6 faktov o kompostovaní, ktoré by mal poznať každý záhradkár

„Založiť či nezaložiť kompost?“ takú otázku by si určite kládol aj Hamlet, keby prepadol záhradkárčeniu. Pokiaľ sa pýtate presne túto otázku, verte, že správna odpoveď je: „Kompostovať!“ 

Obavy z toho, že sa o kompost budete musieť komplikovane starať a on bude na oplátku o celej záhrade šíriť špecifický zápach, hoďte kľudne za hlavu. Táto predstava je iba pretrvávajúci mýtus. 

1.    Ako začať s kompostovaním?

V prvom rade vyberte pre kompost správne miesto. „Na kompostér by malo dopadať priame slnko a dážď a zo všetkých strán by mal prúdiť vzduch. Pri kompostovaní sú dôležité dážďovky a ostatný živý materiál, preto im umožnite prístup do kompostu, napríklad kompostom bez dna alebo použitím podložky z priepustného materiálu,“odporúča David Benda, odborník z oddelenia záhrady v projektových marketoch Hornbach.

2.    Výber správneho kompostéra

Ďalším krokom je vybrať správny kompostér. „Zamyslite sa a skúste odhadnúť, aké množstvo kompostu budete s najväčšou pravdepodobnosťou vytvárať. Podľa toho si vyberte menší model s objemom okolo 300 litrov alebo väčší s objemom až do 800 litrov,“vysvetľuje David Benda z Hornbachu. 

Pre stredne veľké až veľké záhrady je ideálny ľahko zmontovateľný, otvorený stavebnicový kompostér z dreva. Jeho montáž je veľmi jednoduchá vďaka zástrčkovému systému, ktorý v prípade potreby zaručuje veľmi jednoduchú a priestorovo nenáročnú prepravu. Bočné vetracie otvory zaisťujú cirkuláciu vzduchu a vlhkosti. Ďalším variantom sú kompostéry zo stabilného plastu. Sú odolné proti poveternostným vplyvom a vďaka dostatočnému množstvu vzduchových prieduchov a tmavej farbe, ktorá mimoriadne dobre pohlcuje teplo, dokážu vytvoriť ideálne podmienky pre kompostovanie. 

3.    Ako kompostér naplniť

Pokiaľ máte vybrané vhodné miesto, a na ňom už čaká úplne nový kompostér, môžete sa pustiť do jeho napĺňania. Čím začať? „Na dno umiestnite malé vetvičky a slamu, kompost vám tak nebude zapáchať. Dobrý výsledok pri kompostovaní dosiahnete, keď budete dbať na to, aby sa suchý materiál dobre premiešal s mokrým. Tým sa vytvoria vhodné podmienky, ktoré kompost potrebuje, aby sa stal dobrým hnojivom,“radí David Benda z Hornbachu. „Prevzdušňovanie prostredníctvom malých vetvičiek a slamy je účinné, ale nedostačujúce. Počítajte s tým, že sa časom nevyhnete kompletnému prekopaniu kompostu a jeho konštrukcia by tomu mala byť prispôsobená,“dodáva. 

4.    Čo dať do kompostu a čo nie

Niektorý biologický odpad do kompostu patrí, iný zas nie. Ako jednoduchý návod môže slúžiť nasledovná tabuľka:

Co do kompostu dávat:

Co do kompostu nedávat:

Trávu

Rastliny napadnuté škodcami

Lístie

Kôstky z ovocia

Zemina

Mäso

Zvyšky ovocia a zeleniny

Kosti

Kvety

Kamene

Vetvičky

Popol z uhlia

Hobliny

Porcelán

Kôra

Plasty

Čajové sáčky

Chemikálie

Káva

Lieky

Dobre rozložiteľný papier

Výkaly od psov a mačiek

Popol z dreva

 

Trus od sliepok alebo králikov

 

„Trávu a lístie vždy premiešajte so zeminou, pomôžete tak drobným živočíchom odvádzať v komposte dobrú prácu,“radí David Benda z Hornbachu. 

5.     Pozor na sucho a vlhkosť

Kompost by nemal byť príliš mokrý ani suchý. Nadbytok vody vedie k hnilobe a nepríjemnému zápachu. Ak je kompost príliš vlhký, zabráňte nadmernému zatekaniu vody do kompostu, napríklad vybudovaním ochrannej strechy. Do vlhkého kompostu pridávajte predovšetkým lístie, slamu a suchú zeminu. Vyhnite sa naopak ovociu a zelenine, ktoré púšťajú vodu. Na druhej strane, sucho zase naopak komplikuje kompostovacie procesy. „Kompost je príliš suchý, pokiaľ jeho povrch získa sivý odtieň a takmer sa prestane rozkladať. V takom prípade je najlepšie pokropiť ho dažďovou vodou. Ďalšou možnosťou je prekopanie a pridanie vlhkých komponentov,“hovorí David Benda z Hornbachu. 

6.     Kedy začať hnojiť? 

„Ak sa vášmu kompostu dobre darí, môžete sa tešiť na prvú úrodu približne po 9 týždňoch kompostovania. Počítajte s tým, že vám kompost poslúži iba pre mulčovanie. Potrebnú zrelosť kompost dosiahne asi až po 10 mesiacoch. To, že je zmes pripravená na hnojenie, spoznáte tak, že získa tmavohnedú farbu a príjemnú lesnú vôňu,“popisuje odborník z Hornbachu.

Viac informácií a tipov týkajúcich sa kompostovania nájdete na www.hornbach.sk.

 

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.