KNIŽNÁ VŠEHOCHUŤ (NIELEN) PRE TÍNEDŽEROV

Napísal Albatros Media 31. august 2019

Príbeh z nástupu nacizmu, fantasy román aj zápletka z online sveta – témy kníh pre tínedžerov sú naozaj rôznorodé. Rovnako, ako ponuka z vydavateľského domu Albatros Media Slovakia a jeho značky pre Young Adult literatúru - CooBoo. 

albatrosmedia38

Najnovšie prírastky kníh pre mládež si získali množstvo fanúšikov po celom svete a kritici im udelili viacero literárnych cien.

Moje skutočné meno je Hanna rozpráva príbeh dievčaťa, ktoré má v čase,keď Hitlerova armáda prekročí hranice Ukrajiny, štrnásť rokov. Hanna so svojou rodinou a niekoľkými ďalšími rodinami musí opustiť rodný dom a uchýliť sa do temných podzemných jaskýň, ktoré sú jediným bezpečným miestom pred ľudskými zvermi poľujúcimi hore. Pod zemou bojujú s chorobami a hladom a snaha zachovať si vieru a ľudskú dôstojnosť sa pomaly mení na boj o holé prežite. Román, ktorýoslavuje ľudskosť, silu rodiny a vytrvalosť ľudského ducha, je debutom Američanky Tary Lynn Masihovej, ktorá zaň hneď získala zlatú medailu na Florida Book Award, cenu Skipping Stones Honor Awardaj ocenenieInspirational Woman in Literature„Brilantne vykreslený pamätník pre tých, čo prežili holokaust. Náš verdikt je jasný – toto je silný výber do poličiek všetkých young adult čitateľov,“napísal o knihe School Library Journal.

Kniha Zasnený neznámy bola zaradená medzi päť najlepších tínedžerských kníh roku 2017, dostala sa dokonca aj do čestného výberu prestížnej Michael L. Printz Award, čo je ocenenie amerických knihovníkov pre najlepšiu tínedžerskú knihu roka. Zasnený neznámy rozpráva o meste uprostred púšte, kde sa ľudia boja strašnejších vecí, ako je smrť. Kedysi z neho prúdili karavány naložené bohatstvom do celého známeho sveta. Pred dvesto rokmi sa jeho brány náhle zavreli a nikto netuší prečo. A čo je horšie, v jedno zimné popoludnie celý svet zabudol jeho pravé meno. A tak ho všetci volajú Nárek. Hlavný hrdina knihy sa volá Lazlo Neznámy a o tomto stratenom meste sa mu neustále sníva a túži rozriešiť jeho záhadu. Lenže... 

O knihe Eliza a more príšer sa na sociálnych sieťach píše ako o zamilovanom liste pre fandom, liste o priateľstve a príbehoch, ktoré nás formujú.Hlavná hrdinka, maturantka Eliza Mirková je obyčajné dievča, o ktoré štyri roky nikto nezakopol. LadyConstellationje autorka megapopulárneho webkomiksu, ktorý si získal srdcia miliónov čitateľov po celom svete. Nikto netuší, že offline Eliza a online LadyConstellation je jedna a tá istá osoba. „Je to ohromujúci opis depresie a úzkosti na jednej strane a rešpektu ku komunite fanúšikov a online priateľstvám na druhej. A o benefitoch či nebezpečenstvách internetovej slávy,“ napísal Kirkus Reviewo knihe mladej americkej autorky Francescy Zappia. Hodnotenia na slovenskej blogerskej scéne sú ešte pozitívnejšie. Tak si skúste prečítať...

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.