Na bicykli cez mesto

Napísal Rakúsky Turizmus 04. júl 2018

Na sedadle dvojkolesového tátoša môžete objavovať pamiatky v rakúskych mestách svojím tempom. Nádherné bulváre, prepychové paláce a staré kostoly, úzke uličky a zelené parky: cyklistický výlet je jedinečnou príležitosťou na aktívne spoznávanie rakúskych miest.

Rozsiahla sieť cyklistických chodníkov vedie nielen k historickým pamiatkam, ale aj na menej známe miesta, kde naozaj precítite atmosféru mesta a jeho obyvateľov. Určite sa oplatí potom zosadnúť z bicykla a navštíviť múzeá, pamiatky a útulné reštaurácie.

Okolo historického centra Viedne

Na cyklistickom chodníku po bulvári Ringstraße môžete obdivovať viedenské pamiatky z bezprostrednej blízkosti. Viedeň môžete pohodlne preskúmať aj na bicykli, napríklad na jednom z mestských bicyklov, ktoré je možné požičať si asi na 120 miestach. K dispozícii máte viac ako 1.200 kilometrov cyklistických chodníkov a jazdných pruhov pre cyklistov v zónach s minimálnym množstvom dopravy. Ideálny spôsob na zoznámenie sa s mestom a jeho pamiatkami ponúka „Cyklistický chodník Ringstraße“ okolo historického centra dunajskej metropoly (dĺžka cca. 4,5 kilometra).

Začať môžete napríklad na moste Marienbrücke pri námestí Schwedenplatz (zastávka liniek metra U1, U4 a električiek číslo 1 a 2) a prejsť po nábreží Franz-Josefs-Kai k budove Urania. Tam odbočíte na cyklistický chodník po pamiatkach „Ringstraße“, ktorý vás po nádhernom širokom bulvári prevedie okolo historického centra pri najvýznamnejších viedenských pamätihodnostiach: napríklad pri budove sporiteľne Postsparkasse v secesnom štýle od Otta Wagnera, zlatom pamätníku Johanna Straußa v Stadtparku, Štátnej opere, Hofburgu, Umeleckohistorickom a Prírodovedeckom múzeu, parlamente, divadle Burgtheater a mnohých honosných palácoch z konca 19. storočia. Pri Dunajskom kanáli môžete potom buď pokračovať pri vode ďalej, alebo sa vrátiť do centra mesta na štart. web: www.wien.info

Pohodová cyklistika v Salzburgu

Uličku za uličkou vám Salzburg odhalí na cyklistike svoju históriu i sám. Cez Mozartovo mesto vedú mnohé značené turistické chodníky. Pri rieke Salzach, ktorá sa ako zelenkavý jadeitový náhrdelník vinie cez centrum mesta medzi vrchmi Mönchsberg a Kapuzinerberg, sa návštevníci môžu tešiť na historickú barokovú architektúru, moderné umenie, rozľahlé námestia, vynikajúcu gastronómiu a tônisté záhradné reštaurácie.

Plný zážitkov je 20 kilometrov dlhý cyklistický chodník, ktorý sa začína v mestskej časti Aigen na nábreží Ignaz-Rieder-Kai: prekvapí vás gaštanovými alejami, pulzujúcim životom v centre, pestrým trhom, klasickými pamiatkami i príjemnými miestami na oddych. Na pravom brehu rieky Salzach vedie chodník popri rade elegantných rodinných domov s rozkvitnutými predzáhradkami smerom do historického centra. Tu na námestí Alter Markt si môžete dožičiť prestávku pod slnečníkmi kaviarne Tomaselli s bohatými tradíciami. Pri vstupných portáloch katedrály pokračuje trasa k presláveným pochúťkam v stánkoch na trhu Grünmarkt, kde sa varia údajne najlepšie frankfurtské párky na svete.

Keď posilnení znova vysadnete na bicykel, vyberte sa von z mesta pri bývalom brode pre kone. Chodník vás zavedie k jazeru Leopoldskroner Weiher, pokojnej zelenej oáze pri zámku Leopoldskron a potom ďalej do Hellbrunnu a Hellbrunnskej aleje. V nej sa nachádza reštaurácia Gwandhaus s krásnym parkom, kde si môžete urobiť piknik alebo si vychutnať jablkový koláč pri popoludňajšej káve pred tým, než sa znova vrátite na miesto vášho štartu na pravom brehu rieky Salzach. web: www.salzburg.info  

Ekologicky cez Graz

Graz sa ako ideálne mesto pre cyklistiku preslávil nielen u domácich, ale aj u návštevníkov. Hlavné mesto spolkovej krajiny Štajersko je vyvrcholením 360 kilometrov dlhého cyklistického chodníka pri rieke Mura z Lungau až do Bad Radkersburgu. Veľa turistov, ktorí trávia svoju dovolenku na bicykli, sa rozhodne pre zastávku v Grazi, aby sa mohli zoznámiť s mestom so slávnou vežou Uhrturm.

Cez Graz prechádza celkovo 13 hlavných cyklistických ťahov. Mimoriadnej obľube sa tešia trasy mimo ciest s rušnou premávkou vedúce pri rieke Mura. Jednou z nich je cyklistický chodník R2, ktorý vedie z vyvýšeniny „Exerzierplatz“, resp. „Am Arlandgrund“ pri rieke cez mesto až po most Gasrohrsteg na juhu. Odtiaľ smeruje ďalej na juh paralelne s Murou nie však priamo po jej brehoch.

Kto si chce pozrieť grazske pamiatky, mal by sa vybrať po hlavnom cyklistickom chodníku H1: začína sa pri moste Hauptbrücke a vedie k renomovanému Domu umenia s nevšedným dizajnom, ktorý neobyčajne kontrastuje s architektúrou historického centra. Trasa vedie ďalej pri moste Keplerbrücke, cez prírodnú cyklistickú aleju k mostu Kalvarienbrücke a cez Gösting, Thal a Judendorf-Straßengel do Gratweinu. So svojimi viac ako 13 kilometrami je H1 najdlhším hlavným cyklistickým ťahom v Grazi. web: www.graztourismus.at

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.