Aké skutočné benefity nám prináša pozeranie televízie?

Sledovanie televízora je až príliš obľúbenou aktivitou detí, ľudí v zrelom veku, a dokonca aj seniorov. Závislosť na pozeraní TV je v súčasnosti už skutočná. Človek sa nechá rýchlo zlákať širokou ponukou programov a zábavných relácií.

adobestock_tv_men

Na druhej strane, sú tu však mnohí, ktorí vidia v TV nepriateľa, ktorý ich oberá o čas. Existujú aj nejaké reálne benefity, ktoré nám pozeranie televízora prináša?

O nevýhodách a rizikách sledovania televízora sa dočítate takmer všade. Nie je žiadnym tajomstvom, že televízor sa stal obľúbenou formou prokrastinácie. Veľa sa píše o rizikách, ktoré by mohli ublížiť deťom.

Keď sa na problematiku pozrieme z druhej strany, čo nám sledovanie TV prináša?

1.     Vzdelávanie

Televízor vytvára priestor, kde sa môžete naučiť veľa nových informácií. Vy alebo vaše deti môžete sledovať dokumentárne kanály a zisťovať viacej o histórií či biológií. Zároveň sú pre deti vytvorené aj špeciálne programy, kde sa deti učia spievať uspávanky, recitovať, tancovať.

2.     Nové inšpirácie

Nedá sa spočítať, koľko ľudí sa inšpirovalo kulinárskymi programami, na základe ktorých si prvýkrát vyskúšali doma uvariť niečo nové. Inšpiráciu zároveň možno vidieť v športe či v kultúre. Možno deti zaujme nejaký šport, ktorý budú chcieť robiť tiež.

3.     Spoznávanie sveta

Nie každý má príležitosť každý rok cestovať do inej krajiny. Vďaka televízoru tak môžete vidieť ako iné krajiny vyzerajú, aká je tam architektúra, akí ľudia tam žijú. Starší ľudia, ktorí majú zdravotné problémy či problémy s chôdzou a nemôžu už viac cestovať, určite ocenia aj zábery ich rodného mesta či iných miest na Slovensku, na ktoré si môže zaspomínať.

4.     Informovanosť

Na čítanie správ počas celého dňa má čas málokto. Byť informovaný je v dnešnej dobe veľmi dôležité. Televízory ponúkajú večerné prehľady najdôležitejších udalostí, ktoré sa stali doma, aj v zahraničí.

5.     Zábava a oddych

Niekedy je potrebné si oddýchnuť. Aj na to môže slúžiť televízor, ale v obmedzenej miere. Nevyčítajte si, ak si pozriete ďalšiu časť obľúbeného seriálu alebo reality show. Dajte si však pozor na množstvo času stráveného pred obrazovkou.

Zdroj obrázku: stokkete / stock.adobe.com

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.