Viete si pripraviť čaj, ktorý povzbudí či upokojí a určite poteší?

Napísal Trumpeter 09. február 2021

Čaj má mnoho blahodarných účinkov na telo aj ducha. Aby skutočne splnil svoju funkciu, treba si vybrať kvalitný čaj a vedieť ho správne pripraviť. Poradíme, ako na to. Spoznať kvalitný čaj nie je nič náročné. Naozaj sa to dá na prvý pohľad.

cup_of_tea19

„Sypaný čaj je vždy kvalitnejší než čaj v nálevových vrecúškach. Tie zvyčajne obsahujú príliš malé a príliš vysušené časti čajových lístkov, kvetov alebo bylín, takže sa z nich nemôžu uvoľniť dobré látky, napríklad oleje, ktoré sú inak v čaji obsiahnuté. Navyše sa v úzkych vreckách nemôžu ingrediencie naplno rozpínať. Kvalitný sypaný čaj v pyramídkach však takú možnosť má,“ dáva prvú dobrú radu Mariana Veselá zo spoločnosti Veselý Čaj.

Čím väčšie sú ingrediencie, z ktorých je čaj zložený, tým vyššia záruka, že ide o kvalitu, a vyššia šanca, že bude chutiť naozaj výborne.

Ďalším znakom, že čaj je kvalitný, je zoznam jeho zložiek na obale. „Keď si k nemu privoniate, mali by ste ich tam skutočne cítiť. Napríklad lístky jahody, černice, ibištek, levanduľu, ananás...“ pokračuje Mariana Veselá.

Úžitok ako odmena

Užívanie si blahodarných účinkov čaju je odmenou pre tých, ktorým sa nelení a namiesto jednoduchého zaliatia vrecúška s čajom horúcou vodou si dokážu nájsť minútku navyše na rituál, ktorým je správna príprava naozajstného čaju. „Potrebujete vodu zohriatu na správnu teplotu, sitko alebo čajovú kanvicu, teplomer a, samozrejme, kvalitný čaj. Potom už len vedieť, ako dlho sa ten-ktorý druh lúhuje a výsledkom je nápoj, ktorý výborne chutí a ktorý má ďalšie dobré účinky,“ hovorí Mariana Veselá z Veselého Čaju.

Čo do čaju patrí?

Tak ako v prípade kávy, aj pri čaji platí, že pokiaľ ho nedochutíme cukrom alebo medom, ponúkne nám inú paletu chutí ako osladený. Sladiť si čaj nie je hriech, opäť sa v ňom rozohrajú ďalšie chute, ale zároveň môžu zaniknúť chute byliniek alebo ovocia. „Dnes sú trendom cukrové miešadlá. Je to na drevenej špajdli natočený hnedý cukor vysokej kvality, ktorý do čaju uvoľní presne toľko sladkej chuti, koľko má kto rád. Ak sladíte medom, treba počkať, kým čaj trochu vychladne, aby sa teplom neznehodnotili jeho blahodarné účinky,“ odporúča Mariana Veselá.

Akosi sa stalo, že sa v našich končinách pridáva do čaju aj citrón, no do horúceho čaju určite nepatrí. Vitamíny sa v ňom zničia. Kyslosť zároveň môže skresliť iné príjemné chute čaju a navyše škodí zubnej sklovine.

V kvalitných sypaných čajoch dnes môžete nájsť okrem naozaj veľkých kúskov ovocia napríklad aj burizóny či pukance. „Tieto doplnky výrazne nemenia chuť čaju, ale sú príjemným osviežením. Po prvé v čaji zaujímavo vyzerajú a po druhé je osviežujúce, keď čaj obsahuje aj niečo, čo môžeme žuť. Tieto novinky sa mi páčia, pretože podporujú to, čo vám má čaj dať – potešenie pre telo aj ducha,“ uzatvára čajová expertka z Veselého Čaju.

Takto si pripravíte ten najlepší čaj

„Každý druh čaju si žiada inú teplotu vody a čas lúhovania, aby zo seba uvoľnil to najlepšie. Dôležité je však aj správne množstvo čaju,“ hovorí Mariana Veselá z Veselého Čaju.

  • Čaj vždy iba lúhujeme, nikdy nevaríme.
  • Čajník alebo šálka by mali byť pred zaliatím vyhriate, aby sa voda zohriata na správnu teplotu zbytočne rýchlo neochladila tým, že odovzdá teplo nádobe.
  • Zelený čaj potrebuje vodu zohriatu na 80 °C. Na 2 dcl chutného čaju stačí 1 čajová lyžička kvalitného sypaného čaju, ktorý treba lúhovať prvý raz 2 – 3 minúty. Zelený čaj je viacnálevový, po prvej šálke si ho môžete zaliať opäť, druhé lúhovanie má trvať cca o minútu dlhšie ako prvé.
  • Čierny čaj zalejte vodou zohriatou na 100 °C (1 čajová lyžička na 2 dcl čaju) a lúhujte 3 - 4 minúty.
  • Biely čaj je najlepší, ak 1 čajovú lyžičku zalejete 2 dcl prevarenej vody, vychladnutej na 70 – 80 °C a lúhujete 2 až 3 minúty. Aj z bieleho čaju sa dá urobiť druhý nálev, teplota vody ostáva rovnaká (ideálne je, ak si ju po zaliatí prvého nálevu uskladníte v termoske, aby ostala rovnako teplá) a lúhujte 3 až 5 minút.
  • Bylinkový čaj si správne pripravíte tak, že 2 dcl vody zohriatej na 100 °C zalejete 2 čajové lyžičky sypaného čaju a lúhujete 8 – 10 minút.
  • Ovocný čaj si žiada rovnakú prípravu ako bylinkový čaj, voda by teda mala mať 100 °C a lúhovanie by malo trvať 8 – 10 minút.
  • Ajurvédsky čaj sa lúhuje iba 5 minút, pričom voda má mať pri zalievaní 100 °C a na šálku čaju (2 dcl) treba 1 čajovú lyžičku chutného ajurvédskeho čaju.

Benefity správne pripraveného čaju

Zelený čaj - po prvom zaliatí má povzbudzujúci účinok, po druhom obsahuje dávku antioxidantov aj látky na posilnenie imunity. Pri pravidelnom pití upravuje hladiny cholesterolu v krvi.

Čierny čaj - povzbudzujúce, antidepresívne a antioxidačné účinky, lepšie hojenie rán, spomalenie alebo zastavenie zápalových procesov (najmä v oblasti zažívacieho traktu).

Bylinkový čaj – môže nahradiť niektoré lieky, ak obsahuje skutočné bylinky v hojnom množstve. Čaj s feniklom napríklad pomôže pri žalúdočných ťažkostiach, čaj s kamilkou zas podporí imunitu.

Ovocný čaj – príjemné chute a ďalšie pozitívne účinky určujú ingrediencie, z ktorých je čaj zložený. Môže obsahovať napríklad vitamín A, mať čistiace a detoxikačné účinky. Ak ide o kvalitný sypaný čaj, obsahuje aj kúsky ovocia, ktoré dobre chutia.

Ajurvédsky čaj – upokojuje, povzbudzuje, podporuje správne spaľovanie tukov a dokonca môže mať aj afrodiziakálne účinky.

 

1 Komentár

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.