Kedy by ste mala riešiť výmenu brzdových kotúčov a platničiek?

Brzdy a vlastne celý brzdový systém patrí k najdôležitejším súčastiam každého automobilu. A pokojne môžeme povedať, že je tým úplne najdôležitejším. A preto je aj maximálne dôležité, aby bol v dobrej kondícii.

shutterstock_brzdove_kotuce21

Zastaviť auto nie je pre brzdy ľahká úloha

Okrem pravidelného menenia brzdovej kvapaliny, ktorej prípadný únik treba okamžite riešiť, sú veľmi namáhanými súčasťami brzdového systému aj brzdové kotúče a brzdové platničky. Ich pravidelnej výmene by ste sa taktiež nemala vyhýbať pokiaľ chcete, aby brzdový systém vášho auta fungoval tak, ako má.

Brzdové kotúče bývajú pri brzdení vystavované veľkému treniu. Veď ako inak by dokázali zastaviť auto? Trenie a sním spojené vysoké teploty však nie sú tým jediným, čo opotrebúva brzdové kotúče. Ich veľkým nepriateľom je aj hrdza, ktorej sa vo vlhkých a ťažko dostupných zákutiach dobre darí.

Zvláštne zvuky, či opotrebovanie, ktoré vidieť pohľadom, to všetko netreba ignorovať

Vplyvom veľkého zahriatia pri silnom brzdení a následného ochladenia sa môže brzdový kotúč zvlniť. V prípade, že nastane zvlnenie brzdového kotúča, určite na to prídete aj bez toho, aby ste sa v autách nejako zvlášť vyznala. Budete to totižto nie vidieť, ale počuť.

Akékoľvek zvláštne zvuky prichádzajúce z oblasti podvozku a zvlášť pri jazde v nerovnom teréne netreba podceňovať. Auto si v takomto prípade treba nechať skontrolovať v servise. Rovnako tak by ste sa mala snažiť o to, aby vám brzdové kotúče skontrolovali aspoň pohľadom kľudne aj pri každom prezúvaní.

Ak je totižto brzdový kotúč opotrebovaný už „od pohľadu“, brzdové platničky budú na tom oveľa horšie. V priemere totižto počas životnosti jednej sady kotúčov „miniete“ zhruba tri sady platničiek. V takomto prípade nad výmenou dlho neotáľajte. Ako sme spomínali v úvode, ide predsa o najdôležitejšie súčasti vášho auta, ktoré sa starajú o váš bezpečný dojazd do cieľa.

Zdroj obrázka: Autor: Jackfoto / Shutterstock.com

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.