Knižné tipy nielen pre zamilovaných

Napísal Slovart, Albatros Media SK - CooBoo, Lindeni 06. február 2021

Český dekameron Lidé z maringotek je súbor poviedok z cirkusového prostredia. Niečo iné ako navždy je debutový roman o láske, amerického autora justina a. reynoldsa. Citlivý príbeh o rodinných tajomstvách je kniha Stratený receptár a láska, ktorá neumrela od francúzskeho autora Jackyho Duranda.

valentin_knihy21

Český dekameron

Klasické dielo českej literatúry Lidé z maringotek vyšlo prvýkrát v roku 1942. Eduard Bass ho napísal v tiesnivej atmosfére okupácie, keď ho zbavili miesta šéfredaktora Lidových novín a venoval sa už iba spisovateľskej činnosti.

Na veľkolepú hostinu je pozvaný okruh známych Grófa d'Ascensons a všetci majú niečo spoločné – sú z cirkusového prostredia. Účastníci si postupne prerozprávajú desať farbistých príbehov s milostnými námetmi. V poviedkovom dekamerone sa objavuje láska v najrôznejších podobách, vášnivá, tragická, verná a obetavá či založená na romantickej ilúzii. Zaujímavá je najmä autorova obratne využívaná štylistika, mení sa podľa inteligencie a postavenia rozprávača. Každá postava má svoj osobitý rozprávačský štýl a pohľad na osudové momenty ľudského života. Na motívy tejto knihy nakrútil Martin Frič v roku 1966 rovnomenný film. Obálku knihy vytvoril renomovaný grafický ateliér Tomski&Polanski.

O autorovi ...

Eduard Bass (1888-1946), vlastným menom Eduard Schmidt, bol český spisovateľ, novinár, spevák, fejtonista, herec, konferencier a textár. Preslávil sa najmä knihami Klapzubova jedenáctka a Cirkus Humberto. Roku 1910 vystupoval ako recitátor a spevák v kabarete Biela labuť. Bass dôverne poznal prostredie manéže a varieté – začiatky jeho kariéry sú spojené so slávnym pražským kabaretom Červená sedma, kde pôsobil ako konferencier a satirik. Ako skúsený a všestranný novinár mal zmysel pre situačnú a jazykovú komiku aj schopnosť osvojiť si kolorit jazykových štýlov a žargónov. V rokoch 1921 – 1933 pôsobil ako redaktor Lidových novin. Od roku 1933 do 1942 bol ich šéfredaktorom.

Pôvabná a zamotaná kniha o láske

„Rovnako krásne a zábavné, ako aj vrúcne a podmanivé. Je to jedna z najkrajších love story, aké som v živote čítala,“ napísala autorka bestselleru Hnev, čo si zasial Angie Thomasová o knihe Niečo iné ako navždy. Debutový román amerického autora justina a. reynoldsa (sám vyžaduje používať malé písmená...) práve vychádza vo vydavateľstve CooBoo v preklade Kristíny Balalovej.

Jack je večný smoliar a slovom „takmer“ sa dá definovať jeho život. Takmer sa stal skejterom, takmer sa pridal do futbalového tímu. Takmer vyznal lásku najúžasnejšej babe, akú pozná. Potom stretáva Kate a po prekecanom večere nad miskou cereálií zisťuje, že mu je súdená. Mesiace plynú a Jack s Kate objavujú pravú lásku. A boli by navždy šťastní... Ibaže Kate zomrie. Jack sa vracia v čase k ich prvej miske cereálií, aby Kate zachránil. Chce využiť každú ponúknutú šancu. Tentoraz sa s „takmer“ neuspokojí.

Kniha vychádza v slovenčine s obálkou od Klaudie Bulantovej a obsahuje aj jej pôvabné miniilustrácie. Je určená predovšetkým pre generáciu Young Adult, teda mladých dospelých, no na svoje si prídu všetky fanúšičky aj fanúšikovia romantických príbehov. „Tento šarmantný, zamotaný román nabitý vtipným a chrumkavým podpichovaním je nesmierne čítavý,“ napísali v tradičnom magazíne Booklist.  „Zachytáva veľké otázky týkajúce sa možnosti voľby, jej dôsledkov, lojality a lásky. Reynolds ich nádherne dopĺňa zábavným a sladkým, vtipným a úprimným hlasom hlavného protagonistu.” O skvele vykreslenej postave Jacka píšu aj ďalšie renomované médiá: „Autor vytvoril nesmierne sympatickú postavu, ktorá robí všetko, čo je v jej silách. Aj keď v knihe napokon zvíťazí kombinácia humoru a zlomeného srdca,“ zhodnotili v Publishers Weekly a v recenzii Kirkus Review doplnili: „V tomto strhujúcom debute vytvoril autor dvojicu nezabudnuteľných protagonistov, ktorí sú odsúdení milovať, prehrávať a usilovať sa o ďalšie a ďalšie vzájomné hľadanie.“

