Základňa na rodinnú zimnú turistiku na Severovýchode Slovenska

Napísal Paperlife 23. január 2024

Vrcholiaca zima poskytuje dostatok príležitostí pre všetky typy rekreácií na Severovýchode Slovenska, vrátane rodín s deťmi. Najväčšou výhodou tohto kúta Slovenska sú ceny. Oproti najlukratívnejším lokalitám v Tatrách  sú ceny ubytovania, stravovania, lyžovania a kúpania aj menej než polovičné  a navyše sú k dispozícii zľavy.

1_23124

Ak denne menu v mestskom hoteli v Bardejove začína niekde na úrovni 5,50 EURA, celodenný vstup do aquacentra pre dospelého vo Svidníku je 16 EUR a na sezóne pobyty samoplatcov sú v Bardejovských Kúpeľoch zľavy 20%, tak naozaj nie je čo váhať.

Riaditeľ (OOCR) „ŠARIŠ“ – Bardejov Radomír Jančošek k tomu hovorí: ,,Mesto UNESCO Bardejov, s neďalekými Bardejovskými Kúpeľmi a na vojnovú históriu bohatou Duklou a Svidníkom, majú svoje čaro aj v zime. Všetky typy rekreačných aktivít  spojených s horami-od zimných túr a návštev rozhľadní, cez bežky a zjazdové lyžovanie, sú tu k dispozícii v hojnom počte. V kombinácii s obľúbeným kúpaním vo wellness a aquacentrách, plavárňach a saunovaním, si primeraný pohyb môže užiť každý. Aj kultúrne vyžitie má svoj priestor. Tu si však treba overiť otváracie doby konkrétnych zariadení, lebo mnohé z nich majú sezónne obmedzenia, či uzávery. Každému odporúčam overiť si na stránkach jednotlivých inštitúcií otváracie hodiny, návštevné dni a podmienky otvorenia (snehové a iné). Severovýchod je aj ideálnou základňou pre dlhšiu dovolenku celej rodiny-pobyt je cenovo výhodný a autom ste za hodinku, či o niečo viac na Spiši, v Tatrách, alebo na nákupoch a lyžovaní v blízkom Poľsku. Do poľského kúpeľného mesta Krynica premáva aj pravidelný autobus.“

Dodal, že návštevníci majú pocit dokonalej dovolenky vtedy, ak môžu byť cez deň na svahu, podvečer vo wellness a večer v bare. Rozsiahle wellness poskytujú Bardejovské Kúpele, a.s. a vodný raj Aquaruthenia Svidník a menšie hotelové wellness, napríklad v hoteli Slávia vo Svidníku.

2_stavok_24124

Lyžiarske strediská majú otvorené

Prvá lyžovačka tento zimy začala 19.januára 2024 aj v poslednom z trojlístka lyžiarskych stredísk na severovýchode Slovenska, ktorým je Makovica-Nižná Polianka. Rozsah lyžovania v tomto regióne je závislý na počasí. Pre stredisko Regetovka sú nutné aspoň mínusové teploty pre potreby umelého zasnežovania, ďalšie lyžiarske strediská Makovica –Nižná Polianka a Medvedie potrebujú aj prírodný sneh. V okolí Bardejova a Svidníka sú v prípade priaznivých snehových podmienok pre návštevníkov k dispozícii upravované bežkárske trate.

Bežkárske trate - v blízkosti Regetovky:

1.trať CHMEĽOVÁ – od hotela Ranč Regetovka smerom na obec Chmeľová a späť cca 5km. 2.trať RAŠELINISKO – od lyžiarskeho svahu, okolo obecného úradu smerom na Regetovské rašelinisko a späť v dĺžke cca 3 km. 3.trať HRANICA/REGETOVSKÁ VODA – od lyžiarskeho svahu k štátnej hranici (PL) – prechod Regetovská voda a späť  cca 6 km.

Bežkárske trate v okolí Bardejova

Trasy v kompetencii OOCR ŠARIŠ sa organizácia snaží  udržiavať hneď ako napadne trochu viac prírodného snehu a to snežným skútrom.  Štvrtú zimu po sebe by mala byť  v prevádzke tam a späť na hrebeni od Mihaľova – Bardejov po Grigľovu roveň ( 5+5 km). Podobne dlhú trasu má Vinbarg Bardejov – Čerešňa Bardejovské Kúpele.

