Potešte vaše chuťové poháriky s Cinzano Bianco

Červená je farba Vianoc. Je to tiež farba prvého vermútu, ktorý bratia Giovanni Giacomo a Carlo Stefano Cinzano začali vyrábať v roku 1757 vo svojom obchode v Turíne. Ich prvý červený vermút sa preslávil ako „Turínsky vermút” a pil ho napríklad  Casanova.

cinzano_21

Moderný biely vermút má dnes sladkú chuť, vonia škoricou a vanilkou, preto si pri štedrovečernom stole zaslúži čestné miesto. Svetložltý drink stačí naliať do pohára s cukrovým okrajom, ktorý dozdobíte plátkom citróna a ikonický drink je na svete. Ako prvý v poradí menu je aperitív. Pod aperitívom rozumieme ľahký alkoholický nápoj (vermút, cinzano, sherry, becherovka, vodka, martini), ktorý sa podáva pred jedlom, na povzbudenie chuti.  Cin Cin!

Bravčové plátky Paillard s omáčkou Beurre blanc s Cinzanom

P O T R E B U J E T E: 4 bravčové steaky asi 170-200g, hrubé asi 2,5 cm, olivový olej, hrubozrnná morská soľ, čerstvo namleté čierne korenie 8 menších pórkov, nie hrubších ako 2,5 cm (podľa chuti)

P O S T U P:

1. Steaky zo strany s tukovou vrstvou nakrojíme, roztvoríme a odstránime prebytočný tuk. Steaky po jednom položíme medzi dve vrstvy potravinovej fólie a naklepeme na hrúbku zhruba 7 mm. Potrieme alebo postriekame olejom a z oboch strán osolíme a okoreníme.
2. Z pórku odrežeme tmavozelené konce listov, zhruba 5 cm nad miestom, kde listy začínajú tmavnúť. Z koreňov odkrojíme jednotlivé vlákna tak, aby vrstvy listov zostali držať spolu. Pórky pozdĺžne prekrojíme na polovice, prípadne odstránime vnútorné tvrdé listy. Dôkladne ich opláchneme pod tečúcou vodou, listy pritom opatrne roztiahneme, aby sme odstránili aj hlinu a piesok medzi nimi. Pórky potom osušíme, potrieme olivovým olejom a podľa chuti osolíme a okoreníme.
3. Pórky grilujeme pod pokrievkou, pričom ich každých pár minút obrátime, pokiaľ nezmäknú a zo všetkých strán sa nesfarbia mierne do hneda.
4. Plátky mäsa grilujeme na vyššom stupni grilu z jednej strany zhruba 3 minúty, pokiaľ sa na nich neobjaví typický mriežkovaný vzor. Z druhej strany potom stačí menej.
5. Plátky mäsa položíme najskôr opečenou stranou na servírovaciu tácku alebo jednotlivé taniere. Lyžicou po mäse rozdelíme omáčku a na každý steak položíme dva opečené pórky. Posypeme čerstvou petržlenovou vňaťou a podávame.

steak_0221

Biela omáčka (10 porcií) – Beurre blanc

P O T R E B U J E T E: 100 g šalotky, 50 g cesnaku, 5 g bobkový list, 2 g tymianu, 2 g nového korenia, 2 l smotany na varenia, 200 g masla, 1 l bieleho vína, 150 ml Cinzana,

P O S T U P: Šalotku a cesnak nakrájame na drobno a zarestujeme na masle. Osolíme, okoreníme, pridáme bobkový list, tymian, nové celé korenie a zalejeme vínom. Vyredukujeme takmer do sucha a zalejeme cinzanom. Opäť vyredukujeme, pridáme smotanu a varíme do zhustnutia. Na záver scedíme.

Tip: Do omáčky môžete pridať aj mladé hríby (špičky - tanečnica poľná).

Dobrú chuť!

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.