Hrady, zámky – to sú Východné Čechy

Napísal Czech Tourism 31. august 2020

Tak ako na dovolenku netreba jazdiť do sveta, ani za hradozámockými klenotmi nemusíte cestovať až tak ďaleko. Trebárs Pardubický kraj je ich plný. Máme pre vás tipy na 12 z nich, ktoré by ste na svojich jesenných  potulkách nemali minúť. Prinášame vám 6 hradov, ktoré treba navštíviť!

1.  Tvrdza Orlice: Gotika aj renesancia

O tvrdzi Orlice ste možno dodnes nepočuli, ale bola by škoda ju prehliadnuť! Je to jedna z verejne prístupných pamiatok v Pardubickom kraji, ktorú už od konca 13. storočia nájdete na okraji Letohradu. Avšak po roku 1650 osirela, miestna šľachta sa totiž presídlila na modernejší zámok a pevnosť začala slúžiť na hospodárske účely. Hoci je dnes v súkromnom vlastníctve, je stále prístupná. Môžete si tak prezrieť historické renesančné priestory a tiež preskúmať podzemnú gotickú časť. Na horných poschodiach sú umiestnené expozície s dobovou tlačiarenskou dielňou, výrobky dnes už neexistujúcich orlických sklární a archeologické nálezy. A pozor! Tu sa deti rozhodne nebudú nudiť! Tunajšia zvieracia zbierka Kúzelný les ich doslova pohltí. Kto ocení historické špeciality, nemal by prehliadnuť figurálne sgrafitá na vonkajších stenách. 

1_tvrz _orliice

2. Hrad Litice: Druhý Karlštejn

Hrad nájdete na skalnatom pahorku v hlbokej zákrute Divokej Orlice uprostred rozľahlých lesov. Koncom 13. storočia ho tu vybudovali členovia rodu Půticov. Ako kráľovskému sídlu Jiřího z Poděbrad sa hradu dostalo veľkých a nákladných úprav z počiatku 16. storočia, a Litice sa tak v 15. storočí stali jednou z najpoprednejších pevností v Čechách, označované ako „druhý Karlštejn“. V roku 1681 bol však úplne opustený – studené, nepohodlné a ťažko prístupné sídlo už nevyhovovalo vzrastajúcim nárokom šľachty a začalo chátrať. Zostalo tu však veľa na obdivovanie. Vyberte sa až na vyhliadkovú vežu, rozhliadnite sa po okolí, na chvíľu sa zastavte a kochajte sa meandrujúcou Divokou Orlicou. Stojí to za to! 

2_hrad_litice

3. Hrad Košumberk: Kde sa učil Albrecht

Skoro ako keby z rozprávky Ať žijí duchové! vystúpila zrúcanina hradu Košumberk, založeného v 14. storočí. Hrad je prvýkrát spomínaný v roku 1312, neskoro gotickú podobu získal koncom 14. storočia prestavbou pánov z Chlumu. Po požiari roku 1573 hrad znovu zmenil tvár, tentoraz renesančne. V druhej polovici 16. storočia bola na Košumberku zriadená českobratská škola, kde boli vychovávaní mladí protestantskí šľachtici. Medzi nimi tu rozum a vzdelanie bral aj neskoršie preslávený bojovník Albrecht z Valdštejna. Z niekdajšieho hradu dnes nájdete len torzo štvorcovej veže, časť múrov paláca, bránu a zvyšky opevnenia. Aktuálne na hrade prebieha rekonštrukcia, ale možno navštíviť prehliadkové okruhy či využiť nové herné prvky pre najmenších

3_zrucanina_kosumberk

4. Hrad Kunětická hora: Za Rumburakom

Možno už vás napadlo pátrať po skutočnom hrade, kde zosnoval svoje plány rozprávkový Rumburak. My sme ho pre vás objavili a nie je to ďaleko! Kunětickú horu uvidíte z celého šíreho východočeského Polabia. Vďaka svojej siluete a monumentálnemu postaveniu v krajine bola osídlená už v období praveku. Podľa archeologických výskumov stál hradný komplex na Kunětickom kopci už v druhej polovici 14. storočia. Do širšieho povedomia sa hrad dostal za husitských vojen a po roku 1464 patril kráľovi Jiřímu z Poděbrad. Hlavná prehliadková trasa prevedie návštevníkov celým hradným palácom od pivnice až po vyhliadku vo veži, cez zbrojnicu, výstavu o útrpnom práve, Rytiersku sálu a poschodie venované Pernštejnom. Pozorní návštevníci môžu uvidieť aj draka. Druhý okruh potom predstavuje kaplnku svätej Kataríny a k nej priliehajúcu barokovú kaplnku svätej Barbory. 

4_hrad_kuneticka_hora

5. Hrad Svojanov: V dome zbrojnošov

Jeden z najstarších kráľovských hradov v Česku, s priezviskom „Vila českých kráľovien“, stojí uprostred hlbokých lesov v údolí rieky Křetínky. Hlavnou úlohou hradu bolo chrániť Trstenickú obchodnú cestu. Tvoril ho priestor vnútorného nádvoria, chránený až osem metrov silnými hradbami a rovnako mocnou vonkajšou stenou. Dvadsaťšesť metrov vysoká veža slúžila ako posledné útočisko obrancov. Neskorší majitelia hradu, páni z Boskovic, vybudovali dômyselný systém neskoro gotického opevnenia so siedmimi baštami a domom zbrojnošov, ktorý sa dochoval v autentickom stave. Trčkovci z Lípy zasa postavili na pôvodnej hradbe nový renesančný palác zdobený listovými sgrafitami, zachovaný len ako zrúcanina. Návštevníci sem jazdia obdivovať gotickú stĺpovú sieň, kuchyňu, špajzu, gotickú pivnicu či mučiareň.

5_hrad_svojanov

6. Zámok Pardubice: Hrad? Zámok?

Najskôr tu stál vodný hrad, ktorý po husitských vojnách obopäla kamenná hradba so strieľňami a nárožnými vežami. Najvýznamnejšiu prestavbu podnikol na konci 15. a začiatku 16. storočia rod Pernštejnov. Vilém II. z Pernštejna hrad prestaval na renesančný palác so štyrmi krídlami a obohnal ho opevnením, dnes označovaným za vrchol neskoro gotickej opevňovacej techniky. Na strane smerom k mestu vyrástol barbakán, akési predsunuté opevnenie, ktoré so zámkom spájal drevený most. Prestavbám ani vtedy nebol koniec a do dnešných dní sa sídlo Pernštejnov zachovalo vo svojej unikátnej podobe na pomedzí hradu a zámku. V strednej Európe je komplex považovaný za jedinečný vďaka svojej rozlohe a podobe. Zámok síce až do budúceho roka prechádza rekonštrukciou, ale prechádzka po zámockých parkánoch s jedinečnými výhľadmi na mesto za návštevu Pardubíc stojí. 

6_pardubice

Zdroj foto: Kudy z nudy

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.