Nový román nositeľa Goncourtovej ceny

Tahar Ben Jelloun je jedným z najprekladanejších súčasných maghrebských spisovateľov. V edícii MM Vydavateľstva SLOVART, ktorá tento rok oslavuje 20. výročie, práve vychádza román Manželstvo pre potešenie.

Ben Jelloun je nesmierne plodným autorom, okrem beletrie píše aj básne a eseje – medzi jeho najznámejšie diela patria romány Dieťa z piesku Svätá noc, za ktorý dostal prestížnu Goncourtovu cenu. Marocký spisovateľ tvorí po francúzsky a na Slovensku jeho kniha vychádza v preklade Igora Navrátila.

„Ben Jelloun, majster slova, opäť varuje pred hrozivým dedičstvom postkolonializmu a akoukoľvek formou predsudkov, sleduje cestu nelegálnych prisťahovalcov odsúdených na exil z vlastnej krajiny a odsudzuje islam, vynájdený cudzími ľuďmi... Je to ako čítať báseň tom, čo sa okolo nás deje.“ La Libre Belgique

O knihe

Amir, úspešný obchodník vo Feze, je ženatý a má štyri deti. Každý rok cestuje cez púšť do Senegalu po nový tovar. Tam sa zoznámi s Nabou, a keďže Amir je silno veriaci moslim, aby nemusel žiť v hriechu, uzavrie s touto ženou „manželstvo pre potešenie“, ktoré islam veriacim povoľuje. Nabou mu porodí dvojčatá-chlapcov, jedného bieleho, druhého čierneho. A hoci súrodencov spája pokrvné puto, ich životy sa časom uberú odlišnými smermi. Ben Jelloun prostredníctvom osudov troch generácií ponúka nezvyčajný a výnimočný pohľad na spoločensko-politickú situáciu v Maroku od päťdesiatych rokov 20. storočia až po súčasnosť.

„Ben Jelloun je jednoznačne najväčším žijúcim marockým autorom. Jeho impozantné dielo je magickou kombináciou intelektu a predstavivosti.“ The Guardian

O autorovi:

Tahar Ben Jelloun (1944) sa narodil vo Feze. V Maroku vyštudoval filozofiu, neskôr si v Paríži urobil doktorát zo sociálnej psychológie. V súčasnosti žije striedavo v Paríži a Tangere. Jeho literárna kariéra sa začala v šesťdesiatych rokoch 20. storočia, keď časopisecky publikoval básne a politické články. V roku 1973 mu vo Francúzsku vyšiel román Harrouda, vďaka ktorému sa zapísal do širšieho povedomia čitateľov. Ben Jelloun je nesmierne plodným autorom, okrem beletrie píše aj básne a eseje – medzi jeho najznámejšie diela patria romány Dieťa z piesku (LʼEnfant de sable, 1985) a Svätá noc (La Nuit sacrée, 1987), za ktorý dostal prestížnu Goncourtovu cenu. Píše po francúzsky a jeho knihy vychádzajú v mnohých jazykoch; okrem Svätej noci po slovensky vyšli aj jeho esejisticky ladené diela Deťom o rasizme (Le Racisme expliqué à ma fille, 1997) a Alberto Giacometti (1991). 

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.