Viete, ako funguje biologický rytmus?

Biologický rytmus je to, čo nás ovláda 24 hodín denne. Riadi nás slnečné svetlo a hormóny, ktoré sa vôbec nezujímajú o predstavy a plány, ktoré máme; jednoducho diktujú. Myšlienka, že pochádzame z Marsu, možno nie je "až tak sci-fi", pretože Mars má 25-hodinový deň a ľudský organizmus má daný 25-hodinový biologický cyklus.

bio_rytmus21

Zistilo sa totiž, že skúmané osoby izolované v miestnosti bez denného svetla a meračov času sa po krátkom čase zhodne preorientovali na deň o 25-tich hodinách (a 25-hodinovému cyklu majú tendenciu podliehať aj slepí ľudia).
Za normálnych okolností však - ako neizolovaní, vidiaci Pozemšťania - prispôsobujeme svoje "biologické hodiny" 24-hodinovému pozemskému dňu. To znamená, že nás 24 hodín denne programuje slnečné svetlo v priamej spolupráci s našimi hormónmi. No a vytvorený harmonogram telesných funkcií potom spôsobuje, že nezávisle od želaní sme v určitých hodinách ospalí, unavení, nevýkonní a horšie si pamätáme, zatiaľ čo v iných hodinách (keď to až tak nepotrebujeme), je naša výkonnosť a aktivita priam skvelá...

Čo z uvedeného vyplýva? Nemá zmysel ísť hlavou proti múru, a pokiaľ sa len trochu dá, treba denný program prispôsobiť svojmu - respektíve ľudskému - biologickému rytmu. A rátať napríklad s nasledovným:

- Zaťažené priedušky a pľúca sa určite ohlásia medzi treťou a piatou rannou hodinou. V tomto čase je produkcia adrenalínu a kortizónu, ktoré pomáhajú rozširovať bronchiálne trubice, najnižšia.

- Medzi treťou a piatou rannou hodinou je na najnižšej úrovni aj krvný tlak. (Užitie lieku proti vysokému krvnému tlaku môže v tomto čase dokonca spôsobiť kolaps.) S uvedeným súvisí fakt, že meranie krvého tlaku u lekára v ranných hodinách poskytuje zavádzajúce informácie.

- Od polnoci do šiestej hodiny rannej sa redukuje tvorba slín, ktoré ničia v ústnej dutine baktérie. Zuby by sa preto mali umývať pred polnocou a ráno pred raňajkami.

- Od šiestej do ôsmej hodiny rannej má organizmus najnižšiu obranyschopnosť. Cigareta by teda rozhodne nemala byť jedným z ranných životabudičov!

- V ranných a dopoludňajších hodinách sa zvyšuje riziko infarktu.

- V dopoludňajších hodinách dominuje krátkodobá pamäť, v odpoludňajších hodinách dlhodobá pamäť.

- Prirodzená únava a túžba po odpočinku prichádza trikrát za deň: o 9-tej, o 13-tej a o 17-tej hodine.

- Silové cvičenie a fyzickú záťaž treba nasmerovať do popoludňajších a podvečerných hodín (v podvečerných hodinách má organizmus tiež najrýchlejšie reakcie); večerná silová aktivita ruší spánok.

- Sauna a sprcha prinesú vytúžené osvieženie popoludní. Cievy sú v tomto čase rozšírené, cirkulácia krvi je rýchla a z tela sa dobre vylučujú toxíny.

- Jedlo si možno najlepšie vychutnať od 17-tej do 19-tej hodiny. Čuchové a chuťové bunky sú v tomto čase v najvyššej aktivite.

- Po zotmení prichádza prirodzená únava, pretože organizmus začína produkovať hormón spánku - melatonín; žalúdok prestáva pracovať (aktivizuje sa však pečeň - alkohol sa teda spracováva lepšie než popoludní); a utlmuje sa činnosť obličiek (lieky užívané pred spaním sa preto vylučujú z tela pomalšie).

- Oplatí sa tiež nezabúdať na to, že od jedenástej hodiny večernej do jednej hodiny rannej sa počas spánku(!) regenerujú pleťové bunky.

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.