Pre menej zdatných bežkárov sú určené 3 trasy: Chodník Ostrá hôrka – Bardejovské Kúpele (4 km), Vila Orlík – Čerešňa Bardejovské Kúpele (7 km) a chodník sklad kúpaliska Bardejovské Kúpele  – Kyslíková cesta – jazierko  Bardejovské Kúpele (3 km).

Pre aktívnych bežkárov sú v areáli kúpeľov 2 bežecké okruhy – chodník Vila Orlík- Čerešňa- Tri studničky – kúpalisko Bardejovské Kúpele (9 km) a Bardejovské Kúpele smer hrad Zborov – Zimná studňa – jazierko (5 km).

Priaznivcom zimných športov  slúži aj nový zastrešený zimný štadión vo Svidníku, s možnosťou na mieste si korčule požičať a nabrúsiť. Pre malých korčuliarov a začiatočníkov sú k dispozícii pomôcky ako detské hrazdy. V bezprostrednej blízkosti sa nachádza aj bezplatné parkovisko. Na možnosť využitia športovej haly na futbal, volejbal, tenis, florbal, bedmintom, bowling, fitness láka aj Šport Centrum Svidník.

3_wellness_23124

Akvapark Aquruthenia Svidník

Od 8.1.2024 funguje Aquaruthenia v režime: piatok od 13.00- 20.00, sobota 10.00- 20.00, nedeľa 10.00- 20.00. Ostatné dni je zatvorené.

Wellness v Bardejovských Kúpeľoch v hoteli Ozón slúži na regeneráciu tela a duše, ponúka denne wellness služby nielen pre kúpeľnú klientelu ale aj návštevníkom a hosťom z celého regiónu a zahraničia. Obsahuje vodný svet a saunový svet. Hodinový stup do bazénov stojí dospelých iba 9 eur, štvorhodinový vstup do bazénov a saunového sveta vyjde na 20 eur. 

Ďalšie tipy

Historické pamiatky, kostolíky, kúpele, vojnová história

 Pod Šarišské múzeum v Bardejove patria múzeálne expozitúry v Bardejove a v Bardejovských Kúpeľoch. Od 18.12.2023 do 5.2.2024 budú Expozícia ľudovej architektúry i Národopisná expozícia vo Vile Rákoci v Bardejovských Kúpeľoch zatvorené. Expozície "Skanzen" aj "Národopisné oddelenie" sú zatvorené. Mesto Bardejov s pamiatkami UNESCO a atraktívnym okolím, ale aj oboma svetovými vojnami poznačené okolie Svidníka a Dukly, sú častým cieľom poznávacej turistiky. Na Dukle sa začína najdlhšia a jedna z najdôležitejších turistických magistrál na Slovensku Cesta hrdinov SNP (značená červenou). Je dlhá 770 km a končí pri Devíne. Trasa vedie aj na Čiernu Horu, kde je útulňa s vyhliadkovou vežou, kde sa dá tiež prespať. Vyskúšať si môžete aj túru na Rohuľu, či Stavok, Vyhliadku s útulňou nad Svidníkom, mestský lesopark. Nezabudnite si pozrieť aj unikátne drevené chrámy.

V meste Bardejov môžu návštevníci obdivovať Radničné námestie s nádhernými gotickými meštianskymi domami, Bazilikou minor sv. Egídia, s bývalou Mestskou radnicou - prvou stavbou renesancie na území Slovenska, v ktorej je umiestnená expozícia Šarišského múzea. Medzi klenoty patrí Židovské suburbium - Stará synagóga v Bardejove. Stará synagóga bola vyhlásená za národnú kultúrnu pamiatku v roku 1970, mikve a bet hamidraš v roku 2000. V tom istom roku bolo historické jadro mesta Bardejov spolu so židovským suburbiom zapísané do Zoznamu svetového kultúrneho a prírodného dedičstva UNESCO.

Viac je na: www.bardejov.sk, www.kupele-bj.sk, www.svidnik.sk, www.visitbardejov.sk

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.