Liparské ostrovy...

... majú vulkanický pôvod, súostrovie je zoskupením siedmych ostrovov a nachádzajú sa na severnej strane od Sicílie. Súostrovie tvoria ostrovy Lipary , Vulcano, Stromboli, Panarea, Salina, Alicudi a Filicudi.  Svoj názov získali ostrovy po gréckom bohovi vetra, Aiolovi čiže Aiolské (Eiolské = Liparské) ostrovy.

1_lipari_823

Pre svoju vulkanickú činnosť a geologické zaujímavosti je obľúbenou destináciou turistov. Liečebné účinky majú sírne jazierka na Vulcane a adrenalínový zážitok ponúka stále činná sopka na Stromboli.

Ostrovy vznikli pred mnoho miliónmi rokmi, vďaka pohybu africkej a eurázijskej dosky. Najväčšie z nich, sú Lipary, Vulcano a Salina. Počasie je prevažne stredomorské a subtropické, ročná priemerná teplota sa pohybuje medzi je 14–16 °C a počas letného obdobia sa drží na 35°C.

Lipary

Ostrov Lipary má niekoľko „naj“: je najväčším a najľudnatejším ostrovom z celého súostrovia. Zároveň je hlavným ostrovom, podľa ktorého je pomenované celé súostrovie. Nachádzajú sa tam všetky správne strediská, okrem ostrova Saliny. Pobrežie je skalnaté s menším množstvom kamienkových pláži. Vnútrozemie je hornaté s vrcholmi kopcov Monte Chirica (602 m) a Monte S.Angelo (594 m).

Tip na výlet

Dominantou mesta Lipary je pevnosť , ku ktorej sa dostanete od severu z prístavu Marina Lunga cez bránu, alebo od západu z Via Garibaldi po schodoch priamo na hlavné námestie. V centre sa nachádzajú archeologické pamiatky z rímskeho obdobia p.n.l. a staré chrámy. Eiolské archeologické múzeum sústreďuje cenné staroveké nálezy z celého súostrovia, od 4.tis. p.n.l. až po dnešok. Náleziska obsidiánu, čierneho sklovitého sopečného materiálu, nájdete severne od Cannetta.

Vulcano

Ostrov Vulcano Gréci nazývali Hieva, ale až rímski spisovatelia ho pomenovali dnešným menom. Posledná erupcia z centrálneho kráteru bola zaznamenaná v rokoch 1888 a 1890. Charakteristické je pre tento ostrov unikanie horúcich vodných par a síry. Poblíž prístavu Porto di Levante sa nachádza plytké termálne jazierko, v ktorom sa neustále miešajú sírne plyny, s oxidom uhličitým a vodou. Takto sa prirodzene „varí“ liečivý kúpeľ a liečivé bahno.

Tip na výlet

Okrem malebných uličiek, je nezabudnuteľný pohľad do centrálneho kráteru Cratere della Fossa (391 m n. m.). Termálna zóna Vulkánu, neďaleko prístavu, sa nachádza medzi piesočnými pahorkami. Teplé bahenné jazierko má dezinfekčné účinky a preto je kúpeľ

vulacano_la-fossa_c_eugenio_nicotra

Nabudúce pokračovanie...

Zdroj foto: Freepik Lipari, Cratere della Fossa(c)Eugenio Nicotra

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.