Limitovaná verzia Toyoty GR86 vyrobená na počesť legendárneho predchodcu

Toyota oslavuje 40. výročie ikonického modelu AE86 uvedením špeciálnej verzie 40th Anniversary Limited do radu Toyota GR86. Vzhľad auta nadväzuje na jeho predchodcu a má vylepšené brzdy a odpruženie. 

Jubilejnej Toyoty GR86 bude vyrobených len 200 kusov, ktoré budú dostupné iba na japonskom trhu.

Toyota AE86 sa vyrábala v rokoch 1983-1987. Tento kompaktný automobil, vychádzajúci z piatej generácie Corolly, bol poháňaný 1,6-litrovým motorom s výkonom 130k. Nízka pohotovostná hmotnosť vozidla a pohon zadných kolies urobili z Toyoty AE86 kultový objekt medzi nadšencami driftu a roky bola základom pre stavbu vysokovýkonných športových áut.Toyota GR86, predstavená v roku 2022, pokračuje v najlepších tradíciách svojho legendárneho predchodcu. Auto má karosériu kupé, pohon zadných kolies a atmosférický motor typu boxer s objemom 2,4 litra, ktorý produkuje výkon 234k a krútiaci moment 250 Nm. Auto v manuálnej verzii zrýchli z 0 na 100 km/h za 6,3 sekundy a dosiahne maximálnu rýchlosť 226km/h.

1_gr_86_kolaz

Vďaka nízkej pohotovostnej hmotnosti (od 1 264 kg), takmer dokonalému vyváženiu (pomer hmotnosti je 53:47) a nízkemu ťažisku sa s autom výborne jazdí a vodičovi poskytuje veľký pôžitok  z jazdy. Je to jedno z posledných športových áut s takýmito klasickými vlastnosťami.

Limitovaná verzia 40th Anniversary Limited

Pri príležitosti 40. výročia uvedenia Toyoty AE86 na trh bola v Japonsku predstavená špeciálna verzia Toyota GR86 40th Anniversary Limited, ktorá svojím vzhľadom odkazuje na svojho legendárneho predchodcu. Auto je možné objednať len v červenej alebo bielej farbe so špeciálnymi bočnými nálepkami, čo je priamy odkaz na farby pôvodného modelu AE86.

2_gr_86_old_new

Na minulosť odkazujú aj špeciálne označenia vyšité na opierkach hlavy a zdôrazňujú 40. výročie výroby slávneho predchodcu. Limitovaná verzia zahŕňa aj čierne kľučky dverí, spojler v rovnakej farbe a 18-palcové ráfiky v metalickej šedej. Ventilované kotúčové brzdy Brembo s červenými strmeňmi skracujú brzdnú dráhu a tlmiče SACHS (ZF) zlepšujú ovládateľnosť vozidla.

3_gr_86_interier

Ide o skutočne zberateľskú verziu Toyoty GR86 – na japonskom trhu bude k dispozícii iba 200 exemplárov. Zákazníci, ktorí majú záujem o kúpu, sa budú musieť najskôr zúčastniť žrebovania. Cena vozidla s manuálnou prevodovkou je 3,8 milióna jenov a auto s automatickou prevodovkou stojí 3,9 milióna jenov. Prvé autá sa k zákazníkom dostanú vo februári 2024.

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.