Športujte s noblesou. Poradíme vám, čo na seba

Napísal Trumpeter 08. október 2018

Milujete šport? Pravidelný pohyb robí dobre nielen našim kĺbom, svalom, orgánom a celému telu, ale aj psychike. Lenže, tak ako si každý druh športu vyžaduje správne precvičovanie jednotlivých častí tela, to isté platí aj o oblečení. 

istock poledance

Bez primeraného športového odevu sa výsledný efekt, skrátka, nedostaví. Ako zvoliť také kúsky, aby sa telo počas teplých dní pri športovaní zbytočne neprehrievalo a v zime zasa neprechladilo? Dozviete sa už v nasledujúcich riadkoch

Medzi najdôležitejšie faktory patrí kvalita látky.Niektoré druhy tkanín môžu obsahovať nežiaduce alergény, ktoré pri kontakte so spotenou kožou vyvolajú nepríjemné problémy ako vyrážky či dokonca alergickú reakciu. Odporúča sa preto zvoliť radšej kvalitu za vyššiu cenu ako množstvo lacných kúskov, ktoré pri prvom náznaku zdravotného problému aj tak skončia v smetnom koši. Napríklad polyamid, nazývaný silon alebo nylon, je rýchloschnúci materiál, čo znamená, že neviaže na seba vodu, ale odvádza ju od tela, a rýchlo sa odparuje. Je to silný, trvácny a oderuvzdorný materiál. Vždy je potrebné si všímať percentuálne zloženie textílie,“ radí Daniel Krížik, majiteľ športového butiku Pole Dance 32 v Trnave. Ďalším dôležitým faktorom pri vyberaní športového oblečenia je dbať na veľkosť a elasticitu. Rozhodne nevhodná je malá veľkosť, ktorá síce môže pôsobiť sexy a zvýrazniť dámsky dekolt, no zároveň môže zabraňovať správnej cirkulácii krvi počas cvičenia. Oblečenie určené na šport musí byť nielen pohodlné, ale aj funkčné. 

Čo si obliecť na jednotlivé druhy športu?

Joga a pilates

Na toto cvičenie sú vhodné dlhšie nohavice a legíny, ktoré udržujú svaly a šľachy neustále v teple a zároveň pokožku držia čo najdlhšie v suchu. Tričká zo syntetických vlákien (umelé vlákna alebo niekedy sa používa aj názov chemické vlákna) dobre odvádzajú pot a navyše sú priedušné. Odporúčam športové tielko s obsahom elastanu, nazývaného aj spandex, čo je veľmi silný a pevný materiál. Pozor, iba 100 % elastan je možné roztiahnuť až do šesťnásobku pôvodnej veľkosti, preto je potrebné všímať si jeho percentuálne zastúpenie v textílii. Od toho sa odvíja celková elasticita danej látky. Telu dodá potrebnú oporu, no zároveň nebude počas cvičenia škrtiť,“ dodáva D. Krížik. Samozrejme, kvalitná športová podprsenka je úplný základ pre ženy. Na jogu je vhodnejšia ľahšia, bezšvová so širokými ramienkami, ktorá netlačí. Tú na behanie nechajte počas hodiny jogy radšej doma. V úvode cvičenia si možno nechať na nohách aj ponožky, no následne ich treba dať dole, aby sa vám na podložke nešmýkalo. 

Fitnes

Oblečenie nesmie byť príliš tesné, inak vás bude ťahať, zarezávať sa do kože a popritom ešte aj zvýrazní všetky vaše nedostatky. Ideálne sú elastické športové legíny. Odporúčam veselšie vzory a farby, ktoré vám pomôžu lepšie sa odreagovať od každodenných povinností, dostať náladu do správnej polohy a pomôcť k lepšiemu výkonu. Pre odvážne dámy sú vhodné do fitnes centra aj športové šortky, ktoré odhalia krásne vypracované nohy a doprajú väčšiu voľnosť pri pohybe.Športová podprsenka by mala byť pevná, dobre tvarovať hrudník, nemala by byť tesná, ale ani voľná. Výborná je podprsenka s prekríženými ramienkami na chrbte, ktorá pri cvičení dobre drží, neposúva sa a nekĺže. Vhodné sú klasické nohavičky namiesto čipkovanej spodnej bielizne, bavlnené ponožky a pevná obuv v podobe tenisiek. Nezabudnite ani na mikinu počas chladnejších dní. 

Beh

Pri behu je obuv bezpochyby najdôležitejším prvkom outfitu, ktorý zaručuje bezpečnosť a pohodlie. V prvom kroku sa treba rozhodnúť, aký terén vám na tréning viac vyhovuje, a podľa toho si zvoliť typ obuvi. Rozlišujeme dva základné druhy, a to trail – beh vo voľnom teréne/lese, a cestu – beh na spevnených povrchoch. Takže, stačí si vybrať a tomu prispôsobiť bežeckú obuv. Behať možno aj v bavlnenom tričku a teplákoch, lepšie je však investovať do kvalitného odevu, ktorý zvyšuje komfort pri pohybe a vydrží dlhšie. Treba dbať na to, na aké ročné obdobie je oblečenie určené. Na leto sú ideálne materiály, ktoré príjemne chladia, a pokrývka hlavy pred páliacimi slnečnými lúčmi. V zime treba vrstviť a materiály by mali byť priedušné, ale zároveň nepremokavé. Spodná vrstva by mala byť z termo materiálu. 

Nový trend - twerk a pole dance

Keďže pri pole dance ide o tanec pri tyči, ideálne je obliecť si športový top a krátke nohavice. „Má to praktické dôvody, keďže tyče sú vyrobené z kovu (pochrómovaný povrch alebo leštená antialergická oceľ) a oblečenie sa na nich šmýka,” vysvetľuje Lucia Vargová, trénerka pole dance. Tancuje sa naboso, prípadne v topánkach s platformou s vysokým opätkom. „Je dobré, ak majú remienok cez priehlavok, aby sa počas tanca nevyzúvali,” odporúča trénerka. Pri twerku je „dress code“ rovnaký, s tým rozdielom, že potrebujete tenisky a chrániče na kolená.

2 komentárov

  • Komentár Soytxf %PM, %13 %677 %2024 %15:%jan napísal Soytxf

    Faksht uwqqd https://plsleepes.com/ Nnnxtc Kozbab Brqvex

  • Komentár Romik %PM, %19 %702 %2019 %15:%júl napísal Romik

    kedysi som chodila do fitness 3x do týždňa ale po deťoch je to ťažké :/ potrebujem zhodiť pár kíl no neviem sa donútiť a v ničom sa necítim komfortne...možno zmena oblečenia pomôže, manžel mi kúpil oblečko v kauflande newletics tak sa začínam aj celkom tešiť keď si to oblečiem a snáď mi to pôjde :)

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.