Ako je to s inkognito režimom či výhodnými utorkami pri kúpe leteniek?

Medzi fanúšikmi cestovania sa šíria mnohé mýty, ktoré sa dotýkajú výhodného nákupu leteniek. Online cestovná agentúra Kiwi.com si tieto tvrdenia zobrala pod lupu a vďaka svojim odborným znalostiam a praktickým skúsenostiam priniesla vlastné tipy, ako najlepšie letenky nakupovať.

aeroport_w_424

Keďže sa cena leteniek dynamicky mení vplyvom rôznych faktorov, tvrdenia o ideálnom dni či hodine nákupu nie sú pravdivé. Tak isto netreba nakupovať v inkognito režime, na stránke leteckej spoločnosti alebo čakať  s pridaním batožiny do posledného kroku.

Fanúšikovia cestovania sa často stretávajú s rôznymi fámami o tom, ako kúpiť letenky za tú najvýhodnejšiu cenu. Mnohé z nich sú však len mýty, ktoré nemajú oporu v realite. Či sa algoritmy naozaj snažia oklamať kupujúceho a či sa oplatí použiť anonymný režim na nákup letov sa teraz môžete dozvedieť od samotného sprostredkovateľa a predajcu cestovných leteniek Kiwi.com.

„Medzi ľuďmi koluje mnoho tipov a trikov ako uskutočniť lacný nákup leteniek, niektoré praktické, iné tak trošku úsmevné. Určite si nemusíte pre nákup lacných leteniek nastavovať budíky na skoré utorkové ráno. Online cestovné agentúry robia všetko pre to, aby si zákazníci  výlety či dovolenky užili a aby sa im nákup nepredražoval či zbytočne nekomplikoval,“ vysvetľuje Stanislav Komanec, technický šéf spoločnosti Kiwi.com. Známy sprostredkovateľ leteniek zozbieral najznámejšie mýty ohľadom leteckej dopravy a na základe technických faktov ich buď potvrdzuje alebo vyvracia. Ako expert s dlhoročnými skúsenosťami ponúka Kiwi.com pohľad dovnútra a vysvetľuje, ako ponuka a nákup leteniek naozaj funguje.

1: Anonymný režim vám zaručí lacnejšie letenky

Veľká skupina ľudí verí, že používanie anonymného režimu a odmietanie cookies zabráni algorytmom v sledovaní a zvyšovaní cien leteniek. Mýtus pravdepodobne vychádza z dynamickej cenotvorby, ktorú používajú jednotlivé letecké spoločnosti. Tie môžu cenu letenky meniť prakticky každú hodinu na základe rôznych faktorov. Nie však na základe individuálnych charakteristík klientov a podobné praktiky sú nielen neetické a nemorálne, ale aj v rozpore so zákonom. „Nikdy by sme netrestali používateľa za opakované návštevy našej stránky. Práve naopak, chceme, aby ľudia vyhľadávali a porovnávali s konkurenciou, pretože sme presvedčení, že máme najlepšie ceny a najlepšie lety,” vysvetľuje Stanislav Komanec z Kiwi.com.

2: V utorok ráno sú letenky najlacnejšie

Neexistuje žiadny presvedčivý dôkaz, že by letenky boli v utorok ráno lacnejšie ako v iné dni. Cena letenky sa mení dynamicky a ovplyvňuje ju mnoho faktorov od sezónnosti (hlavná sezóna, ako sú Vianoce alebo Deň vďakyvzdania v USA, oproti vedľajšej sezóne), dĺžky letu, destinácie až po ceny palív, letiskové poplatky a vypredanie konkrétneho spojenia. Preto cena vždy závisí od toho, ktoré faktory pre konkrétnu rezerváciu prevládajú.

3: Vaša poloha ovplyvňuje cenu letenky

Je pravda, že ceny leteniek sa v rôznych regiónoch sveta líšia. Zákazník môže vidieť inú cenu keď je v Európe, a inú cenu, keď je napríklad v Ázii. Ide o pomerne štandardnú prax a je to preto, že letecké spoločnosti sa riadia miestnymi cenovými reláciami a dohodami.

