Čo Slováci varia najčastejšie?

Keď nám pri varení dochádzajú nápady, čoraz častejšie sa spoliehame na internet. Jedna z najnavštevovanejších slovenských stránok s receptami je https://kuchynalidla.sk/ .

Nájdete tu skvelé recepty od známych šéfkuchárov, ktoré pripravíte rýchlo a jednoducho. Týchto 10 receptov vyhľadávali návštevníci stránky za prvý polrok tohto roka najčastejšie. Inšpiruje sa!

Špagety Carbonara

Suroviny:
• 500 g špagiet Combino
• 200 g údenej slaniny Pikok (plátky)
• 1 cibuľa
• 1 strúčik cesnaku
• 100 ml bieleho suchého vína Pinot Grigio
• 250 ml smotany na šľahanie Pilos (33 %)
• 3 žĺtka
• 2 lyžice strúhaného syra Grana Padano
• morská soľ v mlynčeku Kania
• čierne korenie v mlynčeku Kania
• lístky čerstvej bazalky

Postup:

Špagety uvaríme podľa návodu v osolenej vode a scedíme.
Slaninu nakrájame na kocky a na rozohriatej panvici a za stáleho miešania opečieme do zlatista. Potom ju preložíme z panvice do misky a na výpeku zo slaniny orestujeme nadrobno nakrájanú cibuľu a cesnak. Krátko opražíme a zalejeme bielym vínom. Povaríme, kým sa alkohol z vína odparí. Potom pridáme polovicu smotany a krátko povaríme. Na panvicu pridáme späť opraženú slaninku.
V miske zmiešame žĺtky, druhú polovicu smotany a syr grana padano. Zmes pridáme na panvicu, stíšime plameň, osolíme a okoreníme. Pridáme horúce uvarené špagety, dôkladne premiešame a stiahneme zo sporáka.
Pred servírovaním ozdobíme nasekanou bazalkou. 

Segedínsky guláš patrí síce k tradičným jedlám maďarskej kuchyne, ale v našom jedálničku má svoje miesto už oddávna.  Kombinácia kvasenej kapusty a mäsa jednoducho nemá chybu. Viete, ako ho pripravuje známy šéfkuchár Roman Paulus?  Ochutnajte jeho recept, patril tiež k najvyhľadávanejším. Všetko, čo k receptu budete potrebovať, nájdete TU.       

Lahodná, jemná a zaručene nevšedná je Krémová karfiolová polievka. Ochutená podľa receptu strúhaným syrom Grana Padano, chutí naozaj výnimočne a ocení ju aj ten najväčší gurmán ako prvý chod ľahkého letného obeda. Postup s ingredienciami na jej prípravu nájdete TU.

Hľadáte menu na rodinnú oslavu alebo chcete prekvapiť hostí niečím novým? Vyskúšajte recept Marcela Ihnačáka Bravčovú panenku s prosciuttom a dusenou zeleninou. Pripraviť túto  šťavnatú pochúťku, ktorá pôsobí aj na tanieri naozaj slávnostne,  nie je také zložité. Postup a suroviny na jej prípravu nájdete TU.

Pečené kuracie stehná na kyslej kapuste so sušenou šunkou patria  k obľúbeným jedlám skôr v chladnejších mesiacoch, ale príjemne zasýtia aj v lete. A čo je hlavné, máte ich raz-dva hotové. Postup a suroviny na prípravu nájdete TU.

Tipli by ste si, ktoré koláčiky pečú v  slovenských domácnostiach najčastejšie? Ťažko povedať, či tradičným kysnutým koláčom už odzvonilo, isté je, že k najvyhľadávanejším dezertom patria ľahučké Čokoládové muffiny. Typické koláčiky v papierových košíčkoch si obľúbili deti i dospelí a radi si ich vychutnávajú pri rôznych príležitostiach. Recept na výborné muffiny s čokoládou a banánmi nájdete TU.

Torta bez múky? A prečo nie? Svieža a ľahučká Maková torta bez múky s krémom s mascarpone a bielou čokoládou podľa Veronikinho receptu bola za posledný polrok druhým najvyhľadávanejším receptom. Chcete ju vyskúšať? Nech sa páči, suroviny a video s návodom nájdete TU.

Vyzerá naozaj famózne! A rovnako aj chutí. Kombinácia brownies korpusu, lahodného tvarohového krému a čerstvých voňavých jahôd je doslova hriešne lákavá. Zaujala vás Čokoládová torta s tvarohovým krémom a jahodami?  Postup a suroviny na jej prípravu nájdete TU.

Koláč s čokoládou a tvarohovým krémom je veľmi výdatný a mix tvarohu a čokolády mu dáva jedinečnú chuť. Ocení ho rodina ako nedeľný zákusok po dobrom obede a je to tiež skvelý tip na chutný dezert pre návštevu.  Ak ste ho ešte nevyskúšali, suroviny a video s návodom nájdete TU.

Nie nadarmo sa Cisársky trhanec so slivkovým kompótom volá cisársky. Keď ho ochutnáte, pochopíte. Video cukrárky Veroniky vás presvedčí, že aj tento recept poľahky zvládnete a dokonca sa naučíte flambovať.  Postup a suroviny na prípravu trhanca nájdete TU.

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.