Turistické knižné tipy Slovenska

Napísal TS DAJAMA 20. december 2020

Knihy pre milovníkov slovenskej prírody a iných častí Slovenska  a miest, prináša vydavateľstvo Dajama. Okrem kníh vydáva  spoločenské hry, v ktorých si overíte,  ako dobre poznáte svoju krajinu. Spomínané tipy sú vhodné pre dospleých aj deti. 

Rekordy Tatier

Kniha o Tatrách a ich slovenských, európskych a svetových rekordoch predstavuje Tatry netradičným spôsobom a poukazuje na ich výnimočnosť v medzinárodnom kontexte.

Viete, kto bol prvý na Gerlachovskom štíte?
Viete, že na zamrznutej hladine Štrbského plesa boli pred takmer 100 rokmi majstrovstvá Európy v ľadovom hokeji?
Viete aký veľký náklad vyniesol na vlastnom chrbte Laco Kulanga na Zamkovského chatu?

Viac ako 300 rekordov, zaujímavostí a kuriozít dá odpoveď na všetky vaše otázky.

Kniha sa venuje predovšetkým slovenským Tatrám, a to z pohľadu javov a fenoménov, ktoré sú jedinečné, výnimočné, rekordné z hľadiska samotného pohoria, ale aj Slovenska či strednej Európy. Tatry majú dokonca i jeden svetový primát, a to, že sú považované za najmenšie veľhory na Zemi. Fakty uvedené v knihe nie sú však vždy rekordami v pravom slova zmysle. Často ide len o zaujímavosti či kuriozity v rámci Tatier či Slovenska, avšak zaujmú každého milovníka jedného z najkrajších európskych horstiev.

Autor: Kliment Ondrejka a kol.

Maloobchodná cena: 14,95 eur 

Rekordy Trnavy a okolia

Publikácia o Trnave a jej slovenských, európskych a svetových rekordoch predstavuje mesto jedinečným kultúrno-historickým a vizuálne zaujímavým spôsobom. Spojenie zaujímavých textov a pestrého ilustračného materiálu poukazuje na výnimočnosť mesta v medzinárodnom kontexte, pretože na mape strednej Európy nájdeme totiž len niekoľko miest s takou pestrou a bohatou históriou či tradíciami, aké má Trnava.

Viete, ktorá univerzita bola svojho času najvýznamnejšia v Uhorsku?
Viete, prečo sa Trnava nazýva Malý Rím či Malé Bordeaux?
Viete, aké svetové prvenstvá má Trnava?

Viac ako 320 rekordov, zaujímavostí a kuriozít dá odpoveď na všetky vaše otázky.

Trnava má nielen bohatú históriu, ale aj úspešnú súčasnosť a oplýva pamiatkami či zaujímavosťami, ktoré sú jedinečné nielen z pohľadu Slovenska, ale i v rámci Európy a nájdu sa i mnohé svetové unikáty. V knihe Rekordy Trnavy sa zoznámite so všetkými z nich.

Autor: Daniel Kollár a kol.

Maloobchodná cena: 14,95 eur

Najkrajšie lyžiarske trasy

Zasnežená zimná krajina má osobité čaro a lyže sú nielen ideálnym prostriedkom na putovanie, ale i na relax a aktívny oddych v zimnej slovenskej prírode.

Publikácia obsahuje 25 lyžiarskych trás, ktoré sú ideálne pre lyžiarsku turistiku a nevyžadujú si mimoriadne lyžiarske vybavenie či schopnosti. Trasy sú doplnené farebnými fotografiami, itinerárom, profilom, odkazom na mapový server a prehľadnou mapou trasy. Všetky trasy sú situované v horskom teréne a prebiehajú zväčša vo vyšších nadmorských výškach (okolo 1 000 metrov). Prechádzajú cez 22 pohorí a sú rôznej dĺžky a náročnosti.

Ambíciou autorov bolo ponúknuť čitateľovi tie najkrajšie lyžiarske túry a inšpirovať ho k poznávaniu zimných krás Slovenska aktívnym spôsobom.

Autor: Karol Mizla a Tomáš Trstenský

Maloobchodná cena: 13,95 eur

Štefánička, príbehy chaty a ľudí

„Chata, to nie je len skala, drevo a plech. Chata žije v príbehoch, ktoré sa tu odohrali. Niektoré šťastné, iné smutné. Pre každého znamená niečo iné. Inak ju vníma turista, ktorý ju navštívi v krásnom slnečnom počasí, inak premrznutý a unavený turista, ktorý zablúdil v snehovej víchrici a na chatu dorazí v noci. A úplne inak ju vnímame my, ktorí tu žijeme a pracujeme. Postavili ju pred mnohými rokmi, aby poskytla občerstvenie, nocľah a hlavne pomoc tým, ktorí ju potrebujú a to chata robí doteraz.“

Autor: Peter Urban, Oľga Kaliská, Jozef Pupák a kolektív

Maloobchodná cena: 19,95 eur

Trenčín– retro

Kniha Trenčín – retro je pohľadnicovou prechádzkou po Trenčíne v rokoch 1948 až 1989. Ponúka obraz mesta v období socializmu ako o tom vypovedajú v tej dobe vydané pohľadnice a niektoré fotografie. Kniha pripomenie Trenčanom ako vyzeralo a čím žilo ich mesto pred relatívne krátkym obdobím.

Autor: Ján Hanušin

Maloobchodná cena: 14,95 eur

Spoločenská hra Kde je to?

Ako dobre poznáš lokality Slovenska?

Koľko indícií budeš potrebovať na to, aby si uhádol, kde je to?

Stačí ti prvá indícia, alebo si počkáš na ďalšie?

Vedomostná spoločenská hra Kto je to? je určená všetkým malým i veľkým zvedavcom, ktorí sa radi hrajú a pritom radi objavujú zaujímavé miesta Slovenska. V hre Kde je to? hráči hádajú či spoznávajú, ktorá lokalita na Slovensku je skrytá za indíciami uvedenými na jednotlivých kartičkách. Hra obsahuje dva hracie plány, jeden pre deti a jeden pre dospelých a viac ako 600 zaujímavých miest na uhádnutie.

Autori: Juraj Kucharík a kol.

Odporúčaná cena: 25,95 eur

Zdroj: Vydavateľstvo Dajama

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.