Dovolenka so zvieracím miláčikom

Máte svojho miláčika, od ktorého sa neviete odtrhnúť a cestujete  s ním aj do zahraničia?
 
 
Ak sa pohybujete v rámci krajín Európskej únie, zvyčajne sa málokto informuje o základných očkovaniach vášho miláčika. Ak by sa tak aj stalo, máte vždy so sebou očkovací preukaz a pas pre spoločenské zvieratá. Na cesty mimo EU si musíte však zadovážiť veterinárne osvedčenie. Výnimka sa vzťahuje jedine na prepravu šteniatok a mačiatok mladších tri mesiace, ktoré nie sú zaočkované proti besnote. Väčšina členských krajín takýto vstup  ale neumožní. Ide o Francúzsko, Taliansko, Veľkú Britániu, Írsko, Poľsko, Cyprus, Lotyšsko, Švédsko a Maltu

Prísnejšie vstupné požiadavky majú Veľká Británia, Írsko, Švédsko a Malta, ktoré vyžadujú identifikáciu zvieraťa mikročipom, sérologické vyšetrenia a ošetrenia proti kliešťom a parazitárnemu ochoreniu - echinokokóze.

Iné špecifiká platia, pri návrate z krajín, ktoré nie sú členmi EU. Pretože pri návrate z dovolenky sa môže stať, že požadujú sérologické vyšetrenie na protilátky proti besnote. Toto vyšetrenie je vhodné urobiť pred odchodom, pokiaľ sa v cudzej krajine nezdržíte dlhšie ako tri mesiace. 

Iné dovolenkové destinácie ako sú Egypt, Tunisko, Maroko, Thajsko či Keňa, podmienky vstupu zvierat, poskytuje príslušná ambasáda alebo štátne veterinárne úrady.

Cesta lietadlom
Ako prvé sa poraďte s veterinárom, či vaše zviera je schopné absolvovať zo zdravotného hľadiska cestu lietadlom. Aké možnosti sú na upokojenie a v akej dávke. Podávaný liek je vhodné vyskúšať skôr, aby ste sa vyhli nežiadúcim reakciám.
Pri kúpe letenky, majte k dispozícii údaje o veľkosti a hmotnosti prepravného boxu, ktorý získate od leteckej spoločnosti. V prepravnom boxe by pes mal mať možnosť stáť, ležať a otočiť sa. Do boxu vložte obľúbenú hračku a do misky na vodu dajte ľad, ktorý sa v priebehu letu rozpustí. 
Pred letom psa dostatočne vyvenčite, nekŕmte ho a podávajte minimálne množstvo tekutín. V prípade majiteľov menšej rasy, letecké spoločnosti umožňujú mať psa na palube, v malom prepravnom boxe. Na záver si vopred zistite, u ktorej prepážky si psa môžete vyzdvihnúť.


Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.