André Aciman a jeho lásky na pokračovanie

Egyptsko-americký spisovateľ André Aciman prichádza so svojou novinkou s názvom Variácie záhad. Autor svetoznámych bestsellerov Daj mi tvoje menoNájdi si ma opäť prináša ľúbostnú tematiku. Je to vášnivý pohľad na rozporuplné vzťahy v piatich príbehoch.

Variácie záhad

Autor, ktorého rukopis je typický jemnocitom a ľahkosťou písania, nám predstavuje Paola. Rodinné vzťahy, aj miesto, kde dospieval, ho formujú z malého chlapca na muža. Počas tohto obdobia postupne spoznáva lásku vo všetkých jej podobách. V piatich príbehoch prechádza viacerými peripetiami a až naivne netuší, čo sa deje s jeho vnútrom. Láska je preňho záhada v mnohých variáciách.

Už úvodné rozprávanie vtiahne čitateľa do talianskeho rybárskeho mestečka, kde detailný a realistický opis prímorského prostredia navodí pocit, akoby mu boli ulice dávno známe. Paolo cez vzťahy s rodičmi odhaľuje kontrastnú romantickú lásku k mužovi – rodinnému priateľovi.  Tento vzťah bol pre hlavnú postavu tak dôležitý, že ovplyvnil aj jeho ďalšie vzplanutia. V nasledujúcich príbehoch sa zamiluje do muža, ktorého stretne na tenisovom kurte a zasiahne ho aj nenaplnená vášeň k jednej Newyorčanke. Napriek rôznym sklamaniam, stratám a túžbam Paolo naďalej odhaľuje záhady romantickej lásky.

Ty si zo mňa urobil toho, kým som dnes, Nan­ni. Nech idem kdekoľvek, spoznám kohokoľvek, túžim po kom­koľvek, konečným meradlom je žiara tvojho svetla. Keby bol môj život loďou, ty by si bol tým, kto vstúpil na palubu a zažal svet­lá, a viac som o tebe nepočul. To všetko mohlo existovať len a len v mojej hlave, a tam to aj zostane. No žil a miloval som len tvojím svetlom.“

André Aciman

Autor je americký spisovateľ a esejista pôvodom z Egypta. Na City University v New Yorku vyučuje komparistiku. Podľa jeho knihy Daj mi tvoje meno bol nakrútený úspešný film, ktorý získal niekoľko významných ocenení vrátane Oscara za najlepší adaptovaný scenár.

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.