Knižné novinky pre všetky deti

Napísal Mário Gešvantner 16. september 2023

Tie najlepšie detské knihy sú doménou najstaršieho česko-slovenského vydavateľstva literatúry pre deti a mládež Albatros, vlajkovej lode vydavateľského domu Albatros Media. Dlhoročná tradícia pokračuje aj dnes, všetky deti aj ich rodičia si môžu pre zábavu aj poučenie vybrať zo širokej ponuky noviniek.

Tu je niekoľko z nich!

am_albatros_16923

Slovenské stálice

Je úžasné, že slovenské autorky a autori sa môžu s hrdosťou porovnávať so svetovou špičkou a o ich knihy je záujem aj v zahraničí. Najlepším „vývozným artiklom“ Albatrosu sú picturebooky Kataríny Macurovej. Po bestselleroch ako Lily a Momo, Blcha Teo či Slimák Henry tentoraz s úžasne vtipnou novinkou Veľká chutná dážďovka. Traja kamaráti Pipo, Bao a Kimči objavia čudesnú dážďovku, vďaka ktorej zažijú super dobrodružstvo!

Aj ilustrátora Adriána Macha poznajú za našimi hranicami, doma patrí k úplným hviezdam a jeho veľryba Gerda či vraniak Albín patria k obľúbeným detským hrdinom. Adriánove knihy sú nielen krásne, no vždy sa v nich skrýva aj silný odkaz. V novinke Jazero života spolu s autorom Adamom Illésom hovoria o tom, prečo chrániť našu planétu.

Ani Zuzanu Štelbaskú netreba detským čitateľom predstavovať. Stálica slovenskej scény má neustále množstvo skvelých nápadov a pripravuje viacero noviniek. Aktuálne pokračuje na nesmierne obľúbených knižkách, napísaných na základe skutočných príbehov zachránených zvierat zo Záchrannej stanice v Zázrivej – po vlčici Lune, rysovi Leovi, medveďovi Mišovi je hlavnou hrdinkou vydra Anička.

Svetové hviezdy

Památáte si ešte na sériu Rebelky? Knihy o inšpiratívnych ženách histórie aj súčasnosti z celej planéty sa stali fenoménom na celom svete aj na Slovensku. A teraz prichádzajú nové! Príbehy na dobrú noc pre rebelky: 100 inšpiratívnych dievčat a mladých žien sú, ako už napovedá názov, o osobnostiach, ktorým sa v mimoriadne mladom veku podarilo dosiahnuť čosi výnimočné. Dočítate sa v ňom o už známych menách ako Greta Thunbergová, Bindi Irwinová, Taylor Swift, Zendaya či členky dievčenskej kapely Linda Lindas, ale aj o menej známych, no aj tak úžasných dámach. Všetky majú spoločné, že sú mladé, inšpiratívne, žiaria a svet si ich zapamätá.

A čo Smradi? Jasné, poznajú ich všetci. Partička záporákov, ktorá chce strašne robiť dobré skutky, no nie vždy sa jej to podarí, sa všade, kde sa objaví, stáva kultovou. V slovenčine aktuálne vychádza dvanásty diel, do konca roka pribudne aj trinásty. Kto sa nevie dočkať ich ďalších dobrodružstiev, mal by siahnuť po príbehoch ďalšej podobne zábavnej partie! Makači-Havkáči – neobyčajní psí detektívi s mačacou kolegyňou – sú možno troška nešikovní, no nakoniec vylúštia každú záhadu. Ak si o nich raz prečítate, chcete viac...

Nemecký spisovateľ Michael Ende je nepochybne svetovou hviezdou detskej literatúry, nielen preto, že je autorom kultovej knihy a filmu Nekonečný príbeh. Úspešné sú aj jeho ďalšie diela – kniha Rodrigo Rabiát a jeho panoš Špunt získala ocenenie Najlepšia detská kniha leta 2020. Tentoraz v Albatrose vychádza Vytrvalá korytnačka Karla - krásne ilustrovaný príbeh o vytrvalosti a dôvere.

Aj ukrajinská spisovateľka Natalja Ščerba, ktorá aktuálne žije na Slovensku, očarila svet. Jej fantasy série Časodejovia a Čarodol patria k najobľúbenejším aj u nás. Aktuálne prináša krásnu zimnú rozprávku Kráľovná času o deťoch z časodejného sveta a nevšednom Dni darčeka pod vankúšom, kedy by mali dostať dary od samotného Času. No čo keď sa tak nestane?

Náučne aj zábavne

Detské encyklopédie sú tradične ozdobou každej knižnice a taká je aj nádherná a výpravná kniha Zvieratá a ich úžasný svet. Dokazuje, že ríša zvierat je omnoho rozmanitejšia, než si väčšina z nás dokáže predstaviť.

Z iného súdka je zábavno-náučná knižka My sme história od nadšeného historika Grega Jennera. Čitateľov a čitateľky prevedie bežným dňom a ukáže im, že všetky každodenné nudné somarinky majú v skutočnosti úžasnú históriu. Od budíka až po toaletný papier!

 

 

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.