Veľkonočné sviatky bez žalúdočných problémov

Počas sviatkov máme viac príležitostí konzumovať rôzne dobroty v kruhu rodiny a priateľov, čo prináša mnohé úskalia pre náš zažívací trakt  v podobe  žalúdočných obtiaží.

meteorizmus 1000x666

Dokážeme byť dostatočne „uvedomelí“ a budeme jesť len „zdravé“ pokrmy, ktoré nás nedráždia? Nie každý to dokáže... Veľkonočná „prvá pomoc“ vám napovie, ako prežiť veľkonočné hodovanie, bez újmy na zdraví. 

PODPORA TRÁVENIA

Vhodnou alternatívou sú liečivé rastliny a korenie, ktoré zmierňujú meteorizmus nadúvanie (plynatosť a nafukovanie), ktorý vzniká aj pri nepravidelnom stravovaní. Osvedčeným prostriedkom proti nemu sú bylinné čaje zložené z feniklu a mäty, v kombinácii s rascou alebo anízom. Pomáhajú aj účinné lieky s látkou  simeticon proti nadúvaniu. V doplnkoch stravy sa táto látka objavuje v kombinácii s mätou.  Meteorizmu je možné predchádzať aj užitím prípravku, ktorý obsahuje prírodné enzýmy podporujúce trávenie.

Bazalka a estragón podporujú peristaltiku čreva. Bazalka síce zvyšuje chuť do jedla a zlepšuje trávenie, zároveň bráni nadúvaniu a pomáha pri chorobách dolných močových ciest. Estragón okrem pozitívnych účinkov na trávenie ešte pôsobí aj antisepticky, preto je vhodný na kloktanie. 

ČREVNÉ ŤAŽKOSTI počas sviatkov

O riedkej stolici (hnačke) hovoríme v prípade,  ak viac ako 3x denne navštívime toaletu. Vzniká následkom diétnej chyby (ostré a korené jedlo) alebo nedostatočne upravenou stravou. Pri jej odstránení siahnite po tzv. živočíšnom uhlí (aktívne uhlie), ktoré dostanete v lekárňach. Aktívne uhlie odchytí toxín, ktorý je príčinou hnačky a vylúči ho von z tela.

Sušený plod  brusníc, čučoriedky, aníz vonný, maliny (ostružina malinová) a černice (ostružina černicová) majú antiseptické, čiže dezinfekčné účinky, ktoré rovnako bránia vstrebávaniu škodlivých látok (toxínov) do organizmu.

Diétny režim pri hnačke

V prvý deň diéty je vhodné zostať na lačno a dodržiavať dostatočný pitný režim (čistá voda, bylinné čaje). V druhý deň diéty skúste zjesť suché pečivo – sucháre, tretí deň pridajte uvarenú ryžu. Kurací vývar môžete zaradiť do jedálnička v piaty a šiesty diétny deň. Zo zeleniny sú odporúčané zemiaky a mrkva, z ovocia banány a jablká. Na bežnú stravu nabiehate postupne počas šiesteho a siedmeho dňa, s výnimkou mastných pokrmov, mliečnych výrobkov a čokolády.

ŽLČNÍKOVÉ PROBLÉMY

V prípade slabších ťažkostí pomáhajú bylinné čaje, zložené z repíku, čakanky, horca, zemežlče a ďalších byliniek. Bylinné čaje pre žlčníkarov sa nesmú piť pri akútnom zápale žlčníka, nepriechodných žlčových cestách a čriev. Overené sú aj výťažky z liečivých rastlín v prírodných kvapkách a tabletách (Chanca Piedra , Bio RABANON a PM žlčníkové elixír).

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.