Viete, že „štvrtý trimester“ ozaj existuje?

Napísal Kristína Chudá 11. september 2023

O troch trimestroch tehotenstva sa všade a neustále píše. Ako dieťatko rastie, ako sa cíti mamička či rôzne príznaky a symptómy. No o „štvrtom trimestri“ sa už píše pomenej. Existuje vôbec? Ako tento trimester prežíva bábätko?

baby_1_05_21

„Štvrtý trimester“ je v znamení koliky u novorodenca. Kolikové bolesti začínajú obvykle v dvoch týždňoch veku, vrcholia pri konci šestonedelia  a okolo tretieho a štvrtého mesiaca zvyčajne pozvoľna slabnú (aj tu samozrejme existujú výnimky). Kolika sa zvyčajne zhorší neskoro popoludní a večer. Dieťatko sa krúti, prehýba sa, tlačí, červenie a veľmi prenikavo plače. Bolesť signalizujúca plač, ktorý prichádza často vo vlnách, podobne ako kŕče. Vtedy by rodičia urobili snáď všetko, len aby dieťatku uľavili.

Populárny americký pediater a autor niekoľkých kníh o vývoji detí, Harvey Karp, je známym zástancom, tzv. štvrtého (chýbajúceho) trimestra. Čo tým slávny psychológ myslí? Štvrtým trimestrom nazýva trojmesačné obdobie po pôrode dieťatka. „Prečo tieto deti plačú? Čo sa dá urobiť, aby sme im a ich rodinám pomohli? Tieto otázky zostali tajomstvom už tisíce rokov,“ hovorí Karp. Bol ohromený, keď sa dozvedel, že detičky z kmeňa Kung San z Južnej Afriky sú "bez koliky". 20 rokov sa snažil zistiť, ako títo rodičia dokážu, že behom niekoľkých sekúnd ich dieťatko sa upokojí. V roku 2002 boli výsledky výskumu zverejnené v knihe Najšťastnejšie dieťa na bloku (Bantam Books) a video s rovnakým názvom. Prezentuje hypotézu na vysvetlenie koliky (čo nazýva chýbajúci štvrtý trimester).

Karpova teória

Znie veľmi zaujímavo. Podľa neho sa deti rodia skôr, než sú na to neurologicky pripravené a sú nastavené na „štvrtý trimester“ v maminom brušku. Anatomicky to síce možné nie je, pretože také veľké bábo by mama nedokázala porodiť, ale rodičia by mali bábätku aspoň nasimulovať podmienky, aké malo v maternici. Aké? Baliť dieťatko napevno – do šatky, deky, perinky alebo špeciálnej tenkej zavinovačky, z ktorej vytŕča dieťatku len hlávka, ruky sú pevne zviazané pri tele. „Ššš-kajte“ mu priamo do uška, alebo zapnite rozladené rádio, či fén. Bábätkám to má pripomínať šumenie maminej krvi a zvuky, ktoré v maternici poznali. A nezabudnite neustále kolísať, pripomína to vnútromaternicové obdobie a neustále prítomný pohyb.

Trik je podľa Karpa v tom, aby rodičia splnili tieto podmienky všetky naraz. Len tak dokážu dieťaťu „zapnúť“ samoupokojujúci reflex a ono prestane plakať.

Po ukončení tohto „štvrtého“ trimestra sa z bezbranného tvora "vymrští" roztomilé komunikatívne bábätko, ktoré už vie veľa vecí a jeho nervová sústava, imunitný aj tráviaci systém sú zrelšie a odolnejšie.


https://www.healthyway.com/content/fourth-trimester-harvey-karp/

https://www.drdefranca.com/the-fourth-trimester-and-colic.html

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.