Francúzsky triler Hotel Lavína: medzi nočnou morou a realitou

Napísal Albatros Media SK, Lindeni 31. október 2020

Niko Tackian napísal návykový triler, nádherne vystavaný, ako od najväčších autorov tohto žánru. Aj takýchto superlatívov sa dočkal zasnený triler Hotel Avalanche od známeho francúzskeho scenáristu a spisovateľa. Kniha práve vyšla v slovenskom preklade Marty Činovskej vo vydavateľstve Lindeni.

Niko Tackian je francúzsky scénarista, režisér a spisovateľ. Spolu so svojim krajanom, svetoznámym autorom Franckom Thiliezom vytvoril úspešný televízny seriál Alex Hugo. Jeho prvý román Quelque part avant l'enfer (Niekde pred peklom) vyšiel roku 2015 a získal Cenu detektívnych príbehov, ktorú udeľujú knižnice na Festivale detektívok v Cognacu. Hotel Lavína je jeho piatou knihou, ktorá si vyslúžila skvelé hodnotenia.

Príbeh sa začína v januári 1980. Joshua Auberson pracuje v bezpečnostnej službe v Hoteli Lavína, nádhernom paláci vo švajčiarskych Alpách. Vyšetruje zmiznutie mladej dievčiny, ktorá aj s rodičmi patrila k hotelovým hosťom, a má pritom zvláštny pocit. Je si istý, že niečo v celom prípade nesedí. Barman, mlčanlivý obor, ho požiada, aby ho v snehovej fujavici nasledoval do hôr. Joshua v treskúcej zime stratí vedomie... a preberie sa až v nemocničnej izbe. Zasypala ho lavína a dva dni bol v kóme. Nachádza sa však nie v roku 1980, ale 2018. Nie je ochrankár v hoteli, ale policajt a Hotel Lavína je už len rozpadávajúcou sa a dávno opustenou ruinou. Vari sa mu to všetko len prisnilo v kóme? Bol to naozaj sen? 

„Špeciálna atmosféra knihy - medzi realitou a niečím záhadne nadprirodzeným – je dokonalým čitateľským zážitkom,“ zhodnotil portál Saveur Littéraire. „Kniha vás chytí od prvých strán, od prvej kapitoly. Neviete prestať obracať strany. A potom príde dokonale zorganizovaný koniec. Posledný odsek je jednoducho vzrušujúci zážitok!“

Väčšina recenzentov pripomína, že Tackian je skúsený filmár a na knihe je to cítiť. „Čítať Hotel Lavína je ako pozerať veľmi dobrý film, pretože každú scénu si viete ľahko vizualizovať a žiť s postavami. Tackian má prirodzený zmysel pre detail,“ napísali na Books´n´pics. „Hrá so svojimi čitateľmi rovnako, ako so svojou hlavnou postavou. Vedie vás za nos, vôbec nebudete tušiť, kde je pravda. Budete cestovať medzi snom a realitou, alebo skôr medzi nočnou morou a realitou. Nie je pochýb o tom, že Niko Tackian napísal návykový triler, nádherne vystavaný, ako od najväčších autorov tohto žánru!“

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.