Plánujete dovolenku? Skúste Cyprus.

Cyprus je ostrov vo východnom Stredozemí. Prístup na ostrov je možný len letecky a práve v tomto roku bude prístupnejší aj väčšiemu množstvu Slovákov, vďaka priamym letom spoločnosti Cyprus Airways z Bratislavy a Košíc do Larnaky, ktoré budú spustené v júni tohto roku. 

cyprus 2019

Cyprus je ostrov na križovatke troch kontinentov, čo sa odráža v jeho histórii a tradíciách. Rovnako je to cítiť i v prírodnom prostredí, v pohostinnosti ľudí, kultúre. Nájdete tu kúsok z troch rôznych svetov.  Cyperčania sú hrdí na svoje pláže, ktoré sú najväčším lákadlom pre turistov. Agia Napa a Protaras sú miesta s najlepšími plážami na ostrove, so zlatým pieskom a tyrkysovou vodou. Avšak všetky pobrežné mestá majú organizované pláže vhodné na kúpanie. Pri návšteve Cypru nemožno vynechať ani polostrov Akamaskorytnačky nachádzajúce sa v chránenom zálive Lara. Podľa Európskej agentúry pre životné prostredie má Cyprus najčistejšie vody v Európe. Konkrétne v roku 2017 získalo 64 pláží modré vlajky čistoty.

Cyprus je zároveň i rodinnou destináciou. Deti tu milujú piesočné pláže a ich plytké a teplé vody. A rodičia sa zase nemusia starať o kvalitu tejto vody. Cyprus ponúka množstvo aktivít pre rodiny, a to parky, ekologické farmy, detské ihriská alebo náučné chodníky, alebo jednoducho stačí len využiť zariadenia a služby ponúkané v rodinných hoteloch.

Cyprus sa môže pochváliť aj bohatým kultúrnym dedičstvom. Nájdete tu množstvo skvostov, ktoré môžete objavovať, ako napríklad scény z gréckej mytológie ilustrované na mozaikových podlahách v Pafose, pamiatku svetového kultúrneho dedičstva - grécko-rímske divadlo Kourrion - alebo stredoveký hrad Kolossi. Vďaka malým vzdialenostiam medzi pamiatkami môžete prejsť rôznymi historickými obdobiami za pár minút – od starovekých Grékov až po Rímsku ríšu a modernú kultúru.  Prvky gréckeho ortodoxného náboženstva sú badateľné ako v mestách, tak aj na vidieku. Kostoly, kláštory a byzantské kaplnky, z ktorých je desať zapísaných vo svetovom kultúrnom dedičstve UNESCO, sa nachádzajú na celom Cypre.

Avšak Cyprus nie sú len pláže, more a história. Dokáže uspokojiť všetky typy turistov. V posledných rokoch badať trend rozvoja agroturistiky. Viacero takýchto aktivít nájdete na dedinách, medzi nimi včelárstvo, zber byliniek a plodov, možnosti pešej turistiky, ale aj ukážky tradicných remesiel, akými sú keramika či výšivka z Lefkaritiko. V dedinách možno pozorovať dávne spôsoby života, zvyky a tradície.

Cyprus je celoročnou destináciou. Počas zimného obdobia si môžete vychutnať množstvo športových aktivít, akými sú potápanie (v troskách Zenovia, ktorý je uvedený v prvej desiatke vrakov na svete), cykloturistika v horách, na pobreží alebo v meste, golf ( 4 kurzy) alebo joga pri mori.

Ďalšou rozvojovou oblasťou sú zdravotné pobyty v exkluzívnych kúpeľných strediskách. Medicínsky cestovný ruch zaznamenáva v poslednej dobe rast vďaka reputácii Cypru pre vysokokvalitné zdravotnícke služby.

Veľký rozvoj v oblasti cestovného ruchubadať v prístaviskách. Buduje sa prístav v Limassol, ako aj prístav v Ayia Napa, ktorý je vo výstavbe a očakáva sa, že bude dokončený v roku 2021. Prvá časť projektu bude dokončená v júni 2019 (kotviská, služby pre jachty, vládna kancelária pre prisťahovalectvo, colnica a vily), druhá časť bude dostavaná v októbri 2021 (2 stočené veže, 30 poschodí apartmánov a komerčných priestorov).

Zdroj foto: Cyprus Airways

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.