4: Letenky sú vždy lacnejšie priamo na stránke leteckej spoločnosti

Radu „nakupuj vždy priamo na stránke leteckej spoločnosti, nikdy nie cez sprostredkovateľa“ dostávajú cestovatelia pravidelne, nie vždy však ide o pravdivú informáciu. Online cestovné agentúry dokážu vďaka svojim nástrojom a partnerstvám ponúkať letenky za ceny, ktoré sú veľakrát nižšie ako na stránkach leteckých spoločností.

5: Ak chcete sedieť vedľa seba, musíte si priplatiť

Ďalším tvrdením, s ktorým sa odborníci z Kiwi.com stretli je, že miestenky vedľa seba sú drahšie, ako tie ďalej od seba. Každé sedadlo však má svoju fixnú cenu a v tomto prípade určite neplatí, že sa cena miestenky navýši z vypočítavosti. Ak vám nezáleží na tom, kde budete sedieť, môžete si vybrať bezplatné pridelenie sedadla, ak chcete sedieť vedľa seba, každý z pasažierov zaplatí za miestenku štandardný poplatok.

6: Batožinu je lacnejšie pridať až na posledný krok

Cena batožiny sa obvykle nemení v závislosti od toho, kedy ju pridáte k objednávke. Poplatky sú stanovené pre rôzne váhové kategórie a platia tak pre prvý, ako aj pre posledný krok nákupu.

7: Letenky treba hľadať cez filter "kamkoľvek" a "kedykoľvek“

Nie je pravda, že letenka je drahšia, ak hľadáte presnú destináciu na presné časové obdobie. Hľadanie "kamkoľvek" a „kedykoľvek“ vám umožní nájsť skvelé ponuky, ak nemáte žiadne obmedzenia. Avšak cena zostáva rovnaká bez ohľadu na režim vyhľadávania, okrem toho, že možno neuvidíte, že cesta mohla byť lacnejšia, keby ste ju presunuli o pár dní.

8: Za kúpu letenky cez sprostredkovateľa draho zaplatíte, lebo letecké spoločnosti zámerne čakajú s pokynmi na odbavenie až do poslednej chvíle

Letecké spoločnosti klientov určite nechcú vystresovať alebo potrestať za to, že si letenky nekúpili priamo u nich. Niektoré online cestovné agentúry, ako napríklad Kiwi.com, môžu proces odbavenia dokonca zjednodušiť. Umožňujú napríklad rýchlejšie automatické odbavenie a všetku komunikáciu majú sústredenú na jednom mieste.

9: Biznis trieda je tesne pred odletom lacnejšia ako ekonomická

V tomto prípade ide o tvrdenie, ktoré môže byť pravdivé. Letecké spoločnosti niekedy ponúkajú last-minute zľavy na svoje vyššie cestovné triedy. Ale je veľmi zriedkavé, že ich cena podlezie hodnotu letenky v “economy class“.

Pri nákupe leteniek je teda lepšie počúvať odborníkov a sledovať trendy, keďže ceny leteniek sa menia naozaj neustále. „Odporúčam nákup leteniek v predstihu, byť flexibilný, čo sa týka dátumov aj destinácii a sledovať akcie a zľavy. Prihláste sa taktiež na odber newslettrov od predajcov leteniek. Tie vám neponúknu mýty, ale ozajstné rady, ktoré vám pomôžu získať najvýhodnejšie letenky“ dodáva Stanislav Komanec z Kiwi.com.

O Kiwi.com

Kiwi.com je popredná spoločnosť v oblasti cestovných technológií so sídlom v Českej republike a zamestnancami taktiež na Slovensku - v Bratislave a v Košiciach. Jej jedinečný algoritmus umožňuje používateľom nájsť lepšie trasy a ceny, ktoré iné vyhľadávače nevidia. Každý deň Kiwi.com vykoná niekoľko miliárd cenových porovnaní, čím pokryje 95 % svetových cestovných ponúk. Denne sa na Kiwi.com vyhľadá viac ako 100 miliónov leteniek a v priemere sa predá viac ako 70 000 m

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.