Montessori hračky: ako dokážu ovplyvniť prirodzený vývoj dieťaťa?

Napísal Eva Dedinská 13. jún 2023

Deti sú hravé, zvedavé, radi objavujú nové veci. A práve na tomto je postavená Montessori výchovná metóda, ktorá sa spája najmä so škôlkami a detskými klubmi. Montessori však môžete priniesť aj do svojho domova.

Nie sú potrebné žiadne prestavby, ani nákladná výmena nábytku, stačí, keď svojmu drobcovi kúpite Montessori hračky.

Montessori hračky sú vynikajúcim spôsobom, ako podporiť prirodzený rozvoj dieťaťa, ukázať mu, ako funguje okolitý svet a naučiť ho samostatnosti. Na pohľad vyzerajú veľmi jednoducho. Vyrobené sú z dreva s použitím minimálneho množstva farby. V čom sú teda také výnimočné?

freepik_wooden_toy_1

Montessori výchovná metóda

V roku 1907 talianska lekárka Maria Montessori vyvinula revolučný štýl vzdelávania, ktorý zahŕňal slobodné a nezávislé učenie pre všetky vekové kategórie. Metóda Montessori je o rešpektovaní prirodzenej zvedavosti a záujmov detí. Inšpiruje ich k vlastným tvorivým rozhodnutiam, a zároveň ich hravou formou učí, ako funguje svet okolo nich.

Táto metóda sa postupne rozšírila do celého sveta. Ovplyvnila uvažovanie pedagógov, vychovávateľov, rodičov, dokonca aj výrobcov detských hračiek. V spolupráci s psychológmi a ďalšími odborníkmi vyvíjajú a navrhujú nové kúsky, aby hravým spôsobom premenili detskú zvedavosť na učenie, stimulovali ich koncentráciu a sústredenosť.

Čo je Montessori hračka?

Montessori nie je značka. Darmo by ste hľadali nejaké logo na balení. Montessori hračka ako taká neexistuje. Existujú však hračky, ktoré sú viac v súlade s filozofiou učenia Márie Montessori.

Množstvo rôznych hračiek možno považovať za Montessori. Napríklad drevené kocky, klasické LEGO kocky a ďalšie hračky s otvoreným koncom sa považujú za hračky Montessori. Pointou je, aby hračka vyzívala k aktivite, dieťa sa musí zapojiť, rozmýšľať samostatne, skúmať a tvoriť. Montessori aktivity nemajú plán na hranie s presne stanovenými pravidlami. Otvorený koniec ponúka množstvo scenárov. Vždy, keď sa dieťa pustí do hry, môže byť z toho unikátny zážitok.

Mala by to byť hračka, ktorú deti môžu držať a dotýkať sa jej, meniť jej tvar a usporiadanie, stavať a spájať, pretože jedným z kľúčových princípov Montessori metódy je naučiť sa manipulovať s predmetmi, čo podporuje rozvoj jemnej motoriky.

Ako rozlíšiť klasické detské hračky od Montessori hračiek?

V Montessori detskom svete nenájdete hračky, ktoré obsahujú veľa zvončekov, píšťaliek, blikačiek, ani animované postavičky známe z Disney rozprávok. Vyrobené sú z prírodných materiálov, prevláda najmä drevo.

Aby sme si predstavili rozdiel medzi bežnou hračkou a Montessori hračkou, porovnajme napríklad stavebnicu hasičskej zbrojnice a magnetickú Montessori stavebnicu. Prvý príklad sa neradí do Montessori skupiny, pretože tam je priamo dané, čo sa má zo stavebnice postaviť, aký to má tvar a všetko je to pekne spísané a zobrazené v návode.

Zatiaľ čo druhý príklad, magnetická Montessori stavebnica, neprichádza so striktne určenými pravidlami. Dieťa môže skladať rôzne útvary a tvary, opäť to rozobrať, začať odznova a vytvoriť niečo celkom iné. Táto stavebnica má otvorený koniec, podporuje kreativitu a ponúka množstvo zábavy.

Montessori hračka podporuje zapojenie a má skôr vzdelávaciu hodnotu, než aby bola len zábavná alebo rozptyľujúca. Teda nie je to len o tom, že dieťa stlačí nejaký gombík, hračka vydá zvuk, prípadne zabliká, a hra sa skončila. 

