5 dôvodov, prečo sa naučiť maľovať alebo vyfarbovať mandaly

Napísal Kristína Chudá 11. december 2023

Mandaly symbolizujú myšlienku, že život sa nikdy nekončí. Na čo sú dobré? Používajú sa najmä na meditačné účely, ale majú aj terapeutický význam. Najlepšie sú tie, ktoré si nakreslíte sami. A prečo sú také úžasné? Hlavne preto, že majú veľa výhod pre naše duševné zdravie.

freepik_mandala_design

Mandaly ako súčasť arteterapie

Určite ste ich už videli nekonečné množstvo - rôznofarebné kruhy, ktoré na vás silno zapôsobili. Tvary a farby, ktoré si sami vytvárate prostredníctvom tzv. arteterapie v mandalách, odrážajú vaše vnútro. Neviete, ktorú z nich namaľovať? Váš inštinkt a pocity by vás mali inšpirovať a viesť pri maľovaní. Takže čokoľvek cítite vo chvíli, keď maľujete mandalu, akékoľvek emócie, ktoré vami prechádzajú, sa prejavia v arteterapii mandalou. Mandala môže v konečnom dôsledku rozprávať váš príbeh a niekedy môže odhaliť veci, ktoré ste predtým nevideli. Aj preto sa mandalová terapia veľmi často využíva pri psychiatrickej liečbe. Slávny psychológ Carl Jung dával svojim klientom mandaly na vyfarbenie ako súčasť liečby.

Minimalizujte stres

Boj so stresom je náročná úloha, najmä pre tých, ktorí si nevedia nájsť čas na oddych. Duševné zdravie by sa však nemalo považovať za samozrejmosť, preto je vhodné riešiť akékoľvek závažné následky súvisiace so stresom - radšej skôr ako neskôr. Vyhľadanie odbornej pomoci je najúčinnejším riešením, ale pre tých, ktorí nemajú čas navštíviť odborníka alebo majú iné dôvody, môžu byť prvou voľbou farebné mandaly. Najvýznamnejším účinkom vyfarbovania mandál alebo ich kreslenia je práve zníženie stresu. Táto činnosť pomáha ľuďom byť pokojnejšími a vyrovnanejšími.

Alternatíva meditácie

Mnohé psychologické štúdie naznačujú, že maľovanie a vyfarbovanie mandál má rovnaké účinky ako meditácia. Mnohí ľudia sa dnes snažia nájsť si čas a priestor na meditáciu, a preto sa veľmi často obracajú na omaľovánky. Mandaly sú navyše jednoduché, pretože majú kruhový alebo geometrický tvar. To všetko umožňuje človeku, ktorý s nimi pracuje, byť uvoľnený a bezstarostný. A to je hlavným cieľom meditácie. Okrem toho je táto činnosť voľbou, ktorá nie je stresujúca.

Cvičenie pre mozog

Farebné mandaly sú dobré nielen na zníženie stresu a úzkosti. Pomáhajú mozgu zostať sústredený, pretože pri tejto činnosti používate obe mozgové hemisféry. Logika a kreativita sú dve rôzne veci. Logiku používate na výber konkrétnej farby pre vzor alebo tvar mandaly a kreativitu používate na miešanie a kombinovanie týchto farieb. Vyfarbovanie detailných obrázkov spúšťa schopnosti v čelnom laloku, ktoré ovplyvňujú organizačné schopnosti a schopnosť riešiť problémy. Okrem toho zložité mandaly umožňujú mozgu vyvážiť farebnú schému a zabezpečiť, aby bol výsledok esteticky príjemný pre ľudské oko. Precvičovanie analytickej aj kreatívnej časti mozgu pomáha zlepšovať motorické a koordinačné schopnosti.

Personalizácia a kreativita

Mandalové farby tiež umožňujú personalizovať a pretvárať seba samého. Každá stránka mandalovej knihy umožňuje človeku pridať do nej niečo zo svojej identity. Stránka môže obsahovať krásne obrázky lesa, kaleidoskopu a mnoho ďalších relaxačných scenérií. Okrem toho si môžete vytvoriť vlastné mandaly podľa svojej nálady. Odborníci tiež dokázali, že farby podporujú kreativitu a rozvoj sústredenia aj pri práci pri tvorbe veľkých projektov.

Zdroj foto: Freepik


https://mashandco.tv/en/mandala-5-good-reasons-to-color-them/

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.