pixabay_marianske_lazne_3

Všimli ste si, že vaši hostia kupujú balíčky s týmito procedúrami? A ktorý z mnohých balíčkov patrí medzi najobľúbenejšie?

Liečba respiračných ochorení bola v Mariánskych Lázňach vždy súčasťou medicínskeho portfólia a certifikácia ako Klimatické kúpele posilní ich dobré meno. Blízke a ľahko dostupné lesy, parky a turistické chodníky v okolí mesta sú však tiež veľmi vhodné pre vyvíjajúce sa požiadavky obyvateľov miest s vysoko dynamickým a náročným životným štýlom, ktorí vyhľadávajú naše služby. V kúpeľnom centre Falkensteiner ponúkame špecifické balíčky, ktoré kombinujú zavedené procedúry s novo vyvinutými, ako sú lesné kúpele  alebo postonická terapia. Tieto balíčky sú zamerané na vzdelanú populáciu, ktorá sa aktívne zapája do zdravého života. Slúži nielen na terapeutické účely, ale aj na prevenciu, ako aj na aktívne udržiavanie zdravia a včasnú korekciu negatívnych návykov. Cvičenie v zdravom prostredí je veľmi účinné pre zvládanie stresu a aktívnu relaxáciu, účinok je pôsobivý a dá sa merať pred a po cvičení.

Veľa ľudí povie: "Dobre, čerstvý vzduch... Poďme do lesa, nemusíme naň míňať viac peňazí. Vo vašom programe však musí byť niečo špeciálne. Možno regenerácia lesným kúpaním?

Je dôležité pochopiť, že lesné kúpanie nie je o fyzickom cvičení a nemôže sa robiť bez správneho vedenia. Lesná terapia (v pôvodnom japonskom názve: Shinrin Yoku) nie je prechádzka lesom. Je to postupnosť cvičení určených pre malú skupinu, ale vykonávaných individuálne. Tréner musí byť certifikovaný a časť lesa, kde sa koná, musí spĺňať špecifické požiadavky. Každý účastník si však môže cvičenie zopakovať niekde inde, individuálne.

Mariánske Lázně, pre ktoré je to druhý veľký úspech v poslednom čase po zaradení Západočeského kúpeľného trojuholníka do zoznamu UNESCO, majú teraz ešte väčšiu atraktivitu pre turistov z celého sveta. Myslíte si, že by to mohlo pritiahnuť viac pozornosti pre Mariánske Lázně?

Napriek svojej dlhej histórii sa Mariánske Lázně vždy prispôsobovali modernej dobe. Teraz je to relevantnejšie ako kedykoľvek predtým. Liečivé prírodné zdroje bez akýchkoľvek nepriaznivých vedľajších účinkov v kombinácii s nedotknutou prírodou, krásou jedinečného mestského prostredia a architektúrou v štýle art deco sú prvky, ktoré pre Mariánske Lázně znamenajú veľkú budúcnosť a slúžia potrebám modernej spoločnosti.

pixabay_marianske_lazne_2

Jazz v kúpeľnom meste

Ak chcete spojiť letný komfort v Mariánskych Lázňach s príjemným hudobným programom, zaraďte si do kalendára Falkensteiner Summer Jazz Festival. Druhý ročník Jazzového leta organizuje od 14. do 25. augusta Falkensteiner Spa Resort Mariánské Lázně. Všetky predstavenia začínajú o 20:00 a poskytujú večer sofistikovanej zábavy, ktorú si najlepšie vychutnáte popíjaním osviežujúceho pohára vína pri magickom západe slnka. Festival začal vystúpením speváčky Lucie Hajíčkovej s Ivanom Audes Triom, v ktorom vystúpi aj klavirista Kryštof Marek, uznávaný skladateľ v oblasti jazzu a vážnej hudby. Za svoj pozoruhodný talent získal množstvo ocenení, vrátane prestížnej ceny Český lev 2020 za hudobný prínos k filmu Masaryk. Začiatok festivalu bol naozaj fenomenálny a na koho sa môžete tešiť nabudúce? 4. august – M.K. Collective, 11. august – Justin Lavash, 18. august – Peter Befort Trio, 25. august – Mark Novotny Quartet... Viac informácii o letnom jazzovom festivale získate tu.

Zdroj foto: Pixabay

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.