Tip na turistickú púť Štiavnické vrchy

Oblasť Štiavnických vrchov je známa viacerými jazerami (tzv. tajchami), ktoré sú časťou vodnej sústavy slúžiacej v minulosti baníkom...V letnom období možno štiavnické tajchy využiť na kúpanie, na jeseň ako cieľové body pre príjemné turistické vychádzky. 

evickino_jazero

Tip na túru

Ako turistické cestičky slúžia náhonné jarky (kedysi odvádzajúce vodu do tajchov), ktoré vedú po vrstevniciach a smerujú k jazerám. Turistickú púť môžete začať Štiavnických Baniach, obci, ktorá vznikla z osád Piarg, Vindšacht, Horná Roveň a Galizon. Ubytovanie tu ponúkajú mnohé penzióny a súkroné ubytovania v Piargu pri Evičkinom jazere a v okolí. Z Piargu sa vyberte k tajchu Vinšachta a tajchu Bakomi; potom mierne stúpajúcim chodníkom na lúku, kde sa budete musieť rozhodnúť: smer vľavo vás privedie k Richňavským jazerám, smer vpravo vedie okolo Myšej hory späť do dediny - cestou je možné vidieť pohoria, ktoré sú na západ od Štiavnických vrchov (hrebene Hodrušskej hornatiny a Vtáčnika). Smerom do dediny natrafíte asi po hodine chôdze na modrú značku, pomocou ktorej sa dostanete k Hodrušskému jazeru. Jarok, ktorý tu je, vás privedie na miesto, kde sa otvára les; smerom vľavo je holý kopec a ďalší jarok, ktorý naviguje k známej časti Banskej Štiavnice Paradais.

Flóra

Štiavnické vrchy sú najviac vysunuté na juh zo Slovenské stredohoria, ktoré susedí s Krupinskou planinou. Z tohto dôvodu sa tu objavujú aj teplomilné rastliny (čerešňa krovitá, tavoľník prostredný, kostrava valeská,ľan chlpatý...), na severe oblasti pri Kremnických vrchoch a Vtáčnika zase prenikajú horské rastliny (valdštajnia trojpočetná a chvostník jedľovitý). Na vlhkých lúkach okolo Banskej Štiavnice rastie aj šafrán karpatský alebo žltohlav najvyšší.V nižších polohách prevládajú dubové, hrabové a zmiešané lesy. Oblasť je bohará aj na chránené druhy ľalia zlatohlavá a cibuľkonosná, šafran karpatský.

Fauna

V horských oblastiach Štiavnických vrchov, ktoré sa striedajú s pahorkatinami a nížinami je bohatá fauna na druhy. Na tomto území sa vyskytuje rys ostrovid, mačka divá, vydra riečna a narazíte aj na medveďa hnedého.
Hniezdia tu aj vzácni operenci ako napríklad orol krikľavý, sokol sťahovavý, sokol lastovičiar a včelár lesný. Medzi typických obyvateľov lesa, ktorých započujete patria ďateľ čierny či sova lesná.
Vyskytujú sa tu všetky štyri druhy našich jašteríc, užovka fŕkaná, obojková, stromová aj hladká, kunka žltobruchá, skokan štíhly, ropucha bradavičnatá, salamandra škvrnitá.
V lesných porastoch sa pohybujú mnohé druhy chrobákov a motýlov, ako napríklad bystrušky, roháče veľké a motýle ( vidlochvost ovocný a vidlochvost feniklový).

1 Komentár

  • Komentár Gabriel %PM, %09 %796 %2021 %18:%mar napísal Gabriel

    Štiavnicke vrchy sú krásne. Bol som tam už viackrát a vždy sa odtiaľ vrátim po túre plný energie.

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.