Viete...

... ktoré rieky na našej Zemi sú tie najdôležitejšie?  Mohli by sme dlho polemizovať, ktoré z nich to budú. Preto vyberáme iba niektoré z nich, ktoré sú aj niečím pre nás zaujímavé. 

 priroda dunaj 1200x674

Hovorí sa, že kde je voda, tam je aj život. Dvojnásobne to platí pre sladkovodné toky, ktoré zaisťujú základnú časť obehu vody  a sú výnimočne dôležité pre život. Niektoré z nich sú mimoriadne svojou dĺžkou, iné prietokom či rozlohou povodia.

DUNAJ

Meria 2811 kilometrov a po Volge je druhou najdlhšou riekou v Európe. Rozlohou povodia presahuje 800 000 km2, rozkladá sa na území desiatok štátov; čo je absolútne najviac na svete a na jeho brehoch leží najviac hlavných miest: BRATISLAVA, VIEDEŇ, BUDAPEŠŤ  a BELEHRAD.

VOĽGA

Je považovaná za národnú rieku Ruska.  Deltu Volgy tvorí 500 malých riek a má spolu okolo 200 prítokov z obidvoch strán. Svojou dĺžkou 3700 kilometrov je považovaná určite za najdlhšiu v Európe. Pramení vo Valdajskej pahorkatine severozápadne od Moskvy a s ruskou metropolou  je prepojená umelo vybudovaným kanálom.  Preteká cez tri mestá Jaroslavl, Kazaň, Volgograd  a nakoniec sa vlieva do Kaspického mora. Prostredníctvom vodných kanálov je prepojená s Baltským, Bielym, Azovským a Čiernym morom.

EUFRAT

Pre ľudstvo je veľmi dôležitá, rovnako ako Tigrid. V povodí spomínaných riek sa  zrodili najstaršie civilizácie – Sumeri, Babylončania, Asýrčania, ktorí tu našli vhodné podmienky pre život. Eufrat vzniká  sútokom dvoch riek (Karas, Murat), ktoré pramenia v Arménskej vysočine a je najväčšou riekou Blízkeho východu. Koryto rieky prechádza tromi štátmi – Turecko, Sýria, Irak. Maximálny prietok vody je v mesiaci máj a pretečie ním až 2380 m3/s a najmenej v septembri len 271 m3/s. Tigrid a Eufrat sa spájajú pri irackom meste Al-Qurnah a vytvárajú novú rieku  Šatt al-Arab, ktorá sa po 195 km vlieva do Perzského zálivu.

AMAZONKA

Preklad domáceho názvu Parana Guasu  znamená Veľká rieka.  Ide o veľmi výstižné meno. Začína ako malá riečka  vysoko v peruánskych Andách. Jej celková dĺžka je 7062 kilometrov a je považovaná za najdlhšiu rieku na svete. Amazonka s rozlohou povodia zaberá okolo 7 miliónov km2 a patrí medzi najvodnatejšie rieky na planéte. Brazílske mesto Manaus je najväčším mestom, ktoré sa nachádza  na jej brehoch. Od Atlantického oceána je vzdialené 1690 km, ale zaoceánske lode dokážu doplávať až do prístavu v Manuas. Umožňuje im to rieka, ktorá je dostatočne hl

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.