Rodinná tradícia šiestich generácií rodiny Petrof pokračuje v poctivom remesle

Napísal Michaela Conzarová 29. jún 2023

Značka Petrof je v súčasnosti najväčším európskym výrobcom akustických klavírov a pianín, ktoré vyváža až do 65 krajín sveta. Ide o českú  rodinnú firmu, ktorá funguje  v Hradci Králové od roku 1864 s niekoľkými prerušeniami, až do dnešných dní.

wikipedia_antonin_petrof

Z HISTÓRIE

Zakladateľom bol Antonín Petrof, ktorý sa remeslu vyučil u známych klavírnych firiem HEITZMAN EHRBAR a SCHWEIGHOFER vo Viedni. Svoj prvý klavír postavil v roku 1864 a rok na to, premenoval otcovu stolársku dielňu na klavírnu, nachádzajúcu sa na starom meste za katedrálou Sv. Ducha. O desať rokov neskôr sa výroba presťahovala do nových priestorov továrne, súčasne s výrobou harmónií (1874). V továrni okrem výroby, sa venovali aj vývoju vlastných klávesníc a konštrukcii mechaniky od roku 1881. Ďalším medzníkom I. generácie rodiny Petrof sa stal rok 1883, v ktorom začali s výrobou pianín. Vďaka ním, sa stal Antonín Petrof dvorným dodávateľom na rakúsko-uhorský dvor.

S novým storočím prichádza transformácia firmy  na verejnú obchodnú spoločnosť (1908) s II. a III. generáciou Petrofov. Počas tohto obdobia zaviedli výrobu elektropneumatických pián (1924), neskôr radioakustických. Firme sa v tomto čase darilo aj v zahraničí. Petrof expandoval aj mimo Európy do Číny, Japonska, Austrálie či Južnej Ameriky, a v roku 1928 otvorila spoločne s firmou STEINWAY pobočku v Londýne.

K prerušeniu rodinnej výroby dochádza v roku 1948 znárodnením továrne. Návrat IV. generácie sa podaril v roku 1991, kedy sa do vedenia štátnej firmy dostal Jan Petrof. Ale až v roku 2001 sa po privatizácii (1998) firma vrátila do rúk rodiny Petrof s V. a VI. generáciou.

SÚČASNOSŤ

Základné hodnoty, na ktorých firma budovala svoje meno sa dodnes nemenia. Medzi hudobníkmi sú obľúbené predovšetkým pre neobyčajne mäkký , nežný a romantický tón. Nástroje značky Petrof si obľúbilo množstvo slávnych interpretov a významných  osobností. Nástroje vynikajú aj  špičkovou povrchovou úpravou a nadčasovou konštrukciou. V súčasnosti na čele spoločnosti Petrof stojí Zuzana  Ceralová-Petrofová, predstaviteľka piatej generácie  Petrofov. Je veľmi úspešnou manažérkou a získala množstvo ocenení.  Petrof  má brilantne čistý bohatý zvuk a vynikajúce remeselné spracovanie. Až 80 percent výrobných procesov predstavuje ručnú prácu skúsených ladiarov.

Pred šiestimi rokmi priamo v areáli továrne na ploche 1600 m2,  otvorili obchodné a kultúrne centrum PETROF Gallery. Vkusný dizajn, presklené časti showroomu s krištáľovým lustrom, štýlová kaviareň s balkónom a hala s mnohostranným využitím nesú tradíciu rodiny. V priestoroch sa konajú koncerty, kultúrne prehliadky, ale aj konferencie, dokonca i svadby. Nechýba ani nádherné múzeum, kde môžu návštevníci obdivovať rôzne druhy klavírov, dokonca aj samohrajúci.

Firma Petrof je schopná vyrobiť  akýkoľvek klavír alebo pianino podľa vašich požiadaviek, alebo na základe vášho vlastného návrhu. K jeho výrobe je možné použiť celú škálu neobvyklých materiálov, napríklad z kovov ako oceľ, mosadz, bronz ale aj z menej obvyklých ako zlato, striebro a platina. Do povrchovej úpravy môžu byť zasadené drahokamy, koža a kovové ozdoby. Dokonca aj farbu si môžete vybrať. Najväčší záujem je o červenú, žltú, béžovú.

petrof_mc_23

„Jedným z našich cieľov je prepojiť hudbu s výtvarným umením. Chceme nechať pôsobiť všetky umelecké múzy. Preto spolupracujeme  s umelcami, ktorí reprezentujú tradičné remesla.  Vďaka tomu sme schopní ozdobiť nástroje celou škálou výtvarných techník, z ktorých niektoré sú aj 300 rokov staré. Naša krajina je svetovo známa sklom, čipkou. Sme hrdí, že môžeme šíriť ich slávu  prostredníctvom našich klavírov. Neobmedzujeme sa len na tradičné české remeslá, dôkazom toho je klavír zdobený japonskou technikou  maki-e,“  povedala Zuzana Ceralová-Petrofová.

DÔLEŽITÉ MEDZNÍKY A OCENIENA

1895 - Vývoz nástrojov do cudziny; servis a sklad vo Viedni

1934 - Zlatá medaila Grand Prix v Bruseli

1958 - Zlatá medaila EXPO Brusel (PETROF Mondial)

2003 - Patentovaná Magneticky akcelerovaná mechanika (MAA)

2009 - Nová generácia klavírov

2009 - Spolupráca s audio-legendou Markom Levinsonom (reprobedne pre high-endový audio systém DANIEL HERTZ)

2012 - Predstavené nové pianíno moderného dizajnu P 127 NEXT (nový rad Modern Collection)

Zdroj foto:cs.wikipedia.org, Michaela Conzarová

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.