Potulky po Slovinsku

Slovinsko je nám veľmi podobné svojou rozlohou, jazykom, prírodnými a historickými pamiatkami.  Ak uprednostňujete poznávacie dovolenky, nemali by ste vynechať túto destináciu.  na výber máte od lyžiarských stredísk až po more. 

Slovinsko má lyžiarské strediská – (Kanin, Kobla, Rogla, Crni vrh), množstvo termálnych a liečivých prameňov (Rogašká Slatina, Rogla, Terme Zreče) a navyše prístup k Jadranskému moru (Portorož, Piran, Izola, Koper). Naprieč Slovinskom, od rakúskych hraníc na sever Talianska, vám postačia štyri hodiny. Preto, by bola škoda nenaplánovať si niekoľko zastávok, ktoré môžete vychutnávať počas celého roku.

Premiestnime sa na juho – západ Slovinska, k hraniciam s Talianskom. Táto oblasť je veľmi podobná našim Štiavnickým vrchom. Autom prechádzate malými dolinami, ktoré lemujú kopce so zmiešaným lesom a s malými vinohradmi. Na rozdiel od našej krajiny, množstvo menších obcí je situovaných na vrcholoch týchto kopcov aj s dochovanými hradbami.

Za pozornosť stojí objavovanie historických pamätihodností a prírodných kras v oblasti Krasu - Carso, ktorého názov je odvodený od pohoria Kras.

Štanjel

Po ceste naprieč Krasom sa otvára panoráma renesančno–barokového hradu Štanjel, ktorý bol najstarším stredovekým hradiskom. Prvé archeologické pamiatky sa datujú už do doby železnej. Jeho geografická poloha umožňovala dôležitú obrannú funkciu. Nájdete tam románsku vežu s rozhľadňou - „Gledanica“, gotický kostol sv. Daniela a gotické prvky na kamenných domoch. Medzi domami sú úzke cesty a nachádzajú sa malé námestia s typickou románskou kamennou studňou. Počas tureckého obliehania v 15. storočí, bolo vybudované opevnenie, ktoré ochránilo hrad a domy.

stanjel_kras_823

Na vedľajšom kopci mimo hradieb, sa nachádza kostol sv. Gregora z druhej polovice 15. storočia s cintorínom. Tam je pochovaný architekt Max Fabian, ktorý vybudoval začiatkom 20. storočia pod hradbami záhradu Ferrara v benátskom štýle. Záhrada ponúka prekrásny pohľad na okolité vrchy a doliny. Architekt tam navrhol malý benátsky most, ktorý prechádza cez umelé jazierko s rybičkami. K záhrade musíte prejsť bránou s vežou, na ktorú je možné vystúpiť a vzhliadnuť záhradu z vtáčej perspektívy.

stanjel_garden_829

V súčasnosti sa v areály nachádza románsky dom tzv. „ Romanska hiša“ s etnologickou expozíciou ( Galerija Lojzeta Spacala in Kraška hiša), múzeum s expozíciami venovanými druhej svetovej vojne a súčasnému umeniu. Na oddych slúži dobrá reštaurácia na nádvorí, kde sa konajú aj kultúrne podujatia.

Viac informácii na Hrad Štanjel

Škocjanské jaskyne

Neďaleko sa nachádzajú Škocjanské jaskyne, ktoré sú otvorené počas celého roku. Rieka REKA tečúca v podzemí Škocjanských jaskýň, je tá istá, ktorá sa objavuje neďaleko v Montefalcone v Taliansku, pod názvom Timavo. Práve táto rieka v antických dobách oddeľovala Rím od východných zemí. V podzemí vytvára krasové dutiny a vďaka vápencom vznikajú geomorfologické útvary. Systém jaskýň a podzemných chodieb je viac ako 5 km dlhý. Vchádza sa cez jaskyňu Ticha, ktorá je jedna z najväčších v Európe a ponúka pohľad na kvapľovú výzdobu zo stalagmitov a stalaktitov. Morfologické špecifiká jaskýň, súčasne vytvárajú vhodné klimatické podmienky pre rôznorodosť a odlišnosť rastlinných druhov.

skocjanske_jame_wikipedia

Viac informácii na Škocjanské jaskyne

Lipica

Potulky môžete zakončiť pohľadom na stáda bielych koní v Lipici. Obec Lipica sa nachádza v krasovej planine 10 km od Škocjanských jaskýň. Chovajú sa tam ušľachtilé biele kone – lipicáni. Získavajú sa krížením andalúzskych koní s miestnym plemenom. Môžete na nich jazdiť – deti na poníkoch, zúčastniť sa drezúry, zahrať si golf a príjemne relaxovať.

lipica_dean_dobokovic

Viac infomácii na Lipica


Zdroj foto: (c) Lander at Slovenian Wikipedia,  (c) Dean Dobokovic

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.