Grilovačka za každého počasia

Napísal Simona Klérková, Palma 18. august 2019

Milujeme grilovačky – tie okamihy s blízkymi, kedy máme čas porozprávať sa, zabaviť a spoločne si vychutnať jedlo v exteriéri. Prepečenému steaku, grilovanej kuracinke ani zelenine z grilu neodolá nik. Vábia svojou vôňou a družnou atmosférou pri grilovaní.

TIP: Kráľ grilovačiek – za každého počasia

Ak vlastníte gril, ktorý nedymí, stačí vám prístup k elektrickej zásuvke, nepotrebujete naň žiadne extra palivo a aj pri náhlej zmene počasia vám umožní dogrilovať delikatesy v pohodlí kuchyne, máte počas tohtoročnej grilovacej sezóny vyhraté. Vďaka rozoberateľnému elektrickému grilu Orava EG-1900 sa razom zmení grilovačka z ťažkej driny na príjemnú zábavu. Je praktickou kombináciou kontaktného grilu a grilovacej dosky, pričom obe časti fungujú nezávisle. Na oboch možno simultánne nastaviť rôznu teplotu grilovania až do 210 0C podľa toho, či práve grilujete pláty cukety, pstruha, alebo potrebujete gril „vypiecť“ na poctivé ugrilovanie jahňacej kotlety. Zaklopený vám poslúži aj na zapekanie panini, bruschetty či toastov k zeleninovým šalátom. Disponuje praktickou miskou na odtekanie mastnoty a oleja, ľahko sa obsluhuje a môže byť váš za 79 €. www.orava.eu 

ŽIVÁNSKA NA GRILE
(4 porcie)

Suroviny: 4 plátky bravčovej krkovičky, 4 kuracie rezne, 100 g klobásy, 100 g prerastenej slaniny, 2 väčšie červené cibule, soľ, čierne mleté korenie, 4 PL repkového oleja

Postup:
Klobásu a zemiaky nakrájame na kolieska, slaninu na menšie kocky, cibuľu na polmesiačiky
Na alobal vrstvíme zemiaky, na ne plátok krkovičky a plátok kuracieho rezňa, osolíme a okoreníme. Na to dáme klobásu, slaninu, cibuľku a pokvapkáme repkovým olejom.
Alobal dôkladne uzavrieme. Takto pripravíme štyri porcie živánskej a pomaly grilujeme na nepriamom ohni dovtedy, kým mäso nie je mäkké.

GRILOVANÝ OŠTIEPOK
(4 porcie)

Suroviny: 2 údené pološtiepky, 1 hlávka šalátu, 3 stredne veľké paradajky, 1 žltá paprika, ½ červenej papriky, 4 PL olivového oleja, soľ, čierne mleté korenie

Postup:
Pološtiepky jemne pokvapkáme olivovým olejom, zabalíme do alobalu a krátko grilujeme. Stačí, keď sa syr dôkladne prehreje, inak by sa mohol roztopiť.
Hlávkový šalát umyjeme, natrháme na väčšie kúsky. Papriku a paradajky nakrájame na kúsky, cibuľu na polmesiačiky. Zeleninu zmiešame so šalátom a pred podávaním ochutíme trochou olivového oleja, soľou a korením.

NAKLADANÉ CUKETY S CESNAKOVOU BAGETOU
(4 porcie)

Suroviny: 500 g cukety, 500 ml olivového oleja, 100 ml octu, 2 ČL horčice, 1 strúčik cesnaku, 1 ČL červeného korenia, 1 PL nasekaného kôpru, soľ

Bagety:
2 – 3 bagety francúzskeho typu
3 strúčiky cesnaku
1 PL nasekanej petržlenovej vňate
3 PL olivového oleja

Postup:
Cuketu nakrájame na hrubšie kolieska a dáme do misy. Ocot dáme variť a keď zovrie, prelejeme ním cuketové kolieska. Necháme 20 minút postáť.
Potom cuketu vyberieme, jemne osolíme a dáme do pohára. Pridáme na plátky nakrájaný cesnak, korenie a bylinky. Zalejem olejom a necháme aspoň 1 deň v chladničke.
Bagetu po celkom povrchu narežeme a potrieme olivovým olejom zmiešaným s roztlačeným cesnakom a vňaťou. Pred podávaním grilujeme z každej strany a podávame s nakladanou cuketou.

 

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.