Jozef Tiso – kňaz, politik, kolaborant

Publikácia Jozef Tiso – kňaz, politik, kolaborantje prvým hĺbkovým rozborom života tejto rozporuplnej osobnosti z inej ako slovenskej perspektívy s použitím bezprecedentného množstva dobových prameňov.

Autor J. M. Ward ich zozbieral z vyše dvadsiatich archívov na celom svete, čomu zodpovedá aj vyše 50 strán poznámok so zdrojmi a citáciami. 

Americký historik James Mace Wardsa s osobou Jozefa Tisa stretol prvýkrát, keď v roku 1992 učil na Slovensku. Tiso sa tak stal témou Wardovej diplomovej i dizertačnej práce. Jeho život sleduje od študijných čias chronologicky, nie tematicky, čo je v doterajších Tisových životopisoch neobvyklé, a tak ponúka komplexný pohľad aj na jeho názorový a osobnostný vývoj. Autor sa zaoberá rokmi štúdia za kňaza rímskokatolíckej cirkvi, vstupom na politickú dráhu, angažovanosťou na úrovni československej politiky až po funkciu hlavy slovenského štátu. Výsledkom niekoľkoročnej práce je kniha Jozef Tiso. Kňaz, politik, kolaborant, ktorá teraz vyšla vo Vydavateľstve SLOVART v preklade Dezidera Kamhala.

„Ward portrétuje Tisa komplexne – ako verného zástancu katolicizmu, horlivého slovenského nacionalistu i vypočítavého politika, rozhodnutého chrániť si svoju povesť a manévrovací priestor. Nevyhýba sa ani najkontroverznejším kapitolám Tisovho života, najmä vojnovému spojenectvu           s nacistickým Nemeckom a jeho zodpovednosti za vyvlastnenie majetku, deportácie a vyvraždenie Židov. Nepodlieha však ani  zjednodušujúcemu čierno-bielemu videniu Tisa ako nacistického prisluhovača či atavistického nacionalistu,“ hodnotí životopisnú publikáciu Benjamin Frommer, historik a profesor na Northwestern University of Illinois. 

Ivan Kamenec, historik, autor publikácie Tragédia politika, kňaza a človeka. Dr. Jozef Tiso 1887 – 1947o knihe povedal, že „Wardova práca posúva naše poznanie a chápanie viacerých kľúčových problémov moderných slovenských dejín v dvadsiatom storočí.“

Na knihu vyšlo v zahraničí množstvo pozitívnych recenzií, citovali a recenzovali ju v mnohých prestížnych magazínoch ako Foreign Affairs, New York Review of Books, American Historical Review, Journal of Modern History aleboFrankfurter Allgemeine Zeitung.

James Mace Ward je profesorom na University of Rhode island, kde sa špecializuje na moderné európske dejiny. Publikácia Jozef Tiso. Kňaz, politik, kolaborantdostala okrem iného osobitné uznanie poroty Literárnej ceny Reginalda Zelnika (Association for Slavic, East European and Eurasian Studies, 2013).

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.