„Maskné“: problémy s pleťou, za ktoré môže rúško

Rúška zohrávajú dôležitú úlohu pri znižovaní šírenia koronavírusu, s ktorým sa posledné mesiace pasuje celý svet. Ak ich však nosíme nepretržite väčšinu dňa, našej koži môžu spôsobiť problémy od akné, cez šupinky na tvári až po zapálené vyrážky či svrbenie a iritáciu pokožky.

Tieto nežiaduce dermatologické prejavy dostali medzi dermatológmi nový názov. Pomenovali ho „maskné“. Ide o typ pleťového problému, ktorý vznikol počas pandémie koronavírusu a môže zaň pravidelné nosenie rúšok. Toto slovo vzniklo spojením anglického slova „mask”, čo v preklade znamená rúško a „akné”, ide teda o typ akné, spôsobený dlhodobým nosením rúšok. Objavuje sa najmä v okolí úst, na brade či lícach – teda na miestach, ktoré pod rúškami schovávame.

Akné z rúška sa naozaj stáva problémom čoraz viacerých ľudí, a to najmä tých, ktorí nosia zakrytú polovicu tváre takmer po celý deň. Sú to predovšetkým zdravotníci, u ktorých sa tento problém začal objavovať ako prvý. Podľa výskumu uverejnenom v dermatologickom magazíne Journal of the American Academy of Dermatology najmenej 83 % zdravotníkov v Číne trpelo problémami s pokožkou. V posledných mesiacoch však lekári hlásia nárast výskytu akné aj u ľudí mimo zdravotníckej starostlivosti, keďže nosenie rúšok je odporúčané, resp. povinné celosvetovo aj u širokej verejnosti.

adriana_tomekova_c_david_duducz

„Príčinou vzniku nového fenoménu „maskné“ je najmä teplo a vlhkosť, ktorá sa pod rúškami tvorí, takisto problém zhoršuje aj make-up a mechanické trenie látky o pokožku, čim vzniká mechanické akné. Takto môže dochádzať k nadprodukcii mazu a upchávaniu pórov až k tvorbe nodulocystických lézií (môžu vzniknúť noduly a cysty na pokožke) a povrchových zapálených lézií. Navyše, dlhotrvajúce teplo a vlhko vytvorené pod rúškom na tvári môže spôsobiť svrbenie a suchú a podráždenú pokožku. Takéto akné sa objavuje najmä v okolí úst, na brade či lícach – teda na miestach, ktoré sú s rúškom v najbližšom kontakte. Ďalším faktorom, ktorý tento problém s akné zhoršuje, je celkový stres z pandémie, pod ktorým ľudia neustále sú,“ vysvetľuje dermatologička MUDr. Adriana Tomeková z dermatologicko-laserovej kliniky TOMAR.

5 tipov ako zabrániť vzniku kožných problémov pod rúškom

Rúšok sa tak skoro asi nezbavíme, takže si radšej pamätajme postup, ktorý by mal vznik „maskné“ minimalizovať a pomôcť našej pleti správne sa regenerovať.

1.     Čistenie pleti aj rúšok

Základom je pravidelné čistenie pleti a, samozrejme, aj rúška, ak je látkové. Jeho umytím tiež odstránite oleje a kožné bunky, ktoré sa hromadia vo vnútri masky, čo by mohlo viesť k problémom s pokožkou. Skvelým tipom, ako aj uprostred dňa osviežiť rúško, je použitie antiseptického eukalyptového spreja. Stačí streknúť malé množstvo a chvíľku nechať vyvetrať. Okrem toho, že vám rúško rozvonia, uvoľní dýchacie cesty, zároveň ho vydezinfikuje a pripraví na ďalšie nosenie. Večer si tiež dôkladne vyčistite pleť, najmä ak používate aj make-up, ktorý si počas nosenia rúška o jeho vnútro obtierate. Z pórov je totiž potrebné odstrániť všetky nečistoty, pot a maz, aby sa zbytočne nerozširovali. Snažte sa však vyhýbať agresívnym kozmetickým produktom, ktoré veľakrát napáchajú viac škody ako úžitku.

2.     Výber správneho rúška

Aby ste zabránili zbytočnému mechanickému poškodzovaniu pleti, vyberajte si rúška z príjemnejších a prírodných materiálov, ako je 100 % bavlna, prípadne svetlý hodváb alebo satén. Tie totiž zadržujú menej tepla a vlhkosti, vďaka čomu kožu toľko nedráždia. Ďalšími kľúčovými faktormi je ich častá výmena, pranie a sušenie. Pretože tkanina zachytáva prach a baktérie, je vhodné rúško pred nasadením na tvár ešte prežehliť, aby sa zabránilo vzniku možnej infekcie.

3.     Menej make-up-u je viac

Ak je to možné, skúste sa počas nosenia rúšok vyhýbať noseniu make-up-u alebo ho aspoň skúste obmedziť. Samotný make-up totiž môže póry upchávať a keď to spojíte s nosením rúšok, teplom a vlhkom, katastrofa je na svete.

4.     Urobte si prestávku v nosení rúška

Zdravotníci, ktorí nosia rúška denne, si našli spôsob, ako problému s pleťou pomôcť. Najvhodnejšie je robiť si pravidelné prestávky aspoň na 15 minúť, aby si pleť oddýchla a vy sa nadýchali čerstvého vzduchu bez rúška. Môžete tak urobiť vonku na čerstvom vzduchu, kde nikto nie je, v aute alebo doma.

5.     Na „maskné“ treba ísť jemne

„V prípade, že sa už s takýmto akné z rúška trápite, vyhnite sa používaniu agresívnej kozmetiky či pílingov, alebo vysušujúcich produktov s obsahom alkoholu. K pleti pristupujte citlivo aj keď ju čistíte. Používajte veľmi jemné odličovacie prostriedky napr. micelárne a termálne vody a produkty, ktoré pleť upokojujú a regenerujú ako napríklad kyselinu hyalurónovú v sérach, krémoch na hĺbkovú hydratáciu a hydratáciu pleti. Odporúčam aj častejšie pitie čistej vody pre hydratáciu zvnútra a prečistenie organizmu, keďže cez zimu na pitný režim nedbáme tak ako v lete. Ak sa však problému s akné neviete dlhšie zbaviť, odporúčam navštíviť skúseného dermatológa, ktorý vám pomôže pleť profesionálne ošetriť a vyliečiť,“ dopĺňa doktorka Tomeková.

Samozrejme, nezabúdajte ani na podporu celkovej imunity s dôležitými vitamínmi C, A, D, či železo, zinok a selén. Vitamín C je alfou a omegou mladistvej a zdravej pleti. Je silný antioxidant, zabraňuje infekciám a hrá aktívnu úlohu v regeneračnom procese poškodených buniek. Okrem toho pomáha predchádzať aj respiračným problémom, takže najmä v tomto období je to pomoc pre zdravie človeka dva v jednom.

Zdroj foto: MUDr. Adriana Tomeková,  (c) David Duducz

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.