Grécka kuchyňa

Grécko je známe nielen svojimi krásnymi plážami a históriou, ale aj zdravou a chutnou kuchyňou, ktorá uspokojí ako milovníkov mäsa, tak vegetariánov.

>> Móda >> Aktuálne >> Grécka kuchyňa

Grécke kulinárske umenie má štyri tisíc rokov starú históriu. Jedlá sa pripravujú vždy z čerstvých ingrediencii, používa sa množstvo zeleniny a byliniek. Na prípravu a dochutenie sa používa grécky olivový olej, ktorý má blahodarne účinky na zdravie. To isté platí aj o zelenine, bylinkách a ovocí (hrozno, melóny, broskyne a pod.).

Medzi tradičné jedlá patrí moussaka, čo je nákyp s baklažánmi a mletým mäsom. Moussaka sa pečie v rúre a po vytiahnutí sa zaleje hustou bešamelovou omáčkou a ochutí sa škoricou. Vôňa pečeného mäsa nad ohňom nás vždy upúta, väčšinou pôjde o souvlaki, sú to kúsky jahňacieho alebo bravčového mäsa navlečené na špajli. Kto má rád mleté mäso, nech ochutná keftedakiu, sú to fašírky z hovädzieho mäsa. Vegetariáni si okrem bohatej ponuky šalátov možno pochutnajú na skordalii. Je to zemiakové pyré s olejom a väčším množstvom cesnaku. Tradičný gyros je aj u nás známy, v Grécku sa s ním stretnete hlavne z jahňacieho mäsa.

Dary mora sa nám núkajú samé na každom kroku v Grécku. Ponuka je bohatá a najdôležitejšie je, že sú vždy čerstvé. Grilované či varené ryby, raky, langusty, krevety a chobotnice ponúkajú všetky reštaurácie pri mori.

Sladká bodka na záver vám určite dobre padne za chutným jedlo. Typický grécky múčnik kataifi je závitok s orechmi a sirupom.Loukoumades je pečivo z kysnutého cesta s medom a škoricou; a do tretice sladké pohladenie galaktoboureko. Sú to krupicové koláče s lístkovým cestom a sirupom.

Baklažány imam / pre 6 osôb/

P o t r e b u j e t e : 6 stredne veľkých baklažánov, 5 cibúľ, 10 strúčikov cesnaku, 5 zrelých rajčiakov, 1 viazaničku petržlenovej vňate, 375 ml oleja, soľ, mleté čierne korenie

P o s t u p :
1, Baklažány umyjete, odstránite listy, stopky ponecháte, prekrojíte na polovice posolíte.
2, Na panvicu nalejete 2/3 oleja, zohrejete, baklažány opražíte z oboch strán a vyberiete.
3, Cibuľu pokrájate na tenké kolieska, cesnakové strúčiky rozkrojíte na 3 až 4 časti, rajčiaky olúpete, vyberiete semená a pokrájate, petržlenovú vňať posekáte.
4, Do oleja kde ste pražili baklažány, vložte cibuľu a cesnak, keď zmäknú pridajte petržlenovú vňať, rajčiaky, soľ a mleté korenie. Dobre zamiešajte, chvíľu pražte a potom nechajte vychladnúť.
5, Baklažány vložte do širokého pekáča, naplňte pripravenou zmesou, podlejte pohárom vody a zvyškom oleja. Pečte v stredne vyhriatej rúre asi hodinu a podávajte chladné.

Dobrú chuť!

1 Komentár

  • Komentár Peter %AM, %27 %442 %2020 %09:%jan napísal Peter

    Rajčiny majú šupu a preto sa šúpu a nie lúpu.

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.