Datle

V období Vianoc sa už spravidla na stole objavujú sušené datle s ostatnými sušenými dobrotami ako sú jabĺčka, figy, hrušky  a slivky. Úroda sa zberá od septembra do decembra, preto sa u nás objavujú na vianočnom stole.

Zmienka o datlách sa objavuje v Biblii aj v Koráne. Patrí medzi sedem dôležitých izraelských plodín, ktoré tvorili základ ľudskej výživy v biblických časoch: pšenica, jačmeň, granátové jablko, olivy, hrozno, figy a datle.

Ak by ste si chceli vo vašej záhrade zasadiť kôstku z datle na plody, ktorú ste si odložili z Vianoc; plodov sa žiaľ nedočkáte, ale ak chcete mať peknú izbovú kvetinu, skúste to práve s touto palmou. Rastie rýchlo a poteší vás svojou jednoduchou krásou a nenáročnosťou.

datle_deglet_nour

Datlovnik pravý (Phoenix dactylifera) jeho pôvod siaha do Mezopotámie medzi rieky Eufrat a Tygrid na území dnešného Iraku; približne v 3. a 4. tisícročí p.n.l. sa dostal cez Palestínu a Egypt do severnej Afriky a odtiaľ do Európy. Existuje niekoľko odrôd datlovníka a v Európe je najrozšírenejšia odroda Deglet Nour.

Viete, že...

... palma datlovnika obľubuje suché teplé podmienky a je obsypaná drobnými oranžovými plodmi.

... stromy dorastajú až do výšky 30 metrov, majú samčie a samičie stromy.

... v púštnych oázach vytvárajú datlové háje a sú bohatou energetickou potravou pre nomádov.

... jeden kilogram datlí obsahuje približne 300 kj?

.. datlovnik má šťavnaté plody s kôstkou a plody obsahujú 50 percent jednoduchých cukrov (glukóza, fruktóza a sacharóza), vitamín B2, B3, B5 a B6, vysoký obsah chrómu, ktorý potlačuje chuť na sladké.

Z čerstvých plodov v domovských krajinách sa vyrába sirup, z dlhých listov sa pletú košíky, z vláken stoniek sa splietajú laná a rohože. Z miazgy samčích stromov domorodci kvasením vyrábajú víno a zužitkujú aj rozdrtené semená, ktoré slúžia ako potrava pre ťavy.

Na našom stole sa objavujú sušené či lisované datle, ktoré slúžia pri príprave koláčov a sladkých dezertov. Tí odvážnejší môžu tieto plody kombinovať pri varení a pečení s mäsom.

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.