justin a. reynolds síce vyštudoval anglickú literatúru a tvorivé písanie na Clevelandskej štátnej univerzite, no za sebou má aj množstvo rôznych povolaní. Pracoval ako deratizátor, nočný strážnik, údržbár, pokladač kobercov či dokonca bol na stáži vo výskumnom centre NASA. Naposledy bol ošetrovateľom na hematológii a onkológii, až vymenil stetoskop za pero. Sám tvrdí, že tieto nástroje sú si podobné: obidva odhaľujú, čo má človek na  srdci. Jeho debutová kniha Niečo iné ako navždy už bola preložená do takmer dvadsiatky jazykov a pripravuje sa aj jej sfilmovanie. „Jeho debut je bystrý, precítený, divoko a nekonečne pôvabný,“ napísala o románe Becky Albertalli, autorka svetoznámeho bestselleru Ja, Simon... proti pravidlám Homo sapiens.

Kniha, ktorá zaútočí nielen na vaše zmysly, ale aj na chuťové poháriky

Čo vznikne, keď oceňovaný novinár, ktorý sa venuje gastronómii, napíše román? Citlivý príbeh o rodinných tajomstvách, v ktorom autor zaútočí priamo nielen na naše zmysly, ale aj chuťové poháriky. Presne taká je kniha Stratený receptár a láska, ktorá neumrela od francúzskeho autora Jackyho Duranda, ktorá práve vychádza v preklade Márie Gálovej vo vydavateľstve Lindeni.

Jacky Durand je novinár a spisovateľ, venuje sa najmä kulinárskym témam, a to v časopise Libération a vo France-Culture. Čitateľom rád prináša informácie o gastronomických pokladoch klasickej francúzskej kuchyne s jej neodolateľnými vôňami, chuťami a nostalgickými spomienkami nielen na staré rodinné recepty, ale aj na úžasný zvyk Francúzov stretávať sa s rodinou a priateľmi pri skvelom jedle a víne.

Práve o jedle a o rodine je aj román Stratený receptár a láska, ktorá neumrela. Podľa hodnotení od fanúšikov je to jasná voľba pre všetkých, ktorí majú radi filmy ako Julie a Julia, Áno, šéfe!, Čokoláda či Korenie lásky. Opisuje príbeh charizmatického majiteľa reštaurácie Henriho, ktorý bol odjakživa proti tomu, aby sa jeho syn Julien stal kuchárom. Keď upadne do kómy, Juliena posadne jediný cieľ: nájsť zápisník, kde boli zapísané otcove recepty. Julien postupne odkryje niekoľko tajomstiev a konečne pochopí, prečo otec nechal odísť svoju ženu. Jacky Durand vo svojom románe predstavuje veľkolepý portrét muža, pre ktorého je varenie viac ako len práca: je to dennodenná radosť z možnosti podeliť sa o svoj výtvor, umenie prekonať i nemožné.

„Je to veľkolepá love story, ktorú si vychutnáte rovnako, ako delikátne jedlo,“ napísali v Le Parisien a obľúbený britský magazín Saga súhlasí: „Tento trpko-sladký román z malého mestečka pri francúzskom Dijone sme úplne zhltli. Je to pôsobivá rozprávka, prešpikovaná skvelými lokálnymi receptami.“

„Pre mňa je varenie, jedenie a počúvanie všetkých, čo rozprávajú o svojich receptoch a spomienkach s nimi spojených, často ako niť. Je vstupnou bránou do súkromia a pekne sa vinie, ako sám život,“ hovorí Durand, ktorý sám o sebe tvrdí, že obľubuje modrý syr Le Bleu de Gex, prechádzky v meste aj v lese, rád číta Simenona a Maxima Gorkého. A keď nepracuje, rád počúva rozhovory vo svojom obľúbenom bistre.

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.