Prechádzate na elektrický fleet? Toto sú výhody aj nástrahy

Rozhodli ste sa vo firme urobiť ráznejší krok k trvalej udržateľnosti a spoločenskej zodpovednosti a meníte váš fleet na elektrický? Ak sa nadšenie prelína aj s obavami, ako to zvládnete nielen po finančnej, ale aj po prevádzkovej či administratívnej stránke, tu sú  najčastejšie odpovede na otázky.

freepik_electric_car_1023

Obstarávacia cena

Obstarávacia cena elektromobilov je stále vyššia, než v prípade vozidiel na spaľovací motor. Faktom však je, že s rastúcim záujmom o elektromobily ich cena klesá. Nie je už pritom automobilka, ktorá by vo svojom portfóliu nielenže nemala elektromobil, no mnohé ponúkajú aj rôzne cenové triedy a dojazd, takže je si z čoho a podľa čoho vybrať. Ako však upozorňujú odborníci, kúpna cena by pri rozhodovaní typu vozidla nemala byť jediný parameter. „Kým napríklad náklady na palivo počas užívania vozidla predstavujú až štvrtinu priemerných nákladov na flotilu, v prípade elektromobilu platí, že čím viac jazdí, tým sú náklady nižšie. V priemere môžu byť o 20 % až 30 % nižšie než pri fosílnych palivách,“ konštatuje Lucia Čišková, výkonná riaditeľka Business Lease Slovakia. Spoločnosť je popredným poskytovateľom komplexnej mobility vrátane operatívneho lízingu pre fyzické aj právnické osoby.

Forma obstarania

Zavážiť môže aj forma obstarania. Popri kúpe do majetku či na úver je napríklad operatívny lízing možnosťou, kde nemusíte na obstaranie vozidla utápať vlastný kapitál a nepotrebujete ani akontáciu. Vozidlo však nevlastníte. Po celú dobu si ho prenajímate. Jeho podstatou je, že v rámci mesačných platieb prefinancujete len rozdiel medzi nadobúdacou cenou vozidla a jeho zostatkovou hodnotou po skončení nájmu. Teda využitý čas pri využívaní plného servisu a služieb, a to bez prevádzkových a finančných rizík. „V operatívnom lízingu je zostatková hodnota vozidla po skončení nájmu veľmi dôležitá. Od nej do veľkej miery závisí aj výška mesačnej platby,“ vysvetľuje Lucia Čišková. Ďalšími parametrami sú ročný nájazd vozidla, či dĺžka nájmu. V mesačnej platbe máte pritom zahrnuté všetky náklady spojené s prevádzkou vozidla, a to registračné náklady, diaľničná známka, PZP, havarijné poistenie vrátane GAP poistenia, náklady na opravy, údržbu vozidla a pneumatík, asistenčné služby po celej Európe, náhradnú mobilitu. V porovnaní s klasickým vlastníctvom tak pri operatívnom lízingu ušetríte v priemere 20-25 % na vozidlo, čím sa elektromobil stáva ešte dostupnejším. Hoci môžete argumentovať, že vozidlo v majetku by ste mohli predať, práve prvé štyri roky stráca na hodnote najviac. „Neviete tiež predvídať vývoj cien jazdených vozidiel, čo prináša riziko straty v prípade horšieho predaja,“ dodáva. Navyše v prípade elektrických jazdených vozidiel ešte na našom trhu neexistuje dostatočná história, rovnako ako neustále sa zvyšujúce dojazdy nových vozidiel, tlačia cenu jazdených vozidiel nadol. V prípade operatívneho lízingu, po ukončení nájmu je na vás, či vozidlo vrátite, uzavriete novú zmluvu, alebo si ho odkúpite.

Prevádzkové a servisné náklady

Dôležitejšie je tak pozerať sa nie na obstarávaciu cenu, ale na celkové náklady na mobilitu za obdobie užívania vozidla. Teda cca 4 a 5 rokov, po ktorom by obvykle malo dôjsť k výmene vozidla. „V takom prípade sa už rozdiely elektromobilu a auta s klasickým spaľovacím motorom výrazne zmazávajú, pretože vyššia obstarávacia cena elektromobilu je čiastočne kompenzovaná nižšími nákladmi na údržbu a servis takéhoto vozidla. Výrazne nižšie sú aj náklady na pohonné hmoty, keďže elektrický pohon je pri optimálnom spôsobe nabíjania na 100 km o cca 50-70 % lacnejší než klasický diesel či benzín,“ spresňuje Lucia Čišková. Základom je optimalizácia nabíjania cez domáce nabíjacie stanice s nabíjacími programami prevádzkovateľov nabíjacej infraštruktúry.

