Ako na krásnu a zdravú orchideu doma

Ak chcete mať zdravé a krásne kvety orchidei, musíte vedieť ako sa o ne správne starať a poznať potenciálnych škodcov. Nesmieme zabúdať, že pri pestovaní v domácnosti orchidea potrebuje iné podmienky a starostlivosť než má v prírode.

freepik_orchids_2

Denná starostlivosť
V prirodzenom prostredí má tento kvet počas dňa jedenkrát alebo viackrát vlhké a teplé tropické prehánky. Pri pestovaní v byte platí, že vhodná vzdušná vlhkosť je tá, ktorá je príjemná aj našim dýchacím cestám.

Rosenie
Pravidelné denné rosenie je vhodné len pre kvety pestované v skleníkoch a ktoré majú stanovisko počas leta vonku. Pri orchideách v byte je nevhodné denné rosenie. U niektorých druhoch môžete poškodiť puky, častým rosením privodiť na listoch škvrny alebo hubové ochorenia. Pri teplotách okolo 30°C je však nutné rosenie.

Druhy, ktoré neznášajú rosenie

Calanthe – zanecháva škvrny na listoch, nové korene majú tendenciu zhniť
Zygopetalum a Zygosepalum – čierne škvrny a hubové ochorenia
Paphiodelum – citlivá na vznikajúce puky

Niekoľko praktických rád

1, nalomenú okvetnú stonku s kvetmi dajte do dlahy a spevnite ju obväzom
2, korene nikdy neberte vpredu za rastový vrchol, môžete tým zmeniť smer rastu
3, previsle orchideje (vandy) pestované na okennom parapete sú háklivé na hubové ochorenia, ktoré je živnou pôdou na mieste rosenia, preto je vhodné ich rosiť mimo stanoviska
4, pri napadnutí hubovými ochoreniami, je nutné všetky napadnuté listy a pseudohľúzy odrezať, po takomto zákroku sa rastlina dá do poriadku od jedného až do dvoch rokov
5, orchideje majú rady sprchovanie
6, na záver nezabudnite, že každý kvet má rád, keď sa sním rozprávate, je to síce nevedecký názor ale praxou overený

Na pestovanie orchideí je podľa druhu rastliny vhodný substrát z:

- borovicovej kôry,
- rašelinníka,
- sušených koreňov,
- kokosových vlákien,
- korku,
- perlitu,
- minerálnej vlny,
- lávových kameňov,
- hrubého štrku,
- zmesi z týchto materiálov.

Pre phalaenopsisy a iné epifyty používajte substrát bez rašelinníka a kokosového vlákna. Substrát s ich prídavkom je vhodný na pestovanie zemných orchideí.

Škodcovia a choroby

Škodcov môžete zlikvidovať ručne, biologicky a chemicky. Biologický spôsob je zdĺhavý a finančne náročný, nasadzujú sa napríklad dravé roztoče. Chemické prostriedky sú určené na vyhubenie škodcov, hubových ochorení a baktériám (pesticídy, insekticídy a fungicídy ). Škodcovia – malé mušky z čeľade Sciaridé sa objavujú v substráte, mšice (Aphidinea) často nachádzajú na ibišu (Hibiscus) alebo africkej fialke (Saintpaulia), puklice a iné.

Ochorenia (bakteriálne a hubové, vírusové virózy, riasy a pachy)Pri chybnej starostlivosti a častým zalievaním trpia orchideje tzv. "mokrou nohou", pri ktorej korene zahnívajú, listy vädnú a opadávajú.

Korene
- hniloba vzniká nesprávnym a častým zalievaním (pomôže rýchle presadenie)
- zasolenie je dôsledkom prílišného hnojenia, korene zhnednú, ochabnú (pomôže rýchle prepláchnutie koreňového systému a odstrihnutím narušených koreňov)

Listy
- hnilobu spôsobujú huby, ktoré vznikajú pri premokrení (pomôže odstrihnutie listov, úprava zalievania a dezinfekcia z dreveného uhlia)
- hnilobe listových srdiečok zabránite rosením tých druhov, ktoré to neznášajú

Opadávanie pukovv býva často zapríčinené nedostatočným prísunom svetla alebo niektoré druhy ovocia (jablká) produkujú etylén, ktorý pukom škodí ak sa nachádza orchidea v ich blízkosti ovocia.

Zdroj foto: Freepik

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.