Emócie, fyzika aj matematika

Špecifické pre Montessori hračky je to, že sa zameriavajú na konkrétnu oblasť vzdelávania. Existuje 5 základných oblastí: praktický život, senzoriálna oblasť, kultúrna oblasť, matematika a jazyk.

Praktický život zahŕňa aktivity každodenného života, ktoré umožňujú dieťaťu stať sa nezávislým v starostlivosti o seba a o prostredie, v ktorom sa nachádza. Patrí sem napríklad starostlivosť o človeka, starostlivosť o životné prostredie, rozvoj sociálnych vzťahov a pohyb.

Senzorické cvičenia sú tie, ktoré sa týkajú rozvoja piatich zmyslov. Prostredníctvom zážitkov so senzorickými hračkami sa deti učia chápať svet okolo seba. Tieto zručnosti poskytujú základ pre reč, písanie, matematiku a hudbu.

Kultúrna oblasť zahŕňa geografiu, vedu, históriu, štúdium prírody, hudbu a umenie. Využívajú sa pritom rôzne náučné hračky. Montessori kultúrna výchova je dôležitá na to, aby pomohla dieťaťu rozvíjať jeho vlastnú osobnosť, prispôsobiť sa vlastnej kultúre a stať sa nezávislým, užitočným členom svojej spoločnosti.

Matematika učí deti matematické pojmy prostredníctvom hier s kockami, korálikmi, kartami a počítadlami. Jazyk zahŕňa rozvoj a zdokonaľovanie slovného a písomného prejavu, čítania, tvorivú dramatiku a pod. Deti sú povzbudzované, aby sa zapojili do diskusie a spoločného čítania, rozprávali príbehy, hovorili o tom, čo prežili, čo vidia, ako vnímajú seba a okolitý svet.

Montessori materiály

Montessori uprednostňuje hračky vyrobené z dreva a iných prírodných materiálov. Sú bezpečnejšie, pretože neobsahujú chemikálie, ktoré možno nájsť v plastoch. Drevené hračky stimulujú detské zmysly bez rozptyľovania rôznymi zvukmi a zmesou farieb.

Okrem dreva sa používajú ďalšie prírodné materiály, ako je guma, kaučuk, kov, plsť, laň, bavlna a pod. Rôznorodosť materiálov je dôležitá, aby sa deti naučili rozoznávať rozdiel a vnímať, ako jednotlivé materiály reagujú počas hry. Napríklad, kov je zozačiatku chladný, no keď sa s ním dieťa hrá, prirodzene sa zahrieva.

freepik_wooden_toy_2

Menej je viac

Montessori vás pozýva vrátiť sa k starým dobrým metódam. Kým kedysi mali deti 2 - 3 obľúbené hračky, s ktorými sa vedeli zabaviť aj celé hodiny, dnes v detských izbách stoja v každom kúte preplnené škatule.

Montessori hračky sú vyvinuté tak, aby sa s nimi deti mohli hrať na niekoľko spôsobov. Preto je lepšie mať iba zopár kvalitných kúskov, ako príliš veľa farebných, stimulujúcich a komplikovaných. Detská fantázia je mocná čarodejnica. Dieťaťu stačí obyčajná kocka, aby v nej videlo lietadlo, auto alebo slona.

Obľúbené sú aj interaktívne hračky, ktoré rozvíjajú zručnosť dieťaťa pri riešení problémov, koordináciu oko-ruka, jemnú a hrubú motoriku a pod. Dieťa nepotrebuje škatuľu hračiek, vystačí si z jednou kvalitnou Montessori hračkou.

Príklady Montessori hračiek

Neviete, kde začať? Prinášame niekoľko tipov na Montessori hračky pre rôzne vekové kategórie.

Hračky 0 - 6 m. (dojčatá)

Aj keď najmenšie bábätká a novorodenci nepotrebujú toľko hračiek ako staršie deti, pre ich správny vývoj je nevyhnutné, aby sa s hračkami hrali.

Vhodné sú napríklad závesné mobily nad postieľku, alebo mäkké podložky na podlahu vybavené závesným mobilom. To, že vaše dieťatko dosiahne, uchopí, otočí a kopne do závesných predmetov, pomôže s koordináciou ruka-oko a jemnou a hrubou motorikou.