Poplatky a dane

Držitelia elektromobilov či plug-in hybridov už teraz platia výhodnejšiu daň z motorových vozidiel. Ekologickejšie a novšie autá majú aj výhodnejšiu sadzbu. V prípade vozidiel, ktorých jediným zdrojom je elektrina, je sadzba dane nulová. Pri financovaní vozidiel na operatívny lízing sa firme premieta nižšia daň aj do nižších platieb operatívneho lízingu. Elektromobily sú výhodné aj z hľadiska registračných poplatkov. Úpravou zákona o správnych poplatkoch sa od 1. júla 2023 zmenil výpočet registračného poplatku. Zrušil sa koeficient zostatkovej hodnoty vozidla podľa veku a zmenil spôsob výpočtu poplatku. Tento koeficient vo vzorci nahradil ekologický koeficient vozidla (EKV). V praxi to znamená, že od 1.7.2023 sú najviac zvýhodnené novšie vozidlá s nižšími emisiami (ekologickejšie) a s nižším výkonom. Naopak najviac znevýhodnené sú staršie vozidlá, ktoré majú nižšiu emisnú normu a vyšší výkon. Ak máte vozidlo s výkonom do 80 kW nič sa pre vás nemení, budete platiť rovnako 33 eur, ako doteraz.

Samostatnú kategóriu tvoria motorové vozidlá, ktorých jediným zdrojom energie je elektrina (elektromobil). Správny poplatok týchto vozidiel je znížený na 33€, pričom nezáleží na výkone vozidla.

Podpora infraštruktúry

Podpora infraštruktúry dostala zelenú zo strany vlády SR aj v ďalších rokoch, pričom budovanie nových nabíjacích staníc, vrátane super rýchlych, hlásia aj súkromní prevádzkovatelia. Zo štatistík však vyplýva, že až 70 % jázd v Európe je len do 40 km denne. Na druhej strane, najnovšie modely elektromobilov prejdú cca 500 km a vývoj v oblastí rýchleho nabíjania má za cieľ dobiť elektromobil do 7 minút. Elektromobilita tak prestáva byť len mestskou či regionálnou témou, využívať ju môžu aj firmy, ktoré potrebujú vysielať svojich obchodných zástupcov nielen po Slovensku, ale aj Európe. Samozrejme, ak používate pri podnikaní vozidlo len po meste, je zbytočné investovať do kúpy elektromobilu s výdržou batérie na jedno nabitie 500 a viac kilometrov, pretože batéria má významný podiel na obstarávacej cene vozidla.

Nabíjanie

Až 80 % nabíjania sa uskutočňuje doma alebo v práci, kde je tak možné dosiahnuť priaznivú cenu za 1 kW elektrickej energie. Zvyšných 20 % sa realizuje vo verejnej sieti. Práve rýchlosť nabíjania od pomalého až po ultra rýchle má vplyv na cenu. Platí úmera, čím rýchlejšie nabíjanie, tým vyššia cena za 1 kW elektrickej energie. Ak však ako spoločnosť máte možnosť si inštalovať fotovoltiku, alebo iný obnoviteľný zdroj energie, nemusíte riešiť cenu energie. Vyrobíte si ju sami. Hocako, to, aká nabíjačka je v prípade firmy ideálna, závisí aj od typu podnikania. „V prípade prepravných spoločností, ktoré nabíjajú elektrické vozidlá v noci, a teda v rámci dňa ich už nepotrebujú dobíjať, nie je potrebné investovať do rýchlonabíjacej infraštruktúry. Nočné pomalé nabíjanie je pre nich lacnejšie a zároveň dostatočné pre denné rozvozy,“ vysvetľuje Lucia Čišková. V prípade taxislužieb, ktoré potrebujú elektrické vozidlá dobíjať priebežne, aj v rámci dňa počas prestojov, je výhodnejšie zas využiť dostupné siete rýchlonabíjačiek. Ak chcete v rámci firemných benefitov poskytovať zamestnancovi vozidlo aj na súkromné účely, je na zváženie možnosť v prípade rodinných domov inštalovať tzv. wallboxy, ktoré sú bezpečnejšou a výkonnejšou alternatívou než nabíjanie z bežnej domácej zásuvky.

