Kto sú najpredávanejší slovenskí autori za rok 2022?

Napísal Milan Buno, knižný publicista 29. apríl 2023

Jozef Karika, Jozef Banáš, Táňa Keleová-Vasilková, ale aj youtuber Peter Popluhár, či gastroenterológ Ladislav Kužela. Vydavateľský dom Ikar oceňuje každý rok najpredávanejších slovenských autorov na slávnostnej Ikariáde. Plus cenu literárnej kritiky Zlaté pero 2022.

ikariada_2023Pozrite si video z Ikariády:

Ikariádu v bratislavskom hoteli Carlton uvádzal moderátor Roman Juraško a začal citátom slávneho Carla Goldoniho: „Svet je nádherná kniha, ale nemá cenu pre toho, kto nečíta.“ A tak sa celý večer niesol v znamení kníh, čítania, spisovateľov...
„Uplynulý rok bol mimoriadne ťažký z viacerých dôvodov, ale podarilo sa nám dosiahnuť naše ciele. V roku 2022 sme predali viac ako 1,6 milióna kusov kníh v našich šiestich edíciách, čiže Ikar, YOLi, Odeon, Stonožka, Príroda a Ajna,“ povedal na úvod riaditeľ vydavateľského domu Ikar Marek Néma, ktorý zároveň oznámil, že Ikar prijal pod svoje krídla aj vydavateľstvo Slovenský spisovateľ s jeho špičkovými autormi ako sú Agatha Christie, Daniel Silva, Sandra Brown, Mary Baloghová, či slovenskými spisovateľkami Janou Pronskou, Luciou Saskovou alebo Miškou Ries.

Zlatá kniha (predaj viac ako 15.000 kníh)

  • Táňa Keleová-Vasilková za knihu Olívia
  • Jozef Karika za knihu Hlad
  • Ladislav Kužela a Zuzana Čižmáriková za knihu Zdravie bez liekov
  • Ivona Ďuričová a Adrián Macho za knihu Písmenká z abecedy
  • Peter Pítr Popluhár za knihu Ako neprežiť mladosť – príbehy príšerných rozhodnutí.

Kniha Hlad je zložená zo strašidelných mystery príbehov, čiže nejde o jeden celistvý príbeh. „Je fantastické, že aj takáto odlišnejšia forma zaznamenala taký obrovský úspech,“ priznal Jozef Karika a dodal, že práve pracuje na novom mystery krimi trilery s názvom Hlbina, ktorý je akýmsi prequelom k jeho úspešnej knihe Strach.

„Zdá sa, že Slovákom naozaj záleží na svojom zdraví a pre mňa ako lekára je to tá najkrajšia odmena. Mnoho ľudí nám stále píše, ako významne sa im po prečítaní tejto knihy zlepšil život a čo im to prinieslo," teší sa gastroenterológ Ladislav Kužela.

Na slávnostnom večere sa zo zdravotných dôvodov nemohla zúčastniť dvojnásobná ocenená  Táňa Keleová-Vasilková, no prostredníctvom audia odkázala: „Napriek tomu, že som ubolená a nie vo svojej koži sa nesmierne teším zo Zlatej a Platinovej knihy. Ďakujem a vážim si to.“

Platinová kniha (predaj viac ako 25.000 kníh)

  • Táňa Keleová-Vasilková za knihu Skúšky
  • Jozef Banáš za knihu Kód 7 – Koniec zla
  • Jozef Banáš za knihu Som Baťa, dokážem to!
  • Andrej Štiavnický in memoriam za knihu Alžbeta Bátoriová vo väzení a na slobode. Ocenenie prevzala manželka Alena Šintálová, ktorá povedala: „Andrej má už doma jednu Platinovú knihu a tri Zlaté knihy, takže toto pribudne do zbierky a bude to naňho taká pekná spomienka.“

Jozef Banáš ako jediný autor získal dve Platinové knihy za predaj viac ako 25.000 výtlačkov. „Som milo prekvapený, lebo som počítal s Baťom, ale Kód 7 potešil. Je to pre mňa to najväčšie ocenenie, lebo to je 25-tisícová porota, ktorá mi dala takéto vysvedčenie. A je to viac ako nejaké literárne ocenenie, pretože kniha je až vtedy napísaná, keď je prečítaná,“ myslí si úspešný autor, ktorý práve pracuje – ako s úsmevom dodal „na ďalšej platinovej knihe :-) - na príbehu o Aurelovi Stodolovi. Kniha s pracovným názvom Nikdy sa nevzdám by mala vyjsť v máji 2024.

Ocenenie Zlaté pero

Ocenenie Zlaté pero udeľuje literárna kritika, čiže odborná porota v zložení: Dado Nagy, Martin Kasarda, Viera Némethová a Ivana Zacharová. Vyberali z desiatok kníh, napokon sa do prvej päťky dostali tieto:

  • Václav Neuer: Medzi nebom a zemou
  • Beata Balogová: Kornélie
  • Katarína Gulai: Klub divných
  • Anton Hykisch: Bezhlavý čas
  • Martin Kasarda: Dole! Dole!

Porota ocenenie udelila spisovateľke a šéfredaktorke denníka SME Beate Balogovej za knihu Kornélie. Čo na ocenenie Zlaté pero hovorí samotná autorka? „Je to pre mňa nesmierny dar, pretože v novinárčine dostávam často vyhrážky smrťou, urážky, vulgarizmy. A táto kniha priniesla príbehy. Obyčajní  ľudia mi písali, pozývali ma do domov svojich starých rodičov a otvorili sa spôsobom, aký som naozaj nečakala. Dáva mi to vieru, že rozhodujúca časť spoločnosti je dobrá. A že veríme na pekné príbehy, na hodnotu rodiny a že zachovávaním spomienok docielime oveľa viac ako krikom a hlučnosťou.“

 

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.