Rybacie recepty

Rybacie mäso má najviac výnimočných živín, ktoré sa nachádzajú len v tomto mäse. Obsahuje dostatok vitamínu B12, železo, jód a iné.

Rybacie mäso je bohatým zdrojom vitamínu D potrebného na vývin kostí a vitamínu A, ktorý preventívne pôsobí na choroby zraku. Omega – 3 kyseliny sa nachádzajú v tuku morských rýb žijúcich v chladných vodách (losos, tuniak, makrela a sleď)  a ani kuchynské spracovanie im neublíži. Vedeli ste, že 100 gramová porcia dodá vášmu organizmu dennú polovičnú dávku bielkovín?

Rybacie mäso zabezpečuje zdravé fungovanie štítnej žľazy. Ryby sú bohatým zdrojom jódu, ktorý je významný pre činnosť štítnej žľazy a brzdí vývoj arterosklerotických porúch. Nedostatok jódu v prenatálnom období a v prvých mesiacoch života môže spôsobiť poruchy telesného rastu a sluchu. Preto sa gravidným ženám odporúča  raz za týždeň užiť 300 g rybieho mäsa. Jód pozitívne pôsobí na štítnu žľazu, ktorá reguluje látkovú výmenu, nervovú sústavu a pravidelný srdcový tep. 
Železo a aminokyselina tryptofan, premieňa náš mozog na hormón šťastia – serotonin. Rybací tuk je menej kalorický ako v iných druhoch mäsa, preto sú čerstvé ryby vhodné pri príprave diétnych pokrmov. 
 
Ryba na brusniciach
Potrebujete: 4 porcie bielej ryby (treska, pražma), 1 PL bieleho vína, maslo, mleté čierne korenie, 1 PL citrónovej šťavy, 4 plátky citrónu, 3 PL brusnicového kompótu alebo džemu, soľ, múku na obaľovanie

Postup: rybu umyjete, osušíte papierovou vreckovkou a osolíte, okoreníte a potriete s brusnicovou marinádou zmiešanou s vínom a šťavou z citrónu. Potom obalíte filety v hladkej múke a upečiete na masle. Rybacie filety na tanier podávate so zemiakovým pyré, s kolieskami citrónyu zbytkom marinády.
 

 
Zapekaný pstruh na smotane
Potrebujete: 1 väčší pstruh, 250 ml sladkej smotany, 3 ks zemiakov, 150 g strúhaného syru, rybacie korenie, čierne korenie, pážitka,  

Postup: zemiaky obielite a postrúhate na hrubom strúhadle, osolíte, okoreníte a vložíte do misy na zapekanie. Pstruha umyjete, očistíte od šupín, utriete utierkou a nakoniec osolíte, posypete špeciálnym korením na ryby a položíte na nastrúhané zemiaky. Takto pripravenú misu zalejete šľahačkou, priklopíte pokrievkou a dáte piecť do predhriatej rúry na 170°C. Nakoniec pred dokončením posypete strúhaným syrom a krátko zapečte. Podávate posypané nasekanou pážitkou a zeleným šalátom.

Dobrú chuť!

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.