All in one

Výhodou  - nielen z časového a finančného hľadiska, ale aj z hľadiska vášho komfortu, je komplexnosť riešenia, ako je to pri operatívnom lízingu. „Firmy dostanú  prístup k nabíjacej infraštruktúre resp. im zabezpečíme nabíjaciu stanicu aj priamo do firmy, so službami od registrácie vozidla cez inštaláciu, revíziu a servis nabíjačky pre elektromobily, back-endový systém na kontrolu spotreby a spoplatnenie nabíjania pri SMART technológii, ako aj ďalšie servisné, pneuservisné a asistenčné služby,“ spresňuje výkonná riaditeľka Business Lease. Dokonca pre väčšiu podporu elektromobility firiem na Slovensku spolu s partnermi založili E-mobility EcoSystém, platformu, ktorá poskytuje firmám komplexné riešenia elektrifikácie ich fleetov, a to od outsourcovanie finančných zdrojov na obstaranie vozidla, ale aj jeho prevádzku, vrátane prechodu na systém účtovania kilometrov a spotreby pri elektromobiloch, ale aj možnosti pripojenia na nabíjaciu sieť a zelené zdroje energie.

Fakturácia

Práve spomínaný reporting, a teda aj fakturácia, či účtovanie e-fleetu je pre firmy strašiakom, najmä ak popri obstaraní elektromobilov majú stále vo firme vozidlá so spaľovacím motorom. „Pri EES je samozrejmosťou reporting, ktorý klient musí adaptovať pri prechode na elektrifikovaný fleet, kde potrebuje rozlíšiť náklady minuté na čerpacích staniciach, náklady na nabíjanie a tiež rozlíšiť nabíjanie doma, vo firme alebo na verejnej nabíjacej infraštruktúre,“ spresňuje Lucia Čišková. Je zrejmé, že málokto si vie na začiatku predstaviť všetky účtovné a evidenčné aspekty toho, čo to znamená kúpiť si elektrické vozidlo. Práve EES umožňuje jednoducho zákazníkovi spočítať a ukázať, kde sa dané elektrické vozidlo nabíjalo, koľko sa nabilo a ako tieto „náklady“ správne vyúčtovať. Často je problémom práve to, že vodiči sa na fleetových vozidlách striedajú, resp. v rámci mesiaca striedajú vozidlá so spaľovacím motorom, elektromotorom prípadne hybridné vozidlá. Ak na každom vozidle urobia aj súkromné aj služobné kilometre, tak bez kvalitného telematického riešenia je skoro nemožné správne spočítať, koľko by vodič mal zaplatiť do firemnej kasy a pod. Prepojenie služieb, ako je verejné, firemné či domáce nabíjanie s celkovým manažmentom a spravovaním procesu nabíjania do jednej platformy a aplikácie vám umožní získať úplnú kontrolu nad prevádzkou a rozúčtovaním nákladov na vozidlá.

Úspora na vozidlách

Udržateľné riešenia vás vôbec nemusia veľa stáť. Práve naopak. Ak nie sú všetci zamestnanci obchodníci, ktorí sú stále na cestách, a teda väčšinu dňa firemné vozidlo stojí na parkovisku, riešením môže byť pre vás car sharing. „Zdieľanie vozidla umožňuje firmám plnohodnotne prevádzkovať flotilu vozidiel a efektívne riešiť mobilitu „požičiavaním“ vozidla viacerým zamestnancom. A to dokonca bez potreby fyzického odovzdania kľúčov od vozidla, no s dostatočnou kontrolou jazdených kilometrov,“ konštatuje. Na obdobnom princípe funguje aj car pooling, ktorý vám tiež šetrí administratívu a peniaze a umožňuje maximálne využiť kapacity auta znížením prestojov na parkovisku.

Zdroj foto: Freepik

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.