Zem frankovky

Burgenlandské dezertné a červené vína prispievajú k medzinárodnej povesti vďaka obciam Deutschkreutz, Großwarasdorf, Horischon, Lutzmannsburg, Raiding, Unterpetersdorf a Neckenmarkt, ktoré tvoria najznámejšiu oblasť rakúskeho červeného vína.

vino cervene1000x563

Dezertné vína
Prvý historicky doložený bobuľový výber na svete pochádza zroku 1525 v podobe „Lutherovho vína“. Občania rakúskeho Rustu si vínom „Ruster Ausbruch“ v roku 1681 kúpili mestské práva od cisára Leopalda I. Značky Karacher, Tschida alebo Feiler-Artinger, patria v súčasnosti medzi najlepšie na medzinárodnom trhu sladkých vín.

Burgenlandské červené vína sú konkurencie schopné aj v medzinárodnom meradle. Pri spontánnej slepej degustácii vo Viedni na vinárskom veľtrhu koncom deväťdesiatych rokov, experti na víno nedokázali zachytiť rozdiel medzi burgenlandským couvée červeným v strednej cenovej kategórie proti slávnejšiemu a drahšiemu couvée z Bourdeaux.

Frankovka modrá
Mierne podnebie a hlinitá pôda dodávajú frankovke mimoriadne ovocnú chuť spoločne s minerálnym prameňom Juvin. Medzi pôvodné odrody, ktoré sa tu pestujú patrí okrem Frankovky modrej aj Rizling vlašský. Obidve odrody získavajú optimum z terroir – zo špecifickej pôdy.

Ideálne prírodné podmienky v Burgenlande prospievajú aj iným červeným vínam. Svätovavrinecké, ktoré napriek náročnosti pestovania je veľmi chutné, plné a guľaté. Prevláda v ňom vôňa čerešní a sliviek. Zwiegeltrebe je v Rakúsku vyšľachtený z Frankovky modrej a Svätovavrineckého, prináša lahodné chute. Pinot Noir známy tiež pod názvom Burgundské modré, je určené predovšetkým znalcom. Charakterizuje ho jasná farba s nápadnou kyselinkou. Špecialitou južného Burgenlandu je víno Uhudler. Na rozdiel od viničov sa „neštepí“, ale je priamy pestovateľský hybrid. Veľmi ľahké červené víno, takmer ružové, má intenzívnu chuť jahôd a čiernych ríbezlí. Typovo podobné talianskemu červenému vínu fragolinu zo severu.

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.