Čiernobiele mäkké knihy alebo leporelá sú najlepšie pre dojčatá, pretože keď sa narodia, dokážu vidieť čiernu, bielu a sivú farbu. Mäkké loptičky sú zas skvelým senzorickým predmetom. Bábätko ho môže chytiť, stláčať, prekladať si z rúčky do rúčky. Môže tiež podporiť pohyby na brušku, pretože dieťa bude loptičku tlačiť a kotúľať a pokúšať sa na ňu dosiahnuť. No a, samozrejme, hrkálky.

Hračky 6 - 12 m.

Vo veku pol roka deti začínajú byť vnímavé, zvedavé a ostražité. Reagujú na tvary a zvuky. Vhodné sú preto textúrované loptičky, ktoré sa dajú použiť na rôzne zmyslové hry.

Montessori drevené boxy s dráhou pre loptičku ukážu deťom, ako nejaký predmet dokáže prejsť cez iný predmet a pritom nemení svoj tvar. Toto obdobie je tiež perfektné na zoznamovanie sa s hudobnými nástrojmi. Deťmi milujú bubny, tamburíny, xylofóny, rumba gule a pod.

Hračky 1 - 3 r.

Drevené boxy na vkladanie tvarov učia deti vnímať rozdiely a tiež podporujú motorické schopnosti. Rovnako fungujú aj vkladacie doštičky, tzv. drevené puzzle, a navliekacie farebné veže.

freepik_wooden_toy_baby_1

Tip: Viete, ako vybrať hračky, ktoré pomáhajú rozvíjať detskú motoriku?

Bábiky sú vynikajúce pre najmenších, pomáhajú rozvíjať sociálno-emocionálne a jazykové schopnosti. Teraz je tiež vhodný čas zaviesť do hry aktivity z oblasti praktického života. Môže to byť kuchynka pre dievčatá, náradie pre chlapcov, lopatky a motyčky do záhrady a pod.

Ťahacia hračka je skvelá aktivita pre batoľatá, keď začínajú chodiť. Ťahaním hračky za sebou sa zlepšuje ich koordinácia a rovnováha. Emočný vývoj zas posilnite rôznymi kartami, na ktorých sú zobrazené ľudské emócie, ako je hnev, radosť, plač a pod.

Hračky 3 - 5 r.

Opäť sú vhodné rôzne vkladačky, no už na vyššej úrovni. Výborné sú napríklad pegboardy, kde si vkladanie rôznych predmetov vyžaduje väčšiu sústredenosť, koordináciu a trpezlivosť. Stavebnice s kockami rôznych farieb a tvarov podporujú kreativitu, naučia deti plánovať a rozvíjajú jemné motorické zručnosti.

Na rad prichádzajú aj hry a aktivity zo sveta matematiky a fyziky, aktivity a karty s písmenami, slovami a pod. Bude z vášho dieťaťa astrológ, chemik alebo archeológ? Skúste sa poobzerať po sade na ťažbu kryštálov, laborátorium pre malého chemika, mravčiu farmu a pod.

Na rozvoj pohybových schopností poslúži napríklad balančná doska. Na pohľad nič moc, no deti si s ňou vedia užiť množstvo zábavy.

freepik_wooden_toy_boy

Na záver

Hračky tu nie sú iba preto, aby zabavili deti na dlhé hodiny a rodičia si zatiaľ mohli navariť, upratať či pripraviť sa do práce. Hračky majú deti zaujať, podporiť ich fantáziu, rozvíjať základné zručnosti a naučiť ich, ako fungujú veci okolo nich. Montessori hračky podporujú detskú nezávislosť a samostatnosť, zároveň sú skvelým spojivom medzi rodičmi a deťmi.

Myslite na to, že menej je viac. Vyberajte precízne a s ohľadom na účel hračky a jej zdravotnú nezávadnosť. Sledujte svoje deti, možno budete prekvapení, aké súvislosti a interakcie dokážu objaviť v jednoduchých Montessori aktivitách.

Zdroj foto: Freepik

Eva Dedinská, Špecialista na optimalizáciu webov – Naučte sa, ako nastaviť základné SEO on page faktory na svojom webe

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.