Užívajte si slnko v správnej miere a chráňte sa

Obdobie plné slnka, dovoleniek a bezstarostnej pohody sa už nezadržateľne blíži. Aj viaceré vedecké štúdie potvrdzujú priamu súvislosť medzi dobrou náladou a slnečným žiarením, ktorému sme vystavení.

beach handmade18

Slnko, ako je známe zvyšuje tvorbu hormónu šťastia, takzvaného serotonínu a práve jeho dostatok v našom organizme spôsobuje dobrú náladu. Aby platilo vyššie uvedené, nemali by sme zabúdať na známe príslovie, že všetkého veľa škodí. Ponúkame preto niekoľko overených a jednoduchých zásad pre bezpečný pobyt na slnku.

5 TIPOV, ABY SLNKO NEBOLELO

Nadmerné vystavovanie sa slnku bez adekvátnej ochrany môže vyvolať neželané spálenie, slnečné alergie, predčasné starnutie kože a podobne. Pri opaľovaní a dlhšom pobyte na slnku, dbajte preto na nasledujúce odporúčania:

1. Oči si chráňte slnečnými okuliarmi s UV filtrom, používajte pokrývku hlavy a voľný odev. Nezabúdajte na dodržiavanie pitného režimu. Aktuálna potreba tekutín závisí od viacerých faktorov. Vo všeobecnosti sa odporúča 0,5 litra na každých 15 kilogramov hmotnosti. To znamená, že pri váhe 70 kg, by sme mali za deň vypiť 2,3 litra tekutín, ideálne čistej vody.

2. Vyhýbajte sa pobytu na priamom slnku medzi 11. – 15. hodinou, kedy je intenzita slnečného žiarenia najvyššia. Na slnenie si zvykajte postupne a po malých dávkach.

3. Prípravok na opaľovanie naneste rovnomerne a v dostatočnej vrstve dvakrát po sebe minimálne 30 minút pred pobytom na slnku. Nanášanie opaľovacieho prípravku opakujte každé 2 hodiny. Zamerajte sa predovšetkým na nos, uši, pery, priehlavky nôh, znamienka a jazvy. Tieto citlivé miesta je nutné starostlivo chrániť, pretože práve tam dochádza k spáleniu pokožky najrýchlejšie a najbolestivejšie.

4. Sledujte si dĺžku pobytu na priamom slnku. Pri nadmernom slnení hrozí nebezpečenstvo slnečného úpalu. Môže sa prejaviť až niekoľko hodín po pobyte na priamom slnku, napríklad v noci. Ak je telo dlhšie vystavené vyšším teplotám, napríklad v aute alebo v teplej miestnosti, rizikom je prehriatie organizmu. Slnečný úpal aj prehriatie sa môžu prejaviť bolesťou hlavy, horúčkou, celkovou slabosťou, závratom, zmätenosťou či vracaním, pri úpale je prítomná spálená pokožka.

5. Preventívne sa odporúča používať takzvané antioxidanty (zinok, biotín, vitamín C), teda látky, ktoré pomáhajú pri ochrane kože.

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.