Skvelé knihy pre deti a tínedžerov

Napísal Slovart, Albatros Media SK 13. marec 2021

Ani  v marci, ktorý nesie prívlastok mesiac knihy, nemôžu v edičných plánoch chýbať lákavé knižné novinky pre najmenších čitateľov z vydavateľstva Albatros Media SK. Nové knihy pre mladých čitateľov z Vydavateľstva SLOVART sa venujú témam, s ktorými sa tínedžeri často stretávajú v bežnom živote.

Poučné a záíbavné detské knihy

Najmenšie deti sa určite zabavia s obrázkovou knihou Plecháč Bob od slovenskej ilustrátorky Hedvigy Gutierrez. Plecháč Bob je najblyšťavejšia plechovka v továrni. Je na seba hrdý a celkom jasne vidí svoju hviezdnu budúcnosť… Určite ho naplnia najchutnejšími ovocnými cukríkmi! Hrebienok mu však spadne, keď zistí, že je v ňom úbohé žrádlo pre psy. A ešte k tomu aj po záruke! Knižka je nielen krásna a zábavná, ale prináša aj poučenie, že nie je dôležité, ako dokonalo vyzeráme, ale akí sme.

Kultový animovaný seriál Bol raz jeden život od francúzskeho tvorcu Jeana-Charlesa Gaudina si pred rokmi našiel milióny fanúšikov po celom svete a rovnaký záujem je aj o jej komiksové spracovanie. Po prvej časti, ktorá bola venovaná srdcu, prichádza teraz jej pokračovanie o mozgu. V knihe zistíte, ako funguje ľudský mozog, zoznámite sa s neurónmi, ktoré plnia funkciu poslov a roznášajú pokyny z mozgu do celého tela. Viete, že keby sa všetky neuróny postavili do radu, dosiahli by zo Zeme až na Mesiac? Nie? Tak sa vydajte sa spolu s Maestrom, Hemom, Globínkou a ich priateľmi do hlbín ľudského tela. Cesta do miniatúrneho, no nesmierne vzrušujúceho sveta sa práve začína!

Množstvo nových informácií, tentoraz o zvieratkách, sa deti dozvedia aj z nevšednej encyklopédie Rekordy zo sveta zvierat českej autorskej dvojice Oldřich Růžička – Tomáš Pernický. Rozmanitosť sveta zvierat je takmer nekonečná a mnohí z jeho zástupcov majú schopnosti, ktoré vo svete ľudí ovládajú len vymyslení superhrdinovia. Najrýchlejší, najpomalší, najsilnejší, najväčší, najmenší, najdlhšie žijúci, najďalej skáčuci, najnebezpečnejší, najkrajší, ale aj najškaredší alebo najhlbšie sa potápajúci – tieto a mnohé ďalšie naj zo zvieracej ríše prináša kniha plná neočakávaných zaujímavostí. Stačí len listovať a ponoriť sa do sveta zvieracích supermanov!

Troška staršie deti určite poznajú z obľúbeného filmu sympatickú Ellu. Obľúbená filmová hrdinka sa teraz predstaví v knihe Začarovaná Ella od Gail Carson Levinovej. Pretože Ella je vážne začarovaná. Bláznivá víla Lucinda jej pri narodení poriadne skomplikovala život! A tak ak jej niekto prikáže skákať celý deň na jednej nohe, musí to urobiť. Ak by jej rozkázali skočiť z okna, nedokázala by tomu zabrániť. Je v neustálom nebezpečenstve. Žije totiž s macochou a dvomi zlomyseľnými nevlastnými sestrami. Jediný, kto to dokáže napraviť, je Lucinda. Ella na ceste za svojou záchranou stretne obrov, víly... A možno aj princa. Bude mať aj tento príbeh svoje „žili šťastne až naveky"?

Novinky pre tínedžerov hovoria o čoraz aktuálnejších témach vo svete mladých

Hovoria o šikane, o láske, ktorá sa za tú pravú iba vydáva, ale aj o priateľstve a odvahe. Hlavné postavy nasledujúcich titulov sú hrdinkami v pravom slova zmysle.

Jediné, na čom záleží, je byť najlepšia...

Po úspechu knihy Tiny Pretty Things a po premiére rovnomenného Netflix seriálu, prichádza druhý diel príbehu o baletkách pod názvom Shiny Broken Pieces (Krása, ktorá bolí 2). Ako už anglický názov napovedá, to, čo sa zdá byť na prvý pohľad krásne a čisté, pod povrchom skrýva odvrátenú tvár.           

Na baletnom konzervatóriu vládne rivalita. Každý je nahraditeľný a za úspechom je množstvo driny a sebazaprenia. Mladučké baletky June, Bette a Gigi sa znova stretávajú v súboji o miesto primabaleríny. Je tu posledný ročník, v ktorom sa rozhodne o tom, či sa ich nádeje splnia. Z konzervatória totiž medzi profesionálov – do prestížneho Amerického súboru – vezmú len dve tanečnice a dvoch tanečníkov. Začína sa neľútostný boj, v ktorom sú dievčatá ochotné použiť všetky zbrane.                                                                                  

Postavy sú v príbehu vykreslené autenticky, čitateľ sa postupne dostáva pod kožu hrdinkám aj vedľajším postavám. Majú síce rozdielnu motiváciu, zázemie, problémy a inak sa vyrovnávajú so stresom. Všetci však majú spoločný cieľ – byť jednoducho najlepší. V prostredí plnom rivality je šikana a boj o moc takmer neodvrátiteľnou súčasťou života. Autorky Sona Charaipotra a Dhonielle Clayton ale vykreslili postavy a ich pohnútky tak realisticky, až vzbudzujú empatiu a chceme im odpustiť.

Toto nie je príbeh o láske

Po úspešnej trilógii Klub okašlaných báb a románoch Všetci sme snehové vločky a To sa môže stať len vo filme prichádza ďalšia kniha z Vydavateľstva SLOVART od známej autorky kníh pre tínedžerov Holly Bourne s názvom Všetky moje slzy.  

Hlavná postava Amelie je hlboko zaľúbená do Reesa. Bezvýhradne si je istá tým, že on k nej cíti to isté. Postupne si Amelie začína uvedomovať, že plač je jej neustálou súčasťou, no napriek tomu sa ponára sa čoraz hlbšie do toxického vzťahu. V príbehu sa striedajú retrospektívne línie s prítomnosťou, pričom sa hrdinka vracia na miesta, kde ju jej partner rozplakal. Postupne prichádza na to, že pravá láska by nemala bolieť. Autorka v príbehu detailne vykresľuje situácie, ktoré môžu na prvý pohľad vyzerať nevinne, no človeka zaslepeného láskou dokážu priviesť až na hranu. Z bezvýchodiskovej situácie sa však dá nájsť cesta, pokiaľ človek začne hľadať opäť seba samého.

Dôležité témy, o ktorých sa hovorí v týchto dvoch knižných novinkách nie sú edukatívne, neprikazujú model určitého správania a nepíše ich niekto z pozície autority. Aj vďaka tomu môžu mladým čitateľom pomôcť pri hľadaní riešenia problémov, ktoré sami prežívajú alebo sa dokážu jednoduchšie vcítiť do konania hrdinov.

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.